Netanjahu: Izrael számára a legnagyobb fenyegetés az iráni atom

2021. június 2. 10:56
Izrael Amerikával is összeveszne, hogy Irán ne juthasson soha atomfegyverhez.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke azt mondta a sajtónak, hogy még akár legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal is „vállalnák a surlódást” azért, hogy megakadályozzák, hogy Irán atomfegyverhez jusson – írja a Fox News.

„Ha választanunk kell – amire remélem, nem kerül sor – hogy súrlódunk-e nagy barátunkkal, az Egyesült Államokkal vagy megszüntetünk egy létünket fenyegető veszélyforrást, a létünket fenyegető veszélyforrás megszüntetése nyer”

– fogalmazott Netanjahu. A zsidó állam vezetője határozottan ellenezte a „közös átfogó cselekvési tervet” (JCPOA), amely felmenti Iránt a szankciók alól, ha visszafogja nukleáris tevékenységét.

„Ezt már 40 éve elmondtam barátomnak, Joe Bidennek, és azt mondtam neki: Alku ide vagy oda, mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy Irán semmiképp se rendelkezhessen nukleáris fegyverekkel” – mondta Netnajahu David Barnea, a Moszad, Izrael külső hírszerző ügynöksége új vezetőjének beavatási ünnepségén. 

„Azt tudom mondani, hogy nagyon remélem, hogy az Egyesült Államok nem tér vissza a régi JCPOA egyezményhez, mert úgy gondoljuk, hogy ez az egyezmény megnyitja az utat Irán előtt, hogy nemzetközi legitimációval rendelkező, nukleáris fegyverekből álló arzenálra tegyen szert” – mondta Netanyahu a múlt héten.

Az Egyesült Államok 2018-ban mondta fel a 2015-ös megállapodást, miután Donald Trump elnök úgy vélte, hogy újra kell tárgyalni a paktumot. Amerika ekkor visszaállította az Iszlám Köztársasággal szembeni korábbi súlyos szankciókat. Joe Biden kísérletei eddig sikertelenek voltak arra nézve, hogy új tárgyalásokra bírja rá Teheránt.

Fotó: MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokba kerülne a világnak, ha megpróbálnák Izraelt eltörölni. Az 1974-es háborúban eléggé vesztésre álltak. Amerika nem szólt bele, csak akkor, amikor műholdról látták, hogy Izrael kezdi előkészíteni az atomfegyvereket. Akkor szállítottak oda rövid idő alatt nagy mennyiségű felszerelést, később pedig kikényszerítették, hogy engedjék szabadon a Sínai félszigeten étel és víz nélkül körülzárt egyiptomi hadsereget, és ürítsék ki a Sínai félszigetet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés