Orbán hatalma rendkívül törékeny

2021. május 22. 16:21

Majtényi László
Hírklikk
Sólyom László is adott akkoriban egy nyilatkozatot, és azt mondta, hogy az alkotmányozás nem egy tört szám kérdése. Interjú.

„Kicsit zavarban vagyok magamtól, mert a jogállam visszaépítését célzó jogi lépéseket kontrázó kijelentéseket azonnal a Fidesz ármánykodásához kötöm. Rosszul gondolkodom én erről?

Sok alkotmányjogász még nem szólalt meg. A mostani viták középpontjában álló Vörös Imre esszé 2012-ben jelent meg, Államcsínytevők címmel. Az abban olvasható helyzetleírással teljesen egyetértek, akkor is egyetértettem, noha az államcsíny kifejezést én nem használtam, de ez csak stiláris különbség. Annak a leírása, hogy miként épült ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy miként fogadta el a Fidesz az alaptörvényét, és az milyen rettenetes hibáktól szenved, és hogy mennyi hazudozás kísérte a történetét, valamint hogy az elfogadásával milyen korlátozás nélküli hatalom jött létre, nagyon is pontos, és ennek feltárásában Vörös Imrének múlhatatlan érdemei vannak. 

Visszatérünk még erre a kérdésre, de az sejthető volt, hogy egy ilyen hatalmi rendszer kiépítésére készül a Fidesz?

Nem, olyannyira nem, hogy amikor Orbán Viktor a 2010-es választások utáni sajtótájékoztatóján bejelentette a győzelmet, kifejezetten azt állította, hogy nagy alkotmányos változásokra nem kell számítani. Aztán, pár hét elteltével, már arról beszélt, hogy ő a választóktól új alkotmány elkészítésére kapott felhatalmazást, illetve, hogy alkotmányozó nemzetgyűlésként működjenek. Tegyük hozzá, hogy a Fidesz akkor a leadott szavazatok valamivel több, mint felét kapta meg, a választásra jogosultaknak pedig harmada állt ki mellettük. Később még azt is nyilatkozta Orbán, hogy ő ezt a tervét már a két választási forduló között nyilvánosságra hozta, vagyis az emberek ennek tudatában szavaztak, ami egyáltalán nem volt igaz.

Mellesleg az egyébként ritkán megszólaló Sólyom László is adott akkoriban egy nyilatkozatot, és azt mondta, hogy az alkotmányozás nem egy tört szám kérdése, azaz önmagában a kétharmados többség nem ad felhatalmazást az alkotmányozásra. Annak ugyanis feltétele a többség és az ellenzék együttműködése. És azt is mondta, hogy nem volt nyilvános, titokban készült, az ellenzéket teljesen kihagyták az előkészítésből, sőt, magának a parlamentnek is csak formális szerep jutott.”

Nyitókép: MTI Fotó, Mónus Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az ember nagyon naiv, ha azt hiszi, hogy az alkotmanyozasban el lehet erni egy olyan pontot, amikor kormany es ellenzek egyetert.
A sajatjaitol a minimumot, az ellenfeltol a maximumot koveteli. Festeni pedig idilli allapotot fest.
Nem akar veletlenul 150 000-et is adni a vele egyetertoknek?

,,Majtényi László (Budapest, 1950. november 30.) magyar jogtudós, egyetemi tanár, az MTA doktora. Kutatási területe kezdetben a tengerjog volt, később az ombudsmani intézménnyel foglalkozott. 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos (ombudsman), 2008–2009-ben az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke. A Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. ,,

Kell ennél több, hogy kiváló alkotmányjogász legyen? ;-)

2010-ben Orbán megmondta, hogy nagy többség az nagy változást fog hozni.
Az ellenzék által agyondicsért 1989-es választási törvény szerint Orbán nagy többséget kapott Mit locsog itt ez a süket ágyú.
Más országban is van olyan választási rendszer, hogy a parlamenti többségéhez nem kell a szavazatok többsége.
Sólyommal meg ne jöjjön, mert az allkotmányosdit és törvényességet színlelve csűrés-casvarással megakadályozta a tisztességes rendszerváltást.

4. A hídon akkor sem megyünk át, ha odaérünk.

"...a többség és az ellenzék együttműködése..." - nem ártana a járvány idején sem.

Lmp-sek, momentumosok, és főleg ún. jobbikosok: köszönjük. Nektek hála immár újra a kormányhatalom ízét érezve ugathatnak az ilyen Majtényi-félék... Igen, megcsináltátok.

Sólyom az az ember, akinek soha sincs igaza és aki minden emberi halmazban található legalább egyszer. (C. Northcote Parkinson)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés