Dárdai Pál: A játékosokat partnerként kezelem

2021. június 2. 13:29
Dárdai szerint a magyar válogatottban vannak nemzetközi klasszisok.

A klub vezetőinek támogatásával, valamint a csapatépítésben és a csapategység fenntartásában korábban szerzett nagy rutinjával, illetve tapasztalatával indokolta az MTI-nek adott interjúban szerdán Dárdai Pál, a német Hertha BSC magyar edzője, hogy egy rendkívül viszontagságos idény után sikerült benntartania az együttest a Bundesliga első osztályában. Edzői ars poeticáját illetően úgy fogalmazott: „a játékosokat partnerként kezelem”. Dárdai rövid, alig háromhetes szabadságát tölti Magyarországon, de június végétől már újra a csapattal lesz.   

A Hertha

„Nehéz volt megfogni a játékosokat, de jó stábom van, mindenki tudta, hogy mi a dolga” – hangsúlyozta a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, akinek edzői megbízatását a Hertha BSC vezetősége most újabb egy évvel meghosszabbította. „Nekem nagy bónuszom van mind a szurkolók, mind a média felé, lehetett érezni, hogy a vezetők elégedettek a január óta végzett munkámmal.

Ezzel az egy évvel most elégedett vagyok,

majd meglátjuk, mit hoz a jövő” – jelentette ki. A korábbi és egyben újdonsült edző – aki a Hertha BSC történetében külföldi játékosként a legtöbbször öltötte magára a berliniek kék-fehér mezét és korábban már négy és fél évig az első csapat szakvezetője volt – az elkövetkező időszakra kemény munkát, eltökéltséget és az új szezonra jó kezdést, valamint „kellemes karácsonyt” ígért. Utalt arra, hogy mindez nem lesz könnyű, mert a több nemzetiségből álló csapatot valósággal „össze kell rakni”. Az együttesben kisebb mozgás lesz csupán, új játékosok alig érkeznek.   

A gyerekek

Dárdai az MTI kérdésére elismerte, hogy – ugyanúgy, mint a többi szülő – büszke fiaira, akik tovább viszik édesapja, idősebb Dárdai Pál, az egykori kiváló pécsi labdarúgó örökségét is. A legidősebb fiú, a 22 éves Dárdai Palkó a MOL Fehérvár labdarúgója, nagyon jól érzi magát a klubnál, jó körülmények, jó szakemberek között van, szélsőként tavasszal már több gólt is szerzett. Meghívót kapott a magyar U21-es válogatottba is, de sérülés miatt nem tudott részt venni a munkában. A középső fiú, a 19 esztendős Dárdai Márton édesapja „kezei között” vált a Hertha BSC első csapatának állandó játékosává, hátvéd poszton tagja a német korosztályos válogatottnak, és a közelmúltban 2025-ig meghosszabbították a szerződését. De az édesapa szerint ennél „nagyobb dolgok” is vannak. Az egyik az, hogy több tízezer szurkoló szavazata alapján ő lett az év játékosa. A másik pedig, hogy sikeresen leérettségizett, és előzetes információk szerint a sportiskola legjobb tanulója díjat kapja. A „legkisebb” fiú, a 15 éves Bence szintén a klub igazolt játékosa, középcsatárként jeleskedik, és jelenleg a német U15-ös válogatottal edzőtáborban van.

Az Eb és a válogatott

A korábbi magyar szövetségi kapitány az interjúban a jövő héten kezdődő Európa-bajnokság magyar esélyeivel kapcsolatban kiemelte, hogy a csapatban vannak nemzetközi klasszisok, mindenekelőtt Gulácsit és Orbánt említette. Utalt arra is, hogy sok a rutinos játékos, akinek számos válogatott mérkőzés van már a háta mögött. „És

minden tornán van meglepetéscsapat”

– tette hozzá, utalva arra, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon ilyen volt a nyolcaddöntőbe jutott magyar válogatott is. „Örülök a tisztes helytállásnak is, de ha továbbjutnak a csoportból, akkor megemelem a kalapom” – fogalmazott Dárdai, aki nagyra értékelte a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi munkáját.   

Úgy vélte, nehéz tippelni arra, hogy ki nyeri a kontinensbajnokságot. A belgák – mint fogalmazott – sokszor már közel voltak egy nagy diadalhoz, de nem jött össze nekik. Bármi lehet – tette hozzá, de „befuthatnak” akár a németek is, akiket ugyan leírtak.    Arra a kérdésre, hogy edzőként mi az „ars poeticája”, egyszerű választ adott. „Mindenekelőtt az, hogy a játékosokat családtagként, partnerként kezelem. Édesapám, aki ugyancsak játékosból lett edző, szintén ezt tette, nála is mindig jól érezték magukat a játékosok. A szeretetet, a törődést visszakapja az ember” – hangsúlyozta Dárdai Pál.

Fotó: MTI/EPA/Pool/Maja Hitij

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Dárdai Pál: A játékosokat partnerként kezelem"
Kicsit pikáns ez, az előzmények ismeretében.

A Herthának már nem szurkolok, Dárdainak igen. Ezt most egy évig nem lehet elválasztani. Ahogy a gyerekem az én gyerekem, akármilyen is, úgy a Hertha Dárdaié, akármilyen is. Ezt el kell fogadni. Biztos, hogy neki sem tetszik a Hertha politizálása és annak tartalma, de a foci az mégiscsak sport és nem politika.

Németország megbolondult, de ettől még egyelőre kellemes hely. Reméljük, hogy megjön az eszük. Én nem felejtem el soha, amit a németországi világbajnokság idején ott tapasztaltam: olyan erős nemzeti érzést, olyan őrületet még nem láttam sehol. Csak valahogy beléjük nevelték, hogy a politikában ezt nekik tilos kifejezniük, cserébe, amiért ennyire jól élnek. Jönnek majd ott is más idők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés