Schiffer Karácsony angoljáról: képmutató az egész kampány

2021. május 18. 8:25
Az LMP korábbi elnöke szerint nem fontos kompetencia, hogy egy miniszterelnök tudjon angolul.

A Telexnek Schiffer András, az LMP korábbi frakcióvezetője és társelnöke beszélt Karácsony Gergelyről és a nyelvtudásról. A főpolgármester angoltudása körül kipattant vitában a Telex arra volt kíváncsi, hogy Karácsony jól tette-e, hogy egy hete kitette az asztalra, hogy Orbán beszélt angolja minden bizonnyal jobb, mint az övé. Schiffer szerint Karácsony jobban járt azzal, hogy ő kezdeményezte a témát, mintha kideríti róla a kormánysajtó, írják.

A kiváló nyelvtudás a felső-középosztály kiváltsága?

A Telex megírta: Schiffer András szerint – aki egyébként nem tartozik Karácsony szavazói közé, és az LMP szakadásakor komoly konfliktusuk is volt –

sehol sincsen előírva, hogy „csak felső-középosztálybeli arcok versenyezhetnek a főhatalomért egy országban”.

Schiffer szerint az elvárás, hogy aki a főhatalomban van, az az anyanyelvén kívül feltétlenül beszéljen más idegen nyelvet, azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon a közhatalomra. „Én pedig baloldaliként ezen mélységesen fel vagyok háborodva” – tette hozzá. „Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba – klasszikust idézve – a szerencsének, a jó Istennek és Orbán Viktornak köszönhetően, annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát” – mondta Schiffer, aki szerint érdemes megnézni, hogy milyen minőségű nyelvoktatás van az egyetemeken, írják.

Mindig van tolmács

A Telex hangsúlyozza: Schiffer szerint „rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány”, mert pontosan tudja mindenki, hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter akárhogy tudnak angolul, hivatalos tárgyalásokra tolmáccsal mennek, „mert ez a világ rendje”. Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács. Azért, hogy nehogy véletlenül félreértéseken múljanak diplomáciai kapcsolatok – mondta az egykori politikus. Schiffer szerint „hitvány és képmutató” a nyelvtudás körül zajló kampány, ráadásul eltereli a figyelmet a lényegi dolgokról. Szerinte

a főpolgármester kompetenciáit sok minden miatt meg lehet kérdőjelezni,

de a nyelvtudása éppen nem tartozik ebbe a tárgykörbe, mondta Schiffer András.

fotó: Földházi Árpád

Összesen 323 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nincs igaza Schiffernek, mert ha elképzeljük azt a helyzetet, amikor a hivatalos tanácskozások szünetében pl a minelnokok beszelgetnek , álláspontokat egyeztetnek, a Gergő csak áll ott és bárgyún mosolyog. Nem tud kapcsolatot teremteni, kizárja saját magát a nemzetközi politika vérkeringéséből.

Ha én politikusi ambíciókat dédelgetnék, természetesen megtervezném
a karrieremet, egészen a legmagasabb szintet megcélozva. Úgy
kezdenék neki a feladatnak, hogy folyékonyra gyúrnám a német-orosz-
angol kombót. 6 évnek elégnek kell lenni erre a feladatra. 45 éves
koromra miniszterelnök-képes lennék minden tekintetben, leszámítva azt, hogy talán nem lennék olyan magas, mint KamuGeri (növőfélben
vagyok, úgyhogy ebben a kérdésben is lehetnek még meglepetések).

Az, hogy Schifi mit mond, az irreleváns. A nyelvtudás növeli a
miniszterelnök akciórádiuszát és ha, a nyelvtudás konkrétan nem is
kompetencia, a nagyobb akciórádiusz viszont igen: és ez a döntő
kérdés.

Két évszázada a középiskolában megtanultak annyira latinul, hogy rögtönzött beszédeket is tudtak mondani. Ezt kell elérni most a modern nyelvekkel is, és az nem lehet a felső középosztály privilégiuma.

Schiffer ebben nyilvánvalóan téved.
2021-et írunk.

Schiffer nagyot téved! Mert nem pusztán "hivatalos tárgyalások" vannak, hanem sok informális kapcsolat is, ahol elengedhetetlen az angol tudás. Továbbá, a nemzetközi információs eszközökben is angoltudással lehet csak megjelenni / pl. Kovács Z. , Szijártó P. ragyogó interjúi /.

Csak annyit mondana: Unicum:-))))

Pedig nincs igaza. Pl a büfében nem tudna unicumot kérni:-)))))

Schiffernek NINCS igaza. Minden a motiváción, akaraton, sajnos, a születéskor velünk hozott intelligencián múlik. A mi időnkben az internetnek, TV-nek köszönhetően SOKKAL könnyebb, kevesebb akarat, szorgalom és áldozat hozatal kell az idegen nyelv elsajátításához. Mindennek van köze, nyilván, a születéshez, mint tudjuk, ennek a börtönében éljük le az életünket valamilyen fokon, de NEM ez a döntő.

Mindenesetre, a tanárok fizetését NEM azért kéne alaposan emelni, h. jobban tanítsanak, mert nem hiszem, h. pusztán a jobb életminőség gyorsan javíthatná a minőséget, hanem azért, h. SOKKAL több tehetséges fiatal válassza a tanári pályát. Felmérhetetlen az oktatás jelentősége.

Olyan ez az angol tudás, mint a fizika felvételi annak idején az orvos karra. Azt mondták, h. aki NEM elég intelligens, szorgalmas, h. jól megtanulja, nem valószínű, h. a többit képes lesz.

"Schiffer szerint az elvárás, hogy aki a főhatalomban van, az az anyanyelvén kívül feltétlenül beszéljen más idegen nyelvet, azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon a közhatalomra. "

Nagyon sok munkakörben megkövetelik, hogy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezzenek a jelentkezők. Akkor ők mindannyian a felső-középosztályhoz tartoznak?

:-)
Jó kérdés

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés