Megmenteni Európát

2021. május 12. 19:16

Szánthó Miklós
Magyar Nemzet
Az unió jövőjéről szóló vita kulcsa a tegnap normalitásának újrafelfedezése.

„Európa a maga kivételességében és szellemi grandiózussága közepette is hányattatott sorsú. Az ókori görögök szerint Zeusz, az »istenek atyja« aranyszőrű bika képében rabolta el a szépséges Europét. Elkeseredettségében apja, Agénor király mind a négy fiát a lánya után küldte, hogy megmentsék, azonban egyikük sem tért vissza: a leghíresebb közülük talán Kadmosz, aki legtovább kereste a húgát, azonban a delphoi jósdában megbabonázták és véglegesen eltérítették céljától, apja parancsának beteljesítésétől.

Ugyanakkor abszurd módon az európai tér szellemi-tartalmi ürességére alapozó liberális stratégia a maga szempontjából nem teljesen öncélú: hiszen a neutralitás, a dolgok »meg nem ítélése« valójában a liberalizmus naiv politikai terminusai – a »semlegesség kultúrájának« hivatalossá válása a progresszív, ateista üdvtan évszázados harcának diadala. A minden viselkedésformára és magatartási kódra kiterjesztett totális relativizmus azáltal, hogy mindent egyenlőnek tételez, kifejezetten homogenizálóvá, a sokszínűség propagandája valójában az egyneműsítés kényszerévé válik. Hiszen ha például minden együttélési forma családnak minősül, akkor valójában egyik sem az, értelmét veszti maga a fogalom; ha minden extravagancia »különlegessége« folytán ugyanannyira értékes, mint a szabály- vagy rendeltetésszerű, akkor valójában egyik sem lesz érték – és ennek leginkább a normalitás látja kárát.

A mi számunkra azonban Európa – a »tegnap Európája« – mindig is szellemi fogalom volt, és »megkésett fejlődése« miatt a közép-európai régió őriz még abból a legtöbbet. Nemcsak a nem is olyan rég visszakapott »szuverenitásélmény« köt minket össze, de a nagy közös történelmi helyzetek és a közös egzisztenciális tapasztalatok is. Európa a mi hazánk is, a mi életünk is, amelyből nincs másik. A liberális szabadság haláltánca helyett folytassuk a keresztény szabadság harcát, hiszen Európa szabadságharcosai valójában mi vagyunk.

Mi még nem puhultunk el, mi még megtalálhatjuk és megmenthetjük Európát, ha nem engedjük, hogy megbabonázzanak minket a liberális szekta gurui. Igen, a tegnap Európáját keressük, hogy egy újat építhessünk. Istenre is azt mondják, hogy régi, meg hogy öreg – mégis övé a jövő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mist az unió jövőjéről van szó, ahol szép csendben szeretnének olyan elveket becsempészni, amelyeket egyszer csak hivatkozási alapnak vesznek, mintha közmegegyezésben született volna,

Ezzel a felháborodással erről szeretnéd elterelni a figyelmet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés