Pulitzer-díjat kapott a George Floyd halálát telefonjával rögzítő fiatal

2021. június 12. 11:54
A legrangosabbnak tekintett amerikai újságíródíjakat kiosztó Pulitzer-díj bizottsága úgy döntött, hogy különdíjat ad az idén 18 éves Darnella Fraziernek, aki tavaly telefonjával rögzítette George Floyd halálát – írta meg a a BBC.

A most 18 éves Darnella Frazier bátorságáért kapta a díjat – áll a Pulitzer-bizottság indoklásában. Mint mondják „filmje világszerte tiltakozásokat váltott ki a faji igazságért, és bizonyítékként használták fel abban a perben, melynek során elítélték Derek Chauvin rendőrtisztet, kiemelve a polgárok döntő szerepét az újságírók igazság- és igazságkeresésében”

A Pulitzer-díj a legrangosabb elismerésnek számít az Egyesült Államokban.

Darnella Frazier véletlenül botlott bele a George Floyd-ügybe, amikor tavaly május 25-én unokatestvérével sétált Minneapolisban. Az év elején azt mondta a bíróságnak, hogy azért kezdte el telefonon rögzíteni az esetet, mert „láttam egy férfit rémülten könyörögni az életéért”.

Frazier videóján látható, ahogy Floyd azt mondja, hogy „nem kapok levegőt” és az anyját hívja.

A videó világszerte tömeges tiltakozásokat és faji zavargásokat váltott ki az Egyesült Államokban. Sokak számára Floyd halála a rendőrség színes bőrű emberek elleni állítólagos brutalitásának szimbólumává vált. A felvételt bizonyítékként használták Derek Chauvin gyilkossági perében, melyben bűnösnek találták három vádpontban. Az ügyészség harminc év börtönbüntetést kért a vádlottra.

Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Normálisan halálesetet rögzíteni a legnagyobb méltóság sértés ami létezhet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés