Zbigniew Rau: Az EU képtelen megoldani a Nyugat-Balkán integrációját

2021. május 11. 11:19
A lengyel külügyminiszter szerint az EU tagállamai megosztottak a Nyugat-Balkán integrációja kapcsán, így növekszik az orosz befolyás.

Az Európai Unió (EU) képtelen határozott álláspontot megfogalmazni a Nyugat-Balkán integrációjáról, ezzel megkérdőjelezi saját ambícióit a nemzetközi kapcsolatokban folytatandó hatékony politikára – jelentette ki kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

„Az EU képtelen távlatokat nyitni a Nyugat-Balkánnak”

Az EU képtelen arra, hogy „tényleges, belátható csatlakozási távlatot” teremtsen a nyugat-balkáni országok számára – nyilatkozott Rau a PAP lengyel hírügynökségnek, utalva az uniós tagországok külügyminisztereinek előző napi brüsszeli ülésén elhangzottakra.    

Mint beszámolt, egyes tagállamok ragaszkodnak a csatlakozási kritériumok szigorú betartásához, ennek eredményeképpen semelyik nyugat-balkáni ország nem nyitotta meg eddig az integrációs tárgyalások egyik fejezetét sem.    

Rau szerint „a Nyugat-Balkán a harmadik, az EU-val versenyző, más értékeket valló és más cselekvési formákat képviselő országok befolyása alatt áll, az említett cselekvési formák pedig semmiképpen sem küszöbölik ki a nyugat-balkáni országokat gyötrő korrupciót, szervezett bűnözést és társadalmi közömbösséget. Egyúttal az uniós államok megosztottak a csatlakozást illetően, az integrációs folyamat ezért vérszegény”.

Rau úgy látta: különbség van az EU külügyi doktrínája és a valódi politikája között

Mint fogalmazott: az Unió „képtelen megoldani hat szomszédos, kicsi ország csatlakozásának problémáját, ez pedig kétségbe vonja azon ambícióját, hogy hatással legyen arra, mi történik a világ minden zugában” – fogalmazott. Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság részéről felmerült a két élenjárónak tekintett Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási folyamatának különválasztása, Rau aláhúzta: lehetetlen csak Albániával elkezdeni a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat.    

Észak-Macedónia társulását tavaly december óta Bulgária akadályozza.

Rau szerint e téren nem várható kompromisszum az EU-n belül. A lengyel diplomácia vezetője javasolta: a nyugat-balkáni országok kapjanak meghívást az Európa jövőjéről szóló, vasárnap megkezdődött, egy éven át tartó konferenciára. „Ez megmutatná, hogy az EU komolyan veszi őket, hogy leendő tagállamokról van szó” – húzta alá.

(MTI)

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés