A DK és a Párbeszéd módosítaná a gyónási titokra vonatkozó szabályokat

2021. június 10. 9:32
A DK-s javaslat szerint akár 3 év börtönt is kaphatna az a pap, aki tartja a gyónási titkot, ha szexuális zaklatásról vagy pedofíliáról szerez tudomást.

A DK és a Párbeszéd törvénymódosítást nyújtott be, amely arra kötelezné a papokat, hogy ha szexuális zaklatásról vagy pedofíliáról értesülnek a gyónás során, akkor az elhangzott információkat adják tovább a hatóságoknak – írja a Vasárnap.hu.

Javaslat: a gyónási titkot felülírja a feljelentési kötelezettség

Szabó Tímea és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusai után Vadai Ágnes DK-s képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be, hogy arra kötelezzék a gyónási titok megtartására felesküdött papokat: jelentsék fel azt a gyónót, aki szexuális zaklatást vagy pedofíliát követett el, és azt bevallja a gyóntatószékben. A képviselők azzal indokolják törvényjavaslatukat, hogy „az egyházakban – különösen a katolikus egyházban – hosszú évtizedek hallgatása és elhallgatása után csak

az elmúlt néhány évben derült fény az egyházi személyek által elkövetett pedofil cselekményekre, vélhetően igen magas látencia mellett

Kiemelt figyelmet kap a katolikus egyház

A törvényjavaslatban úgy fogalmaznak: „a pedofil ügyek más egyházakat is érintenek, de az elmúlt években a katolikus egyházról derült ki a legtöbb ilyen ügy, emiatt emeljük ki a módosító javaslatunk indoklásában ezen egyházat”.  A benyújtott dokumentumból kiderül, hogy az ellenzéki képviselők azt szeretnék, hogy a titoktartási kötelezettség ne terjedjen ki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett, a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményre vonatkozó információkra.

A DK-s javaslat szerint pedig már 3 év börtönt is kaphatna az a pap, aki tartja a gyónási titkot, ha efféle információ jut tudomására.

Osztie Zoltán plébános reakciója

Az üggyel kapcsolatban Osztie atya is megszólalt: „A gyónási titok szentségének eltörlése olyasfajta beavatkozás a katolikus egyház lelki, természetfeletti szolgálatába és hatalmába, ami végleg a terror megnyilvánulása. Terror, amit ők alkalmaznak. Akár akarják, akár nem, az embernek van egy belső lelki élete – avagy intim szférája, talán ezt a kifejezést jobban magukénak érzik. Ebbe erőszakkal behatolni terrorizmus, vagyis ezek a politikai erők terroristák.”

Hozzátette: „azok, akik a szentgyónást végzik, Isten színe előtt tárják fel a szívüket, nem a papnak. Csak az a baj, hogy akik most ezt a törvényjavaslatot beadták, ebből semmit nem értenek.

Ha valaki tagadja Isten létezését, az hogy tud hozzászólni egy vallási életmegnyilvánuláshoz, ami az Istennel való kapcsolat léte és megvallása nélkül nem értelmezhető?

Valójában ők nem is tudják értelmezni azt, amiről beszélnek. Isten bocsássa meg nekik, mert nem tudják, mit beszélnek!” – mondta.

Kép forrása: MTI/Kovács Attila

 

Összesen 339 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Veszélyeztetheti a gyónási titkot egy új uniós jogszabály
https://precedens.mandiner.hu/..

Mintha a "DK" és "Párbeszéd" arról gajdolt volna eddig, hogy az állam és az egyház szigorúan szétválasztandó... Másrészt, maga a javaslat eleve végrehajthatatlan: honnan tudhatná bárki is, hogy ki mit gyónt? És: egy ilyen törvény esetén bármely katolikus pap ki lenne téve a provokációnak, egy ál-gyónás után. Ezek az előterjesztők nem pusztán totálisan tájékozatlanok és egyházgyűlölők, hanem a saját javaslatuk konzekvenciáit sem ismerik és értik.

Neked halvány lila segédfogalmad nincs arról, hogy mit jelent a gyónás.
A gyónó az Istennek bánja meg a bűneit, a pap "csak" közvetítő személy.
Vagy esetleg a Jó Istent is börtönbe küldenéd????

Tág tere nyílik majd a provokációnak. Beül a gyóntatószékbe magnóval a DK-s aktivista, elmondja, hogy molesztált egy 12 évest, és várja a följelentést.

Ezek teljesen meg vannak bolondulva! Rengeteg pap adta már az életét lett vértanú a gyónási titok megőrzéséért.
Pl. NEPOMUKI SZENT JÁNOS

Javasolom a magyar kormánynak, hogy a törvényjavaslatot, a beterjesztők nevével és párrtállásának a megjelölésével küldje meg a szentségek ügyében jelenleg egyedül illetékes pápának, iránymutatás végett.
Majd a választ tegye közzé!

Az, hogy kinek jár a feloldozás, Jézus döntötte el.
Nem te, nem én, nem Gyurcsány.

Ez annak a csőcselék utódainak ötlete, akik Bárdossy kivégzésekor a neki végső vígaszt nyújtó papot látva ordították: 'a papot is'.

Egy normális ember sincs ebben a két pártban?
Csak a katolikus Egyház elleni uszítók, gyűlölködők?

Az lehet, hogy a pap nem oldoz fel, de attól még a gyonási titok, az gyónási titok.

A gyónás Szentség.
Nepomuki Szent János a gyónási titok megtartásának vértanúja.

Válaszok:
Sulammit | 2021. június 10. 15:54

Megelőztél.
A sátán adja a gondolatokat az agyukba.

Nem, te nem vagy katolikus. Te egy agyhalott dékás pufajkás vagy.

A bűnös pap nem gyóntathat?

Gondolom, azt is te döntöd el, hogy ki a bűnös és ki nem.

Buksika az anyád picsája, te hazug tapló!

Jó meglátás. Meg persze akkor az ügyvédi és orvosi titoktartást is el kell törölni.

Gyónási titok. Ha agyonverne gyurcsány a pribékeivel, akkor sem mondható el. Nem lehet ezt felfogni?

Igen ezt írtam már. De rajta kívül még sokan mások lettek vértanúk.
Főleg Kádár börtöneiben.

Mindenre vonatkozik. Gondolod, hogy azzal a tudattal gyónja meg a bűnét, hogy tudja, hogy a gyóntatója elszalad a rendőrségre?

Újságírásból azt tanultam, hogy minden körülmények között őrizd meg a forrásod inkognitóját, még börtön árán is. Ha ezt nem vállalod, véged is van, mint újságírónak, mert a forrásaid meszűnnek.

Nem fogja jelenteni, mert a gyónás az egyike a hét Szentségnek. Ami egyébként éppen arról szól, hogy semmi köze a paphoz, meg egyébként, én most autóba ülök, elmegyek 100 km-rel odébb egy templomba gyónni, akkor abban a templomban nem lesz egy ember sem, aki ismerne. Mit kellene tennie a papnak ilyenkor? Birokra kelni? Még csak szrmélyleírást sem tud adni, mit jelentene?

Te sem vagy jobb egy dékás agyhalottnál!
Nem ismered azt amiről beszélsz, ,de annál magabiztosabban állítod a hülyeségeidet.

Szintetizált magának egy vallást, és hisz benne. Ezért tulajdonképpen tisztelni kellene, mert nincs benne kétség. Rendíthetetlen.

Persze kiröhögjük, mert olyan, mint amikor a hangya számonkéri az elefántot!

Ez a te megértési szinted a történetről. Igen, ilyenek a dékások is, leviszik a történetet arra a szintre, amit befog az agyuk.

Nekem meg úgy tűnik, hogy visszatértek az 50-es évek. Csak azt adjátok, ami a lényegetek.

És mi jön ha kormányra kerültök? Felállítotok egy hivatalt, ami majd ellenőrzi, hogy a papok jelentik-e a pedofíliát?Bemegy az ellenőr a fülkébe, meggyónja a pedofíliát, aztán 8 nap múlva jön a fekete autó és újranyitjátok Recsket?

Nem arról volt szó, hogy alkoholos befolyásoltság, hanem arról, hogy mekkora mennyiséget mutat ki a szonda.
És arról, hogy van olyan pap, aki több helyen misézik egymás után.

Minden gyónási titok, amit gyónás alatt mondasz el a papnak.
Akár gyilkosság is. Azt sem mondhatja el.
Ha egy férfi, vagy nő meggyónja, hogy megcsalta a feleségét, férjét, az is bűnpártolás, mert nem szalad a hírrel a másik félhez a pap?

Tanácsot ad, hogy hova forduljon, melyik szakemberhez, mert ez komolyabb dolog annál, minthogy feljelentse, hiszen ismétlődik.

A kurvázó Gajda és a pedofil Lévai ma is jó barátok, ivócimborák.
Lévainak ikrei voltak akkor, pici gyerekei.

Ehhez semmi köze a pedofíliának. Titoktartási kötelezettsége az ügyvédnek is van, egyáltalán nem példa nélküli a gyónási titok.

Ez netto vallásüldözés.

Vadai Ágnesnek már elmondta a véleményét a Magyar Katolikus Püspöki Kar, amikor fenyegetőzve felszólalt az Egyház ellen a Parlamentben.

https://mandiner.hu/cikk/20210..

Akkor az ügyvéd is bűnpártoló, mert privilégiuma van?

Látom, tetszik neked a vallásüldözés.
Tőről metszett kommunista vagy .

Minden ember vallásos, te is az vagy. Az egészen ostobák nem ismerik fel, hogy a balliberális nézetük a vallásuk, ráadásul egy gyűlölködő vallás, és mint a gyűlölködő vallások, ők is kiírtani akarják azokat, akik nem az ő vallásukban hisznek.
Aztán vannak a félműveltek, akik összecsipegetnek maguknak egy vallás portfóliót , amivel a lelkükben rejlő nyugtalanságot próbálják eltüntetni.

Valamint vannak azok, akik rájöttek, hogy érdemes a vallásukat olyanokra bízni, akik koherens világképpel rendelkeznek és felhasználják a hosszú évek tapasztalatát. Vagyis csatlakoznak az egyházakhoz.

Te az első csoportba tartozol. Ha szerét veszitek, gyilkoltok is a vallásotok nevében.

Azt mondta és meg is valósítja a Fidesz. Kemény büntetés lesz és megnézhető nyilvántartás.

https://pestisracok.hu/kocsis-..

Én sajnos nem mondhatom, hogy folytasd amit elkezdtél, pedig őszintén érdekelne, hogy van - e olyan pont, ahol a fejedhez kapsz!

Vagy jelentkezel az AVO- ra, mert élvezed a kínzásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés