Magyar hősöket bemutató kiállítás nyílt Törökországban

2021. május 29. 14:00
Az elmúlt hónapokban tárgyalások indultak egy 2024-ben esedékes török-magyar kulturális évadról.

Magyar honvédek életét és a krími háborúban való szerepvállalását bemutató kiállítás nyílt Kars városában. A török-magyar bajtársiasságnak és összefogásnak emléket állító tárlatot Tilki Attila képviselő, az Országgyűlés Magyar-Török Baráti Tagozatának elnöke és Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg 2021. május 27-én.

Magyar-török kapcsolatok

Schőberl Márton helyettes államtitkár a Kaukázusi Frontok Múzeumában látható új állandó kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy „a 19. század derekán, amikor a magyar forradalom és a szabadságharc katonai kudarccal végződött, az Oszmán Birodalom nyújtott elsőként menedéket a magyar emigránsoknak, így Guyon Richárdnak és Kmety Györgynek, vagyis Hursid és Iszmail pasának, akik a krími háború során Erzurumnál és Karsnál is együtt küzdöttek török bajtársaikkal.

Magyarország Törökországot stratégiai partnerének tekinti, a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai folyamatosan fejlődnek.

A kulturális kapcsolatok erősödését jelzi az is, hogy Rodostó, Izmit, Kütahya és Osmaniye után immár az ötödik állandó magyar kiállítást nyitjuk meg Törökország területén. Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdünk egy 2024-ben esedékes török-magyar kulturális évadról, mely tovább erősíti majd a két ország egyébként is szoros kötelékeit” – hangsúlyozta Schőberl Márton.

Magyar katonák az Oszmán Birodalomban

2019-ben született diplomáciai megállapodás arról, hogy a felek állandó kiállítást nyitnak Kars városában,

emléket állítva az Oszmán Birodalomban szolgált magyar katonáknak.

A kiállításon a magyar hősöket és történetüket ábrázoló arcképcsarnok mellett a török közönség most első alkalommal láthat 1848-as honvéd csákót, Kmety György díszkardját és Guyon Richárd atillájának másolatát, valamint a kars-i erőd korabeli modelljét.

Az 1848-49-es szabadságharc és a törökországi emigrációba kényszerülő magyarok élettörténete mellett a látogatók megismerkedhetnek az 1853-1856-os krími háború főbb eseményeivel is, így a 1855. szeptember 29-i kars-i fő ütközet 3D-s látványképével. A törökül, angolul és magyarul megtekinthető tárlat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal partnerségben, az isztambuli Magyar Kulturális Intézet és az ankarai Magyar Nagykövetség szervezésében valósult meg.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kölcsönösen bizonyítják, hogy nem kell évszázadokig haragban lenni.

A törökdúlással az a fő gond, hogy a 4,5 millió magyarból csak 1,5 millió magyar maradt a végére. Ez ám a holokauszt! Melynek eredménye lett népek bevándoroltatása az elpusztított magyarok helyébe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés