Négy évet éltem a Szentföldön

2021. május 12. 9:22

Azbej Tristan
Facebook
Emlékszem a légvédelmi sziréna hangjára, a robbanásokra.

„Növekvő aggodalommal figyelem a híreket a Szentföldről, ahol újra kezd eluralkodni az erőszak. Négy évet éltem itt a családommal, dolgoztam itt magyar diplomataként és emlékszem arra, ahogy a megbékélés törékeny kísérletei idővel mindig vérontásba torkoltak. Emlékszem az izraeli és a palesztin ismerősök, barátok félelmeire, fájdalmaira, reményeire. Emlékszem a légvédelmi sziréna hangjára, a robbanásokra, a megvillanó pengéktől való rettegésre, arra, ahogy a légoltalmi pincében pizsamában kuksoltak az éjszaka álmukból felriasztott gyerekek. Emlékszem a palesztin veszteségeket bemutató tragikus képekre is.

Ez a bejegyzés nem igazságosztás és nem állásfoglalás: annak világosnak kell lennie, hogy Magyarország mindig a békés egymás mellett élést, a konfliktusok erőszakmentes rendezését és a stabilitást támogatja. Aggódom a Szentföld népeiért, zsidó emberekért, muzulmán és keresztény arab emberekért, különösen az ott élő barátokért, volt munkatársakért, mert túlnyomó többségükben jószándékú és békeszerető embereket ismertem meg minden oldalon, minden közösségben.

Itt van ez a fal is, ami Jeruzsálem és Betlehem között (!) épült és ahol egyszer Ferenc pápa látogatása után jártam. Már a fal elnevezése is konfliktusos, mert az egyik fél börtönfalként tekint rá, a másik pedig olyan falként, amelyik megóvja a gyilkos merényletektől. Kilátástalannak tűnik a hely és helyzet. Ugyanakkor milliárdok hite szerint csak néhány kilométerre innen történt, hogy Isten szövetséget kötött (a három vallás által is tisztelt) Ábrahámmal, majd később, ugyanitt a keresztény hit szerint legyőzte a végső kilátástalanságot, a halált.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Izrael mindig megvédi magát a terroristáktól.
Én jártam a Szentföldön, akkor nyugalom volt, egy fantasztikus, tökéletes zarándok út volt.
Vigyáztak az izraeli katonák nem csak a zsidó, de az arab és a zarándokok biztosságára is.
Ezek a harcok, ezek a rakéták nem nézik, hogy zsidót, vagy palesztint ölnek meg, merthogy rengeteg palesztin is lakik, dolgozik a Szentföldön.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael központi részére kedd este.

https://index.hu/kulfold/2021/..

Ez egy kritikán aluli commented volt! Tudod egyáltalán, hogy ki ez az ember és mit tett eddig a keresztényekért?

Talán hagyják, hogy szétbombázzák a hazájukat a terroristák, a mi Szentföldünket?

A zsidó nép az őshonos, hamár...

Tanulj történelmet, tanuld az Ószövetséget és hallgass!
Amiről gőzöd sincs, ahhoz ne szólj hozzá!

Kopj le! Ja és a stílusod miatt, ahogyan hozzám szóltál pofa be!

Mi keresztények Szentföldnek hívjuk. Tele van keresztény templomokkal, papokkal és szerzetesekkel. Valamint keresztény zarándokokkal.
Ha ismertető könyvet vesz valaki ott magyarul, annak is Szentföld a címe.
Nem az a lényeg, hogy most kik lakják, régen is ők lakták, hanem, hogy ki, kik éltek jártak ott. Ki született ott!

Nem is értem, hogy nem lehet ezt megérteni, amikor mi is küszködünk a migráns veszéllyel.
Ők pedig körbe vannak véve velük.

Tragédia, jó, h. nem nekünk kell, nem is lehetne megoldani. Nehéz annak a népnek, amelyik többé-kevésbé mindenhol idegen, mert túl sok szempontból nagyon más, mint az őshonosok, és mire visszakapja nagyjából 1000 évvel ezelőtti szállás területét, addigra azt már másik nép, ha nem is európai civilizációs fokon, szinten élve, már nagyjából belakta.

Attól, h. Izraelnek VAN atombombája, remek, hatékony hadserege, sikeres Moszadja, még NEM fogják jobban szeretni. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Ilyen helyzetben viszont NEM nagyon lehet szelídnek lenni. Ráadásul a nyugati világ szimpátiája mintha változóban lenne.

Teljes mértékben együttérzek minden szenvedővel, de a palesztinoknak meg kéne érteni, h. valami csak tanulásból, munkából lesz, a fegyverek NEM fogják az iparban, mezőgazdaságban, tudományos világban kiválóan teljesítő Izraelt, mögötte az Államokkal, rábírni, h. vallási államukban egyenjogúsítsa őket.

Izrael igazi problémája szerintem egyébként az ortodoxia. Sokan vannak és még többen lesznek. Fejlődés meg csak munkából és tanulásból lesz, még közöttük is.

Nem tudom, hogy mi a problémád. Merthogy egyetértek a commenteddel. Én is így gondolom, sőt hirdetem is.
Az Ószövetség az Újszövetségben lesz nyilvánvalóvá, az Újszövetség pedig az Ószövetségben van elrejtve.
Nem szabad az egyiket a másiktól függetlenül szemlélni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés