Ajánlatosabb a legalitás talaján maradni

2021. június 4. 8:19

Majtényi László
Jelen
Szerintem a Jobbik, legalábbis a vezetői, mára túlléptek a korábban nyomasztó rasszizmusukon.

„Van-e jelentősége utólag annak, hogy a Fidesz a 2010-es kétharmados győzelme után volt-e az alkotmányossághoz szükséges konszenzus?

Hogyne lenne jelentősége. Éppen ezért szeretném, ha az ellenzék, hogy a legaktuálisabb viták egyikére utaljak, már most mondja el, hogy mit akar tenni az esetleges választási győzelme után. Nem teszik, amire szerintem csak és kizárólag egyetlen mentségük van: maguk sem tudják. Holott, ha valamit érdemben akarnak kezdeni, akkor ki kell lépniük az orbáni kommunikáció keretei közül, és egy új narratívát fölmutatni. Valamitől az is gondolják, hogy a szabadság, a demokrácia, az alkotmányosság kérdésköre az embereket nem érdekli. A dolgok jelenlegi állása szerint persze, hogy nem, hiszen olyan médiaközegben élünk, amely csak a kormányzati lózungokból él, a nemzeti önérdek mantrájából, a brüsszeli bürokratákkal folytatott állandó küzdelemből, a menekültek által fenyegetett ország képéből, a romaellenességből, ami azért is végképp abszurd, mert a szavazni hajlandó romák körülbelül kilencven százaléka a Fideszt támogatja.

Hiszen a Jobbiktól való félelem a karjaikba lökte őket.

Valójában inkább az, hogy az egyetlen értelmezhető ajánlatot a Fidesztől kapták, a közmunkával. Elképesztőnek tartom, hogy miközben az ellenzék azon kínlódik, hogy nem tudja a táborát növelni, valójában eddig semmilyen ajánlatot nem adott a romáknak. Nyilván taszítja a romákat a Jobbikkal való együttműködés ténye, de szerintem a Jobbik, legalábbis a vezetői, morálisan mára tényleg túlléptek a korábban nyomasztó rasszizmusukon. Az Orbán-kormány ugyanakkor romaellenes rasszista propagandát is folytat, és ha csak a romák egyharmada az ellenzékre szavazna, az földcsuszamlásszerű győzelmet hozna számukra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"morálisan mára tényleg túlléptek a korábban nyomasztó rasszizmusukon"

Aha.
2019-ben tetűcsúszdázott és judapestezett Bíró, majd ő volt a moslék első közös országgyűlési képviselőjelöltje.
És a sort hosszan folytathatjuk.

Amúgy ez is érdekes. Orbánnak SOHA, SEMMIT nem bocsátanak meg, nem néznek el. El nem évülők a bűnei, kb. 1991 (a CHarta) óta, de főleg 1994-95 óta.
Jobbik? Néhány év alatt megkapták a kóserpecsétet, olyan elképesztő szél-szél-széljobbos tíz év után, hogy... nem folytatom, mindenki itt élt ebben az országban.

Majtényi Úr! Ha már legitimitás...
Nem kéne megszólalnia a Sargentini ügyben?

Nem arra gondol, hogy valahogyan kozeledjenek az allaspontok, hanem arra, hogyan lepjenek majd ki az orbani narrativabol, epitsenek fel egy uj nyelvi vilagot. Minden valasztas utan ez lesz majd? Le kell cserelni a szokeszletet?
Uj szavak, uj lozungok es aztan csinalniuk sem kell semmit negy evig? Csak szavalni? Facebookozni, mint a Gergo, aki miniszterelnok akar lenni?
A Megcsinaltuk helyett most majd jon a Foldonfutova tettuk, a Nem lesz kegyelem, meg ilyesmik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés