Szakértő mondja el, mit ér Karácsony lektorátusi vizsgája

2021. június 9. 13:58
A főpolgármester nyelvtudása alap- és középfokú szint között lehetett vizsgázáskor.

A Magyar Nemzet megírta, hogy az Oktatási Hivatal (OH) nyelvvizsgáztatási akkreditációs osztályának állásfoglalása szerint Karácsony nyelvi papírja soha nem számított állami vagy államilag elismert nyelvvizsgának. Mi több, a lap több, egymástól független forrástól úgy értesült, hogy a lektorátusi vizsga nehézségi fokát tekintve semmiképpen sem ér fel a középfokú „C” típusú állami nyelvvizsga szintjével. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke például azt mondta:

az egyetemi lektorátusokon tett vizsgák a mai alap- és középfok közötti szinten lehettek.

„Az államilag akkreditált nyelvvizsgák rendszere csak 2000-ben jelent meg Magyarországon, előtte mindössze egy, a Rigó utcai nyelvvizsga létezett állami nyelvvizsgaként. Az egyetemi kari lektorátusok saját követelményrendszerekkel működtek, vagyis ahány ház, annyiféle nyelvvizsga, annyiféle szakmai színvonal. Az elvárás mindenhol különböző volt, és tulajdonképpen mérőeszköz sem volt, amivel összehasonlíthattuk volna az egyes lektorátusok tesztjeit” – magyarázta a szakember.

A lektorátusi nyelvvizsga gyakorlatilag értelmezhetetlen mai szemmel

Hozzátette: a teljesítményszintek részletes leírását tartalmazó központi európai keretrendszert is csak ugyanebben az évben, vagyis 2000-ben publikálták hivatalosan, és nagyjából 2008-tól mondható el, hogy olajozottan működik az akkreditáció. Mindebből következik, hogy egy húsz évvel ezelőtti lektorátusi (vagy akár állami) nyelvvizsga gyakorlatilag értelmezhetetlen a mostani középfokú, B2 szintű nyelvvizsgákhoz képest, sőt a vizsgáztatás eltérő szemléletmódja miatt talán összehasonlítani sem érdemes.

Karácsony vizsgabizonyítványát egyébként nem bocsátotta a lap rendelkezésére az ELTE. Adatigénylésükre közölték, hogy a hallgatók és volt hallgatók személyes adatai nem számítanak közérdekből nyilvános adatoknak, és ezt az sem befolyásolja, hogy éppenséggel Budapest jelenlegi főpolgármesteréről van szó.

Ahogy arról korábban beszámolt a Magyar Nemzet,

az OH is vizsgálódik Karácsony Gergely nyelvtudása ügyében,

mert kérdéseket vet fel, hogy állami nyelvvizsga hiányában hogyan vállalhatott 2004 és 2008 között tanársegédi, majd 2008 és 2012 között adjunktusi állást a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány megléte ugyanis az egyetemi szabályzat szerint feltétele volt az említett munkakörök betöltésének.

Emlékeztettek: a Karácsony nyelvtudása körüli botrány azután pattant ki, hogy a főpolgármester a The Economist brit lapnak adott interjújával komoly belpolitikai botrányt kavart. Karácsony a miniszterelnök testalkatán gúnyolódott, ezután került terítékre, hogy a főpolgármester vajon milyen fokon beszél angolul.

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De hol a szakdolija, előkerült már?

Szerintem nagyon észen kellene lenni, ha nem akarjuk, hogy a magyar társadalom nyelvvizsga nélküli többsége megsajnálja ezt a szerencsétlent.

A kérdés nem az, hogy mennyit tud angolul, hanem hogy hogyan mert megfelelő végzettség nélkül elvállalni egy állást, az adjunktusit. Mintha valakit sofőrként alkalmaznának jogsi nélkül.

Nyilván az alkalmazónak is van felelőssége, de a legtöbb a munkavállalónak.

Viszont ha nem ezen a munkaügyi csaláson rugózunk, hanem a nyelvtudása szintjén, ami azért valahol magánügy, akkor minden szavazó számára szimpatikus lesz, akik még hiperpasszívabbak nála. Csaxólok: ők vannak többen.

@Mia szösz
Nem sok a 800 milliós állami támogatás, mert ez egy filmtrilógia lesz.

1. ELKXRTUK (Gyurcsány Ferenc)
2. MEGKXRTUK (Borkai Zsolt)
3. MEGKXRTAK (Szájer József)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés