Kolumbiában eltávolították az ország névadójának szobrát

2021. június 11. 19:10
Eltávolíttatta Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a kolumbiai főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből a kolumbiai kulturális minisztérium, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni a szobrokat.

Eltávolíttatta Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a kolumbiai főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből a kolumbiai kulturális minisztérium, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni  a szobrokat. A tárca közleménye szerint a döntés célja, hogy párbeszédet  kezdjenek, amelynek keretében a kulturális minisztérium arra kéri az embereket, hogy gondolják át a kulturális örökség jelentőségét és értékét. A minisztérium közölte, hogy a szobrok a kormány őrizete alatt maradnak.    

Az 1906-ban emelt, „I. Izabella kasztíliai királynőnek és Kolumbusz Kristófnak szentelt Emlékmű” két bronzszoborból áll, amelyek Cesare Sighinolfi olasz szobrászművész alkotásai.    

Szerdán tiltakozó  misak őslakosok megpróbálták ledönteni a két szobrot, miután néhány hete ledöntötték már Gonzalo Jiménez de Quesada spanyol konkvisztádornak, Bogotá alapítójának szobrát, és a dél-amerikai ország több részén hasonló akciókat hajtottak végre. A  két szobor ledöntését végül a kolumbiai rohamrendőrség (ESMAD) akadályozta meg könnygáz bevetésével.    

Az elsősorban a délnyugat-kolumbiai Cauca megyében élő misak őslakosok egy csoportja áprilisban Valle del Cauca megye székhelyén, Caliban, szeptemberben pedig Cauca megye székhelyén, Popayánban döntötték le Sebastián de Belalcázar spanyol konkvisztádor szobrát. Mindkét várost Belalcázar alapította.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó/NSZK

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Leigázás? Előtte egymást nyúzták, téptek ki szíveket a brutális isteneik dicsőségére, sőt, kannibalizmus is jelen volt.

Kunta Kinte. Kicsit később jött, de hajóval.

Menj és térdepelj inkább a tv előtt szolidaritásból!

Simon Bolivar nélkül sem, mert az ő harcai alapították meg a független Kolumbiát, Venezuelát, Boliviát etc. is.

" Fegyvereink pedig a határtalan becsvágy, égő kapzsiság, irgalmatlan bosszú, gyűlölet és rosszindulat. Tőlünk indul ki a mindent elnyelő terror. A mi szolgálatunkban demagógok, szocialisták, kommunisták és mindenféle álmodozó utópisták állnak. Mindegyikük a saját számlájára ássa alá a tekintély utolsó maradványait, igyekszik megdönteni minden fennálló rendet. Az államok nyugalomra intenek, készek meghozni minden áldozatot a béke érdekében; mi azonban nem fogunk nekik békét adni, amíg nyíltan és alázatosan el nem ismerik az államok feletti szuperkormányunkat. "
Ezt nem G. Soros írta, de pontosan ezt csinálja.

Kezded nálam kihúzni a gyufát. Végtelen butaságokat fecsegsz itt.

Vazul nem folytatta volna Szent István művét, és akkoriban brutális megoldások voltak ( Lsd Könyves Kálmán vs. Álmos és fia Béla). A sors azonban igazságot szolgáltatott, ha jól emlékszem Vászoly két fia is király lett, ahogy Álmos fia Béla is.

Itt az őslakosok antiszemitizmusa:
„Más szerzők, közöttük a náci vadász Simon Wiesenthal, aki népszerű könyvet írta a felfedezőről a Remény vitorlái címmel, úgy gondolja, hogy Kolumbusz zsidó volt.”
Other writers, including Nazi hunter Simon Wiesenthal, who wrote a popular book “Sails of Hope” on the explorer, think he was a Jew. (The Times of Israel, 8 October, 2018.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában