Kollégái szerint Joe Biden lassan dönt, lobbanékony és türelmetlen

2021. május 17. 8:03
Az amerikai elnök hajlamos a dühkitörésekre a munkatársaival.

A The New York Times című liberális napilap az amerikai elnök volt és jelenlegi kollégájával készített interjút, írja a hirado.hu. Ezek alapján nyújt a lap áttekintést arról, hogy „Biden hogyan dolgozik elnökként, miként tárgyal, kitől kér tanácsot amióta elfoglalta azt az irodát, amelyért több mint három évtizeden át küzdött”. A portréból olyan politikus képe rajzolódik ki, írják, aki korántsem az a „közvetlen ember”, mint amilyennek a sajtó láttatja, és a külvilág látja őt. Hirtelen haragú, hajlamos a dühkitörésekre a munkatársaival.

A gyors döntéshozatal nem Biden úr stílusa

– fogalmaz a liberális lap.

Lassú és a részletek megszállottja

Példaként a Times a vélhetően Oroszország részéről az amerikai kormányt kibertámadásra adott válaszlépésekről szóló döntést hozta fel. Biden március végén azt mondta nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannek: „Viszonylag gyorsan kell lépnem.” A cikk szerint annak ellenére, hogy elnöksége első két hónapját Biden azzal töltötte, hogy döntsön az orosz lépésekre adandó reakcióról, az elnök még márciusban is újabb és újabb tanácskozásokat hívott össze, mielőtt határozott volna, írja a hirado.hu. „Van egyfajta mantrája: soha nem szolgálhatsz nekem túl sok részlettel”– véleményezte az elnököt Sullivan a The New York Times munkatársának. A cikk szerint az elnök órákig tartó, részletekbe menő tárgyalásokon vesz részt politikai szakértőkkel, mielőtt bármilyen következtetésre jutna.

Káromkodás, frusztráltság

A Fehér Ház munkatársai „szókratészi útnak” nevezik, amelynek során Biden hajlamos haragra gerjedni, amennyiben nem kap választ a kérdéseire és ilyenkor „frusztráltsága dühössé teszi, amelyhez gyakran káromkodás társul.” A lap szerint a „lobbanékony természetű” elnöknek napokba, vagy hetekbe is telhet, mire döntést hoz valamiről. Meginterjúvolt munkatársai példaként említik azt az esetet, amikor Biden többször késleltette a döntését arról, hogy hány illegális bevándorlót engedjenek be az Egyesült Államokba. Ezzel pedig „a szövetségeseit és az ellenfeleit egyaránt feldühítette”.

A The New York Times szerint ez a fajta kormányzási módszer „ellentmondásba kerülhet a világjárvánnyal és a gazdaság helyreállításával küzdő ország sürgős ügyeivel.” A hirado.hu hangsúlyozta: egy, az elnökhöz közel álló tanácsadóra hivatkozva a lap azt állítja: „Biden nem hajlandó vagy nem képes túllépni a szokásain”. A cikk szerint az elnök tanácskozásai gyakran elhúzódnak és sokszor éjszaka hívja fel telefonon tanácsadóit. Közvetlen kollégáira hivatkozva azt írják Bidenről, hogy szokása hirtelen megszakítani ezeket a beszélgetéseket.

Lerakja a telefont, ha úgy érzi, valaki az ő idejét pazarolja

– fogalmaztak a munkatársak.

A hirado.hu megírta: a liberális lap szerint az elnök stábja mostanra megtanulta a szokásokat és 15 perces szünetekkel tűzdelik tele a napirendjét, mert tudják, hogy nem fogja időben befejezni a tárgyalását. A The New York Times még néhány, elemzők szerint lényegtelen tudnivalóval is megismerteti olvasóit: például azzal, az elnök munkatársaival közölték, „rendezvényeken ne szolgáljanak fel leveles zöldségeket, mert Biden nem akarja, hogy olyan fotók készüljenek róla, amelyeken a fogai közt zöldségmaradványok látszanak”.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nohát, a NYT ilyeneket ír? Felkészül Kamala.

Lathatja az amerikai nep, hogy mennyivel jobb Biden a Trumpnal, mar megerte.
Ilyen akarnokunk nekunk is volt, Gyurcsanynak hivtak, kurvaorszagozott is boszen, vezeto ertelmisegieink aradoztak rola, milyen korszakos igazsagbeszedet rittyentett a semmibol.
Szokrateszinek meg ok sem neveztek a sok suletlenseget, de meg van ido! Meg nevezhetik, foleg igy, hogy az Apro-orokosnot is bedobta a kozosbe.

Angolul: grumpy old man.

Bizony minél idősebb egy ember, annál lassabban dönt, hiszen időbe telik míg dönteni tud miután az agya már lassabban működik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés