Eleget tudunk a Fudan egyetemről ahhoz, hogy támogassuk?

2021. június 6. 20:00

Sebes Gábor
Pesti Srácok
A kormány szerint az egész magyar felsőoktatás színvonalát fogja emelni. Mint a kormány híve és Fidesz-szavazó, ennyivel nem tudok megelégedni.

„A Fudan egyetemmel kapcsolatban annyit tudunk, hogy a világ 34. legjobb egyeteme valamelyik tekintélyes rangsorban, és nagyjából 450 milliárdos kínai hitelből kínai cégek építenék fel a budapesti kampuszt. A kormány szerint az egész magyar felsőoktatás színvonalát fogja emelni. Mint a kormány híve és Fidesz-szavazó, ennyivel nem tudok megelégedni.

1998 és 2019 között Budafok-Tétényben voltam önkormányzati képviselő. Egy önkormányzatot a legkülönfélébb jól hangzó ötletekkel bombáznak: az egyik legemlékezetesebb volt közülük, hogy az önkormányzat fizesse ki a területén élő, serdülőkorba lépő lányok HPV (humán papillomavírus) elleni oltását. Ez kb. 60 millió forintba került volna évente, nem kis összeg! Kicsit utánanézve a dolgoknak, a külföldi vitákat és tudományos közleményeket is szondázva arra a meggyőződésre jutottam, hogy itt a gyógyszergyárak reklámkampányáról van szó, amivel először a szülőket, majd a közpénzek fölött rendelkező politikusokat vették célba. A szülőket ijesztgették a HPV-vírus okozta méhnyakrák halálos kockázatával, a politikusokat pedig minden politikus vágyálmával, hogy közpénzből jót tehetnek, életet menthetnek, népszerű ügy mögé állhatnak.

Ez a cikk nem erről fog szólni, ezért nem térek ki a kételyekre az oltás hatásosságával kapcsolatban, csak a legfontosabb ellenérvemet ismertetem: ha van 60 millió forintunk, akkor biztos, hogy az önkormányzati hatáskörű egészségügyben vannak a legsürgetőbb, legtöbb embert érintő problémák? Ha erre a kérdésre igen a válasz, akkor a méhnyakrák szedi a legtöbb áldozatot? A válasz egyértelműen nem. Ha nem, akkor mivel tudjuk a lehető legtöbb ember életkilátásait javítani, egészségben töltött éveit meghosszabbítani? Terápiával? Szűréssel? Megelőzéssel? Mely betegségeket illetően? Na, ehhez már komoly statisztikák kellenek, a beavatkozások költségeinek összehasonlítása, az egészségügyiek felkészítése, együttműködés a háziorvosokkal és a fekvőbeteg-ellátással… Nem mindegy, hogy két embert mentünk-e meg 60 millió forintból, vagy húszat, vagy kétszázat!

A probléma aztán magától »megoldódott«, mert az állam magára vállalta az oltások költségeit – szerintem anélkül, hogy ezeket a kérdéseket feltették és megválaszolták volna.

A Fudan egyetem ügyét is csak hasonló módszerrel tudom megközelíteni: ha van 450 milliárd forintunk a magyar felsőoktatás fejlesztésére, biztos, hogy ezzel a beruházással emeljük a legtöbb magyar diák és oktató számára a színvonalat? Minden más lehetőséget kimerítettünk már? Mi a garancia arra, hogy a magyarországi Fudan nem maradna sziget az országban – külföldi diákokkal, külföldi oktatókkal, akik alig dugják ki az orrukat a Diákvárosból? Milyen ösztöndíjrendszer segítené a tehetséges magyar diákok bekerülését?

MITŐL LEHET JOBB A FELSŐOKTATÁS?

A felsőoktatás színvonala – ha nem is vagyok szakértő – egészen biztosan függ az azt megelőző oktatás színvonalától, a bekerülő diákok felkészültségétől. Függ a motiváltságuktól, függ az oktatói kar színvonalától, kiválasztásának vagy kiválasztódásának mechanizmusától. ...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 213 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesznél már úgy a kormánykeréknél, mint az árbóckosárban csak fantom figurák vannak. Az iránytű is elveszett.......

És eleget, hogy tüntessnek ellene?... Az ellenzék ész nélkül tüntet, pedig maga a projekt még formálódó félben van. Az ellenzék kampányol, és mindent kapásból ellenz. Akkor lenne korrekt az ellenzék, ha megvárná magát a projekt-kidolgozást, amiről értelmesen vitakozni-gondolkodni lehetne.

Szép találat. :))))))

Szebb múltat!

Úgy tűnik, pártunk és kormányunk elengedte a FUDAN-t. Ebből nem lesz semmi. Másképp kormánypárti sajtóban ilyen cikk nem jelenhetne meg.

Én vagy húsz évet oktattam/kutattam egyetemen, így örülök minden újnak.. Nekem a hallgatókkal van bajom, honnan jönnek? Úgy 50% hazai ösztöndíjas/fizetős, de a nyugatiak lehet, hogy kivárnak, mennyire lehet Fudan diplomával elhelyezkedni, mert azt már tudják, hogy mit ér Európában Oxford, Cambridge, Sorbonne vagy a Zürichi Műegyetem, de erről még nem tudják ugyanezt. Azaz az első pár év kockázatos. ( A munkaadó gyakran elsőre csak az egyetemet nézi....)

Ezt tudom, sok tehetséges kínai dolgozik/dolgozott a fejlett világban, elsősorban az egyetemeken, bár egy pár éve a legjobbakat hazahívták és biztosították nekik a kinti feltételeket. Most viszont éles harc van az USA és Kína között a gazdasági elsőségért, azaz változott a helyzet, nem hinném, hogy egy Kínából frissen érkezettet egy komoly cég fejlesztő részlegébe felvennének.

Ismét: várjuk meg a projekt értékelhető kiforrottságát, s utána döntsön budapesti népszavazás.

Nem tudni, mi van a talonban. Ez amúgyis politikai és szakmai ügy, 99% értelmezni sem tudja, meg a számokat átlátni, ha Budapest elutasítja, attól egy másik város még megcsinálhatja, de ha országos szavazás dönt akkor máshová is nehéz lenne áttenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés