MSZP-elhalás: ki kapcsolja le a villanyt?

2021. május 19. 14:10

Almási B. Csaba
Mandiner
Az MSZP-nek nincs önálló miniszterelnök-jelöltje, nincs értékelhető programja, nem tudja, kihez szeretne szólni. Szükség van még egyáltalán erre a pártra?

Azzal, hogy Karácsony Gergely hivatalosan is miniszterelnökjelölt-jelölt lett, még jogosabb a kérdés: mi szükség van a továbbiakban az MSZP-re? Ha ugyanis a főpolgármester nem szállt volna ringbe – erre pár hónappal ezelőttig reális esély volt –, akkor a szocialistáknak keresni kellett volna valakit, aki elindul az előválasztáson. Ekkor pedig még mutattak volna arra utaló halványan pislákoló jelet,

hogy létező politikai erőnek számítanak a saját emberükkel.

De Karácsony vállalta, így felsorakoztak mellette, látszólag boldogan, de valószínűleg a fogukat csikorgatva. Hiszen egy olyan politikust támogatnak, akit nem ők, az egykori nagy kormánypárt, hanem formálisan egy alig (vagy inkább csak papíron) létező alakulat, a Párbeszéd jelölt erre a posztra.

Ráadásul meg kell osztozniuk rajta az LMP-vel, amely szintén a végelgyengülés határán vagy már azon is túl van.

Biztos nem felejtik el azt sem az MSZP-ben, hogy 2012-ben még azt mondta Karácsony egy politikai fórumon, hogy a szocikat jobban utálja, mint a Fideszt. A 2019-es önkormányzati választás előtt pedig azzal hozta az MSZP-t – és a helyi erős emberüket, Tóth Csabát – kínos helyzetbe, hogy egy háttérbeszélgetésen közölte, ha visszamegy Zuglóba, ott elássák; majd utalt arra is, hogy többször megfenyegették a családját.

Ezeket a békákat kénytelenek voltak lenyelni, és hihető, hogy meg is könnyebbülhettek, hogy szeptemberben nem kell senkit vágóhídra küldeniük. Az ugyanis a helyzet, hogy a parlamenti küszöb környékén tántorgó szocialisták között egyetlen olyan politikus sincs, aki az egyébként nem túl erős miniszterelnök-jelölti derbiben esélyes lenne

Jakab, Dobrev, Márki-Zay vagy akár Fekete-Győr

ellen.

Az elmúlt 10-15 évben ugyanis minden potens szocialista politikust elüldöztek vagy maga szedte a sátorfáját. 2010 után a fiatalítás jegyében tették partvonalra a nagy öregeket (Lendvai Ildikót, Szekeres Imrét, Kovács Lászlót és a többieket), majd kiváltak Gyurcsány Ferencék és vittek néhány hangadó figurát a DK-ba. Az elnökhelyettesük, Simon Gábor 2014-ben volt kénytelen venni a kalapját, mert kiderült, hogy az osztrák bankszámláján 240 millió forint landolt, s nehezen tudta megmondani, hogy került a pénz oda.

Az előző parlamenti választás előtt kicsinálták az egyik legsikeresebb politikusokat, a Szegeden eredményeket elérő Botka László polgármestert. Majd nemrégiben árulónak kiáltották ki a korábbi vezetőjüket, Mesterházy Attilát, aki újra elnök akart lenni, és tavaly szeptemberben olyan tisztújítást tartottak, hogy a konspirációs módszerekre még az egykori kisgazdák is csettintenének. Jelenleg is bíróság vizsgálja az ott történteket.

Az önkormányzatokban is rendkívül meggyengültek. A már megbuktatott Botkán kívül nincs százezresnél nagyobb városban polgármesterük, a fővárosi kerületekben is csak három – miután a 18. kerületi Szaniszló Sándor és az óbudai Kiss László még időben átigazolt a DK-ba –, de Horváth Csaba kegyelemkenyéren él Zuglóban, miután Karácsony alaposan elverte a főpolgármesteri előválasztáson, Tóth József pedig csak a 13. kerületben ismert és erős, bár kétségtelen, hogy ott nagyon. A kispesti lacknerező Gajda Pétertől pedig inkább ők is megszabadulnának.

Így maradt nekik

a se hús, se hal Tóth Bertalan társelnök és frakcióvezető,

akit alig ismer a közvélemény, és akinek nagyon nem áll jól a manapság egyre inkább kötelező harsányság és odamondogatás; meg a társa, Kunhalmi Ágnes, aki – ha éppen nem vihorászik vagy szalad neki egy ajtónak – időnként úgy csinál, mintha markáns véleményt megfogalmazó politikus lenne.

Van még Molnár Zsolt pártigazgató, aki annak ellenére maradhat már hosszú ideje felszínen az MSZP-ben, hogy zűrös ügyei vannak és sokak szerint a Fidesz felé is túl jók a kapcsolatai; továbbá számíthatnak még Ujhelyi Istvánra, aki időnként hazakiabál Brüsszelből. Végül a szűk vezetés tagja Hiller István, az országos választmány elnöke, aki felett eljárt az idő – de nem azért, mert 57 évesen idős lenne, hanem mert az ő professzori hozzáállása, a körülményes mondatfűzése, a programalkotás fontosságába vetett hite ma már nagyon korszerűtlennek számít.

Apropó, program. Bár könnyen lehet, hogy valóban készül ilyennel a szocialista párt, amelyet azután bedobnak a nagy ellenzéki közösbe – azután marad belőle, ami marad –, de ez sem változtat azon, hogy politológus legyen a talpán, aki megmondja, milyen értékrendet képviselnek. Persze szociáldemokratának vallják magukat, ám hogy ez konkrétan miben nyilvánul meg, s hogy ezzel kiket szólítanának meg, az rejtély. Beszélnek ugyan társadalmi igazságosságról, a hátrányos helyzetűek megsegítéséről, a gazdagok megadóztatásáról, adómentes minimálbérről, de inkább megszokásból és csak szőrmentén.

Egyedül

Komjáthi Imre elnökhelyettes áll bele keményen az osztályharcba,

ő még jó mozgalmárként oda is láncolja magát egy multi kerítéséhez, ha kell, olykor-olykor pedig Korózs „Kamuvideós” Lajos csinál úgy, mintha a nép egyszerű gyermeke lenne, ám ő időnként eltéved a számok tengerében, s egyébként sem tudja kiválasztani, melyik mentősnek higgyen. Ilyen alapon a szocializmus megteremtését nyíltan felvállaló, a május elsejét szent napként tisztelő, 250 ezer forintos minimálbért követelő, a szolidaritást a nevébe is felvevő Szanyi Tibor-féle ISZOMM sokkal hitelesebb, őszintébb ebben a baloldali szerepben.

Az MSZP a Nyugat- és Európa-barát, (neo)liberális irányba sem nyithat, mert azon a területen – jó adag populizmussal megspékelve – már a DK a király; és éppen a Momentum tesz meg mindent a trónfosztásért – vagy legalább azért küzd, hogy a Főkamarás lehessen. De az is furcsa lenne, ha a szocialisták hirtelen zöldre váltanának, mert egyrészt ott van arra az MSZP-vel szimbiózisban élő balos Párbeszéd, másfelől a környezet- és természetvédelmet egészen más irányból megközelítő, az állam szerepét nem elutasító LMP. Ezzel persze el is dőlt, hogy a nagyvárosi támogatóik jelentős részét elbukták, hiszen

a riválisaiknak sokkal több és érthetőbb a mondanivalójuk számukra, mint nekik.

Megpróbálkozhatnának azzal, hogy vidéken visszaszerzik a szimpatizánsaik egy részét, hiszen 2010 körül szívfájdalom nélkül váltak százezrek MSZP-szimpatizánsból Jobbik-fanná, majd tartottak Jakabékkal akkor is, amikor azok szélsőjobbról indulva 180 fokos fordulatot vettek. De a megfáradt, elfásult, megöregedett falusi, kisvárosi vörös szegfűs tagság már beleunt a politikába, őket már nem lehet kiküldeni a barikádra.

S még Kordás László, az MSZP-vel korábban stratégiai szövetségben – vagy miben – álló Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke sem a szocialista jelöltet, Karácsonyt, hanem Dobrevet támogatja, amire lehet, hogy néhány szakszervezeti szaki felhorkan, de hogy emiatt nem kezdenek általános sztrájkba, az borítékolható.

Az MSZP-nek az a nagy szerencséje, hogy az ellenzéki listás osztozkodás után biztos kapnak annyi helyet, hogy 2022-ben alakíthatnak majd egy kis parlamenti frakciót. Ám könnyen lehet, hogy a legközelebbi tisztújítás során már nem társelnököket választanak, hanem azt az embert jelölik ki, aki véglegesen lekapcsolja a pártszékházban a villanyt.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs.

Bővebben: Korrupt, tolvaj, kurvázó, kokainozó, alkotményosköltcségező, kurvákseggérőlgipszlenyomatotkészítő gazember politikusokra nincs szüksége a nemzetnek semmilyen pártlogóval sem.

Ez az összefogás az MSZP halálát fogja jelenteni. Borítékolható, hogy 2024 választási évben már nyoma sem lesz. Pontosan úgy fog járni ahogy az SZDSZ járt. Ugyanez megtörténhet az LMP-vel, PM-el, Jobbikkal és a Momentummal is, mert a DK maga alá fogja gyűrni őket.
A mostani összefogás projekt ennek az előjátéka.

Válaszok:
Google | 2021. május 19. 15:21

Az MSZP az utolsó kádárnyugger szavazóval együtt fog megszűnni, de ez még kicsit odébb van.

A Fidesz viszont annyiban elbaltázta a dolgot, hogy a teljes pályás letámadást addig erőltette, hogy mindenki összefogott ellene. Súlyos tragédia, ha a Jobbik lesz az a plussz, ami átbillenti az országot a ballib felé - tárgyalni és koalíciózni kellett volna idejében.

Az MSZMP nem tunt el, csak atalakul. Most DK-nak, Egyuttnek, Momentumnak, Jobbiknak hivjak, de ugyanaz a bolsevik tarsulat volt, van, lesz.

Olyan kommunista vagy szervezete még nem volt aki, amely tisztességesen tudott kimúlni.

A villany már rég le van oltva, csak az Ágika fejében pislákoló gyertya
világít még kicsinykét egy pókhálós sarokban.

Koporsóban van villanykapcsoló?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés