Jóléti pfizerizmus

2021. május 12. 7:31

Francesca Rivafinoli
Vasárnap
A család az család, a vakcina ellenben nem vakcina.

„Amit az EU lebóvliz, az ott konkrétan az egyetlen választás. Amennyiben tehát az Európai Uniónak komolyan meggyőződése, hogy a keleti vakcinák hatástalanok (hisz alapértelmezetten csak a nyugatiakat fogadja el utazáskor), egyes nyugati vakcinák pedig veszélyesek vagy megbízhatatlanul érkeznek, akkor nem kicsit pofátlan lépés a részéről, hogy az évente 3 milliárd dózisnyi mennyiségben gyártott Pfizerből évi 900 millió adagot eleve lestoppol magának (ami a csecsemőkig bezárólag elegendő lenne a teljes uniós népesség kétszeri beoltására, még maradna is belőle). Persze szabad ilyet csinálni, csak akkor a legközelebbi európai parlamenti állásfoglalásban nem kellene glóriával a feje fölött sürgetnie a csúf, önző nacionalizmus felszámolását.

De tapasztalható némi ellentmondás a hazai ellenzék háza táján is: szerintük ugyanis a család az család, a vakcina ellenben nem vakcina. Az államnak, úgymond, lehetővé kellene tennie, hogy mindenki azzal házasodjon és azt fogadjon örökbe, akit akar – viszont nem szabadna lehetővé tennie, hogy mindenki azzal oltakozzon, amivel neki tetszik. A legutolsó rendelkezésre álló uniós adatok szerint a 17. héten 327 360 első körös Sinopharm oltást adtak be Magyarországon (ennyit még soha semmiből), és 202 720 második adagos Szputnyikot (szintén rekord) – ez egyetlen hét alatt 530 ezer olyan ember, aki keleti vakcinát kért (és mivel magam is köztük voltam, tanúsíthatom: se kényszert nem alkalmaztak velünk szemben, se krumplit nem kaptunk az oltakozásért). Csak hogy perspektívába helyezzük a dolgot, ugyanazon a héten 5216 adag első és 645 adag második körös AstraZenecát adtak be – az ellenzék szerinti ideális, szabad, demokratikus Magyarországon ez jelentené a Pfizer és a Moderna kizárólagos alternatíváját.

És akkor nálunk is lehetnének olyan jelenetek, mint hétvégén Kölnben és Freiburgban, ahol a magyar »Pfizer-naphoz« hasonló akció keretében AstraZenecát osztogattak: voltak, akik már hajnali négykor ott tömörültek, hogy legalább ehhez az oltáshoz hozzájuthassanak; a nyolckor nyitó oltóponton 8.10-re már mind az 1400 aznapi sorszám elfogyott. Nem lenne haszontalan, ha az a magyar polgár, aki a nálunk bármikor kényelmesen vételezhető AstraZenecát nem kéri, a keleti vakcinákat elvből elutasítja, viszont fennen szidja a »diktátort«, amiért az nem kínál fel neki Pfizert most azonnal, csöppet néha kitekintene a nagyvilágba – az immunrendszernek sem árt ugyanis néha rádöbbenni, milyen mértékben van jó dolgunk másokhoz képest.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés