Antony Blinken telefonon beszélt Benjamin Netanjahuval

2021. május 12. 21:15
Eredménytelenül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése, amelynek témája a közel-keleti konfliktus újbóli fellángolása volt.

A zárt ajtók mögötti tanácskozást Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze. Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok ellenállása miatt nem sikerült nyilatkozatot elfogadni az ügyben. Washington Izrael támogatója.

Az Egyesült Államok nem szeretné elítélni Izraelt

Egy névtelenséget kérő diplomata elmondta:

az Egyesült Államok úgy véli, hogy a Biztonsági Tanács már azzal jelzi aggodalmát, ha ülésezik, és nincs szükség többre.

Úgy tűnik, hogy Washington szerint a testület nyilatkozata nem segítené elő a feszültség csökkenését – tette hozzá egy másik anonim forrás.

Értesülések szerint a Biztonsági Tanács 15 tagjának többsége kedvezően viszonyult egy közös nyilatkozat megfogalmazásához.

Washington már hétfőn, az első rendkívüli ülés során is visszautasított egy nyilatkozat-tervezetet, amelyet Tunézia, Norvégia és Kína terjesztett elő. A dokumentumban arra kérték az izraeli-palesztin konfliktus érintett feleit, hogy tartózkodjanak mindennemű provokációtól.

Kelet-Jeruzsálemben tört ki az újabb konfliktus

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a palesztinok és az izraeliek között, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. A Gázai övezetből több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre. Izrael válaszul megtorló csapásokat hajtott végre.

Kína szerdán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyen valamit a konfliktus megfékezése érdekében.

Peking továbbra is mindent megtesz azért, hogy erre rábírja a testületet – mondta el Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. Kína meggyőződése, hogy lépéseket kell tenni az úgynevezett kétállami megoldás (vagyis az Izrael mellett létrehozandó palesztin állam) megteremtésére – hangsúlyozta a tisztségviselő. A pekingi kormány egyúttal elítélte a civilek elleni erőszakot, és önmérsékletre intette a feleket.

Blinken és Netanjahu telefonon egyeztettek

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon – közölte a washingtoni külügyminisztérium.Blinken aggályát fejezte ki az Izraelre zúduló rakéták miatt, miközben a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket. Azt mondta Netanjahunak: mind a palesztinoknak, mind az izraelieknek szükségük van arra, hogy biztonságban élhessenek, és egyenlő mértékben élvezhessék a szabadság, a biztonság, a jólét és a demokrácia áldásait.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés