Ombudsmanhoz fordultam a fél éve tartó gyülekezési tilalom miatt

2021. május 16. 12:22

Szél Bernadett
MTI-OS
Az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátoz minket állampolgári jogaink gyakorlásában.

„Megszakításokkal közel egy éve van teljes tilalom alatt a gyülekezés Magyarországon, és még annak járványbiztos formáit is szigorúan tiltja a kormány veszélyhelyzeti rendelete. Mivel az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátoz minket állampolgári jogaink gyakorlásában, az ombudsmanhoz fordultam, hogy foglaljon állást és indítson átfogó vizsgálatot a közügyekben való demokratikus állampolgári részvétel teljes ellehetetlenítése miatt.

Az Alaptörvény szerint alapvető jog más alapvető jog védelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. A megszakításokkal már egy éve tartó, legutóbb november 11-én hatályba lépett általános gyülekezési tilalom minden, még a tiltakozás járványbiztos formáit is szigorúan tiltja, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik élni kívánnak alapvető állampolgári jogaikkal. Tavasszal a rendőrség

a dudálós tiltakozáson 106 ember ellen indított szabálysértési eljárást

és 13,6 millió forint pénzbírságot szabott ki első fokon, amit aztán a bíróság eltörölt, a szervezők esetében pedig 100 ezer forintra csökkentett.

A szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés a közügyekben való demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele. Miközben a kormány egymás után hoz széles körű társadalmi és politikai vitát igénylő törvényeket és alakítja át alapjaiban az egészségügyet és a felsőoktatást, az állampolgároknak – még járványbiztos módon – sincs lehetőségük kifejezni véleményüket. Ombudsmanhoz fordultam, hogy foglaljon állást a kérdésben és indítson átfogó vizsgálatot a gyülekezés teljes tilalma miatt.”

(MTI-OS)

 

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kar, hogy uszitasi tilalom nincs, igy szabadon hergelhetitek az allampolgarokat, hatha kikaparjak nektek a gesztenyet.

Elmebeteg, néhány hete még azért rinyáltatok, hogy az iskolák (!!!!) ne induljanak el, és hogy legyen minden még jobban bezárva...

Az országgyűlési képviselői hatalom nem elég neki.
Mit szóljon a magyar tanyasi parasztasszony a saját hatalmáról?

Az ilyen némberek miatt ásítoznak a bitófák jobb helyeken.

virus van bazdmeg...

mi az hogy jarvanybiztos gyulekezes? szabadalmat jegyeztettel be ra? mert sokat erhet az otlet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés