Változik a SZÉP-kártya, lehetőség nyílik az adófizetés halasztására

2021. június 10. 7:45
Megjelent a Magyar Közlöny az új gazdasági intézkedésekkel.

Amint arról korábban beszámoltunk, Magyarország újraindul! címmel, a Világgazdaság szervezésében gazdaságpolitikai csúcskonferenciát tartottak, ahol Orbán Viktor mellett a pénzügyminiszter, Varga Mihály és a jegybankelnök, Matolcsy György is előadást tartott. A csúcskonferencia fő témája, a járvány utáni gazdasági újraindítás volt. A bejelentett intézkedésekről itt olvashat bővebben. 

Változnak a SZÉP-kártya szabályai

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések számos területet érintenek, a szerdán késő este megjelent Magyar Közlönyben számos újdonság van. Több, az szja törvényben rögzített passzus is módosult: a Széchenyi Pihenő Kártya

 • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
 • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
 • szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

A Közlöny az éves rekreációs keretösszeg vonatkozásában is tartalmaz módosításokat: 

a) amennyiben a munkáltató költségvetési szerv,

 • évi 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
 • a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
 • évi 400 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg,

b) más munkáltató esetében

 • évi 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
 • a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
 • évi 800 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

Adófizetési halasztás

A rendelet szerint:

 • 2021. december 31-ig az adózó és az adófizetésre kötelezett személy egyszeri alkalommal, legfeljebb ötmillió forint összegű adóra kérelmezhet adófizetési halasztást (6 hónapra) vagy részletfizetést (12 hónapra), ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, vagy
 • a nem természetes személy adózó és az adó megfizetésére kötelezett személy kérelmezhet adóelengedést (egy adónemre legfeljebb 20 százalék, legfeljebb 5 millió forint, egy alkalommal), ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.

Adóvisszatérítés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 szerda esti műsorában részletezte a miniszterelnök által délelőtt bejelentett, gyereket nevelő szülőknek járó szja-visszatérítést, amely 2022 elején lesz esedékes, a tavaszi parlamenti választások előtt, ha 5,5% felett lesz a GDP növekedése.

Nagy Márton elmondta, hogy 1,5 millió kereső dolgozót érint a lépés, jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár ez a pénz jövőre, de a visszatérítés mértékének van egy felső határa, amely 800 ezer forint fejenként.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már végleg takarodnia kell a Zorbánnak!!!

Vissza a kormányhatalomba azokat, akik alatt 18% és 36% (akkori (!) álagbértől indulva!) volt az szja, ZÉRÓ gyerekek utáni adókedvezménnyel!

Válaszok:
Teknős | 2021. június 10. 8:45

Nem is tudom hogy képzeli ezt Orbán, amikor a multik profitja nem növekedik hatványozottan, holmi családtámogatásokra és a választók javára cselekszik, pedig a bankokat is támogathatná!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés