Vörös zászlókkal a „kommunista egyetem” ellen

2021. június 8. 10:57

Lehoczki Noémi
Mérce
Fontos, hogy az ellenzék Kína ügyében (se) csak Orbánt lássa a Fudan egyetem és a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán.

„Kínát töretlen növekedése arra predesztinálja, hogy évtizedekig elhúzódó konfliktusba kerüljön a nyugati világgal, benne az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. S éppen ezért lenne fontos, hogy az ellenzék Kína ügyében (se) csak Orbánt lássa a Fudan egyetem és a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán, hanem egy világtrendet: egy olyan új szuperhatalom felemelkedését, amely éppen azért tudott alternatívát mutatni a nyugati hitelezésekkel, köztük az IMF-fel szemben, mert azoknak feltételei nem ritkán még a kínai hitelnél is kedvezőtlenebbek voltak.

Ennek belátása nélkül nem lehet kialakítani európai Kína-stratégiát, se Kína ellen, se Kínával szövetségben. S éppen egy ilyen európai stratégia artikulálásának lehetőségét mulasztja el az ellenzék az „orbánozással”. Orbánt újra a Kelet trójai falovaként festik le, szót sem ejtve a többi európai országról, akik szintén csatlakoztak Kína globális infrastruktúra tervéhez, az »Egy Út, Egy Övezet« kezdeményezéshez.

Nem elég kijelenteni, hogy nézőként csatlakozunk Európához – választ kell adni az európai politika nagy kérdéseire, és európai politikát kell csinálni. (Ahogy teszi egyébként Orbán is azáltal, hogy az európai szélsőjobb előörsévé vált…)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés