Brüsszel nekimegy Berlinnek az EU jövőjét meghatározó ügyben

2021. június 9. 13:06
Az EU szerint az Európai Bíróság a nemzeti bíróságok felett áll.

Ma elindítja egy jogi eljárás első lépését az Európai Bizottság Németországgal szemben egy olyan ügyben, ami egy éve robbant a koronavírus-válság kellős közepén és az Európai Unió alapvető jogi felépítményét kérdőjelezte meg – írja a Portfolio. Hozzátették: a jogi vita már nyugvópontra jutott, de a jelek szerint most ezt akarja végleg elvarrni a Bizottság azzal, hogy betámadja a németeket és ezzel üzen minden tagállam minden bíróságának, hogy

az EU-s jog az elsődleges és az Európai Bíróság áll minden bíróság felett,

írják. A fő cél az lehet, jegyezte meg a Portfolio, hogy a német alkotmánybíróság tavalyi „renitens” magatartása miatt ne kapjon „vérszemet” se Magyarország, se Lengyelország, se egyetlen tagállam egyetlen bírósága sem, mert akkor az egész EU jogi felépítménye omlana össze.

Gigantikus harc várható

A Portfolio megírta: kedden este szivárgott ki a hír (Reuters, Politico), hogy az Európai Bizottság a szerdai ülésén megteszi az első lépést abban a tavaly májusi nagy horderejű ügyben, amikor a német alkotmánybíróság lényegében azzal vádolta meg az Európai Bíróságot és az Európai Központi Bankot, hogy megsértették a rájuk vonatkozó szabályokat az Európai Központi bank PSPP nevű kötvényvásárlási programja során. Azt írják, a karlsruhei alkotmánybíróság arról is határozott, hogy ha az EKB 3 hónapon belül nem tudja hitelesen alátámasztani, hogy miért áll arányban az alkalmazott eszközvásárlási program a monetáris politikai célrendszerével, akkor

eltiltja a német tagbankot, a Bundesbankot

a PSPP-ben való további részvételtől és eladatja vele az addig felvásárolt kötvényeket is.

Ez az egész PSPP program összeomlását és súlyos zavarokat is okozhatott volna a központi bankok európai rendszerében és ez az EKB további eszközvásárlási programjait, így az éppen akkoriban a koronavírus-válság kitörése miatt elindított új PEPP-programjának lebonyolítását is veszélyeztethette volna. A német alkotmánybírósági döntés azért okozott Európa-szerte megütközést és azért vetítet előre gigantikus harcot, mert valójában olyan ügyben mondott ítéletet, amiben előtte már hozott ítéletet az Európai Bíróság, és amelyben helyben hagyta az EKB programját – írja a Portfolio.

Fotó: MTI/EPA

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na már most, az EU szétrobban, vagy lemorzsolódik?

Ha a német alkotmánybíróság ellen követelik az Európai Bíróság fellépését, de az ellenünk és a lengyelek elleni pénzelvonási ügyben nem tartják fontosnak megvárni az ítéletet, akkor számít az Európai Bíróság, vagy nem számít?

EU pénzek tarhálása? Az EU-ban szerződések vannak arra nézve, hogy a szegényebb országok beengedik piacukra a gazdagabbakat. Ennek a kompenzálására vannak azok a pénzek, amelyek nem jótékony adománynak, hanem minket megillető szerződések alapján járó pénzeknek tekinthetők. Hol van ebben tarhálás?

Még mindig nem ellentételezik mindazt, ami innen áramlik ki nyugat felé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés