Rengeteg vitánk van Karácsonnyal

2021. június 7. 11:47

Fürjes Balázs
24.hu
Ma már azt nehéz megtalálnom, amiben egyetértek vele. Interjú.

„Milyen most a viszonyuk Karácsonnyal?
Rengeteg vitánk van, és egyre több, mert úgy látom, nem vezeti, hanem elhanyagolja a várost. Ma már azt nehéz megtalálnom, amiben egyetértek vele. Hol a hármas metró beígért légkondija, miért vesz ötmilliárdért luxusszállót a Városháza? Miért drágul feleslegesen ötmilliárddal a Lánchíd, miért megy ez az ötmilliárd forint előlegként, munka nélkül azonnal a kivitelező zsebébe? Miért nem lett két év alatt sem nyitott zöldpark a Városháza zárt parkolójából, miért nem fogtak hozzá még csak a tervezéshez sem? És noha még sorolhatnám a példákat, de ettől még megadom neki az illő tiszteletet a nyilatkozataimban és a személyes találkozások alkalmával is. Ő nevezett már engem zsarnokügyi államtitkárnak, nyilatkozta azt, hogy Fürjes inkább üljön le és fogja be a száját, másnap mégis ugyanolyan együttműködésre készen ültem le vele egy tárgyalásra. Mert a budapestiek érdekében kutyakötelességünk az együttműködés.

A városvezetés szerint viszont az nem együttműködés, hogy a kormány elvonja a válság miatt amúgy is küszködő önkormányzatok adóbevételeinek egy részét, majd Budapestet és a kerületeket – szemben a fideszes vezetésű vidéki városokkal – nem kompenzálja.
Másként látom. Úgy gondolom, hogy Budapest mindvégig csak eszköz volt Karácsony Gergely számára a kormány befeketítéséhez. Ezért a városvezetés kritikus azokban az ügyekben is, amelyekben valójában megállapodtunk, együttműködünk. Az ellenzék politikai érdeke, hogy Budapestre mutogatva bizonygassa: a kormány képtelen az együttműködésre, elnyomja őket. Ehhez képest mi azonnal javasoltuk a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának fenntartását, a miniszterelnök két kormányülésre is meghívta a főpolgármestert a megválasztása után. Ezen kívül számos Budapestnek kedvező megállapodást kötöttünk: ilyen a HÉV-vonalak teljes felújítása és a 2019-ben tető alá hozott színházbéke, ami azóta is garantálja a fővárosi színházak szabadságát és működését. És noha a kampányban zúgott a stadionstop, meg tudtunk egyezni úgy, hogy a főpolgármester támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését. Azaz az együttműködés jobb, mint amilyennek látszik, és valamivel rosszabb, mint amilyen lehetne.

Akkor Karácsony Gergely sokat tanult Orbán Viktortól? Mert ahogyan leírja a Karácsony-kormány viszonyt, az hasonlít az Orbán-EU kapcsolathoz. A valóságban együttműködünk, érkeznek az uniós pénzek, de közben brüsszeli elnyomásra panaszkodunk.
A jobbtól nem szégyen tanulni, a legjobbtól pláne nem. Orbán Viktor a legjobb magyar politikus, így miniszterelnöknek is a legalkalmasabb.

Akinek ilyen ambíciói vannak, nyilván igyekszik tőle tanulni.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés