Hitközségi frontvonalak

2021. május 11. 17:13

Czene Gábor
Népszava
A kormány mosolyog, kedvére való, amit lát.

„A nemzeti szuverenitás védelmére hivatkozva a fideszes kormány szünet nélkül vívja nehezen értelmezhető szabadságharcát Brüsszellel. Ugyanez a kormány elfelejtette kifejezni nemtetszését, amikor kiderült, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a magyar államot is perbe fogta egy jeruzsálemi vallási bíróságon.

A kormány mosolyog, kedvére való, amit lát. A Mazsihisz többször kihúzta már a gyufát, például 2014-ben, amikor úgy döntött, hogy a súlyos emlékezetpolitikai konfliktusok miatt bojkottálja a holokauszt magyarországi emlékévének kormányzati rendezvényeit. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017-es látogatásakor Heisler András bírálta a kormány Soros György elleni plakátkampányát. »Mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” feliratok« – mondta Heisler nyílt plénumon, Netanjahu és Orbán Viktor jelenlétében. Az a hír járja, hogy Orbánt különösen kellemetlenül érintette a közjáték, amit azóta sem tudott megbocsátani.

Gáláns költségvetési támogatást kapott a kormánytól az a nemrég létrehozott egyesület, amelynek prominensei – Róna Tamás főrabbi vagy Feldmájer Péter volt Mazsihisz-elnök – történetesen Heisler András belső ellenzékéhez tartoznak. Feldmájer a minap az EMIH-es kötődésű Neokohn.hu portálon érvelt amellett, hogy a Mazsihisznek el kellene fogadnia a jeruzsálemi bíróságot döntéshozónak.

A frontvonalak tehát részben a zsidó szervezetek között, részben a Mazsihiszen belül húzódnak. Bár a kormány látszólag kimarad a mostani viszálykodásból, valójában nem elégszik meg a tétlen kívülálló szerepével: a maga módján igyekszik gondoskodni arról, hogy tetszése szerint alakuljanak az események. Ügyes.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés