Majd negyedmillió ember szorul azonnali segítségre Burmában

2021. június 8. 15:17
Legalább 236 ezer ember szorul sürgős segítségre Mianmarban – figyelmeztetett kedden a mianmari vöröskereszt, amely egyúttal közölte: fokozza az országban humanitárius segítségnyújtási tevékenységét, tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult és a puccs által súlyosbított válságra.

„A Covid-19 óriási gazdasági nehézségeket okozott Mianmarban az elmúlt évben. A jelenlegi válság miatt nagyobb társadalmi és gazdasági bizonytalanság alakult ki. Sok ember harcol a betevő falatért, nagyon korlátozottan férnek hozzá az olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás” – hangsúlyozta közleményében Htin Zav Soe, a mianmari vöröskereszt főtitkára.    

A beszámoló szerint a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) támogatásával bíró szervezet segítségnyújtásban tervezi részesíteni Mianmarban azokat, akik a válság miatt egyre mélyebbre csúsztak a szegénységben, egyebek között azonnali élelmiszersegélyekkel és készpénzzel tervezi ellátni őket.    

A puccs és a koronavírus együttes hatása humanitárius katasztrófával fenyeget

A koronavírus miatti gazdasági válságot tovább súlyosbította a február eleji katonai puccs, valamint a katonai junta elleni tiltakozásként létrehozott polgári engedetlenségi mozgalom, amelynek sikerült megbénítania a közigazgatást, s részben a gazdaságot is.   

Az IFRC egy forrása május végén az EFE spanyol hírügynökségnek arról számolt be, hogy Mianmarban mostanában nem végeznek rendszeresen koronavírus-teszteket, az oltási kampány jelentősen lelassult, a járvány nyomon követésének folyamata pedig visszaesett.    

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 857 embert öltek meg, és több mint 5800-at vettek önkényesen őrizetbe.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés