Az egyház célja nem az, hogy jól érezzük magunkat, hanem hogy üdvözüljünk

2021. május 11. 18:16

Ádám Miklós
Vasarnap.hu
Vannak dolgok, amik benne vannak a Bibliában, és vannak, amik nem. Én úgy látom, talán az lehet a gond, hogy Perintfalvi Rita túlságosan erős prekoncepciókkal közelít a szöveghez. (Interjú)

„Perintfalvi a tanulmány megjelenése után azzal védekezett, hogy ez nem az ő tudományos munkásságát vizsgálja, hanem néhány Facebook-bejegyzését.

– Perintfalvinak abban igaza van, hogy a tanulmány nem szakmai publikációkat tárgyalt. Ahhoz, hogy vizsgálni tudjuk, mit miért gondol, ahhoz tanulmányok kellenek a részéről. Tudományos szempontból egy kicsit »ágyúval verébre« tudományos tanulmányban kritizálni Perintfalvi Facebook-bejegyzéseit. Ugyanakkor ez semmit nem von le a tanulmány értékéből. Nyilván nem doktori disszertációkról beszélünk, de érkezett egy tudományosan megalapozott érvelés.

Így most Perintfalvi Ritánál pattog a labda, hogy írjon egy választanulmányt szakmailag megalapozottan.

Tehát vannak alapvető szakmai követelmények, jól behatárolva. Akkor mégis hogyan jöhetnek létre olyan eretnekgyanús értelmezések, mint amiket Perintfalvi kijelent?

– Vannak dolgok, amik benne vannak a Bibliában, és vannak, amik nem. Én úgy látom, talán az lehet a gond, hogy Perintfalvi Rita túlságosan erős prekoncepciókkal közelít a szöveghez. Vannak prekoncepcióink, és nem szabad, hogy befolyásoljanak, de nyilván befolyásolnak. Az én prekoncepcióm az, hogy azt az egy-két konkrét helyet kivéve, ahol a Biblia a homoszexualitásról beszél, azon kívül máshol nem beszél arról. És ez a prekoncepcióm nyilván befolyásol abban, hogy máshol nem fogom a homoszexualitás szempontjából értelmezni. Mert ha valaki a Bibliát szakácskönyvnek hiszi, akkor recepteket fog találni – és tényleg vannak benne receptek néhol –, de akkor sem ez a mondanivalója. Ilyenek például a liberális Jézus-kutatás eredményei: egy baloldali szerző, aki tisztán naturalista és materialista módon vizsgálja Krisztust, az »egyházi máztól megszabadítva«, mit ád isten arra jut, hogy Jézus baloldali.

Perintfalvi szerint a Biblia és Jézus csupa toleranciát és elfogadást hirdet, amit a csúnya bigott egyház meghamisít és elnyom. Tehát szerinte és a követői szerint pont az egyház nem hagyja, hogy a Biblia az legyen, ami.

– Nekem nehezemre esik jóindulatot feltételezni azok részéről, akik így viszonyulnak az egyházhoz. Ha nem ért egyet az egyház látásmódjával, akkor lehetősége van a párbeszédre az üzengetés helyett. És ha a párbeszéd valami miatt kútba esik, akkor katolikusként kötelességem az engedelmes hallgatás.Az utóbbi időben a médiában sokszor olyan üzengetés folyik, amit nem tartok a katolikus egyházhoz méltónak. Ha valaki hirdetni akarja az egyházétól különböző elképzeléseit, akkor el lehet menni, alapítson másik egyházat.

Felelősségünk van a szavainkért. Nemcsak szakmailag, hanem pedagógiailag is. Azt pedig nem hiszem, hogy a hittel kapcsolatos minimum szélsőséges kijelentések közösségi média-felületeken történő meghirdetése ne okozna károkat: zavart és megbotránkozást. Mégis, mire számít, aki ilyen bejegyzéseket tesz közzé? Pár ilyen félmondat az egyet nem értőket nem meggyőzi, csak felzaklatja. Azt pedig nem látom,  ez hogyan lenne siker. A párbeszéd lehetősége a platform karakterisztikái miatt alig lehetséges. Nem értem, hogy milyen pozitív célokat szolgálhatna egy ilyen megnyilvánulás. Én megértem, hogy az egyház tanítása sokaknak fájdalmas. A meddő pároknak, az elváltaknak stb.

Ugyanakkor a fájdalommentesség nem adekvát koordinátatengelye az életnek. Nem ítélhetem meg, hogy mi igaz és mi nem, az alapján, hogy mi fáj és mi nem.

– Onnantól, hogy felnőttek vagyunk, ez egy sokadlagos szempont. Borzasztóan igyekszem együtt érezni azzal, akit nem áldoztatok meg. Tudom, hogy ez vacak, és sajnálom. De az Isten irántunk érzett együttérzése sem abban nyilvánul meg, hogy elveszi a fájdalmunkat, hanem, hogy együtt hordozza velünk.

És az egyház elsődleges célja sem az, hogy jól érezzük magunkat, hanem hogy üdvözüljünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem jól érezni akarom magamat, hanem üdvözülni akarok, s ettől már jól érzem magam...Avagy: a boldogságot nem direkte / "majd ÉN megcsinálom a boldogságomat" /, hanem a szeretet kerülőútján lehet elérni / amikor is a másikra megnyitottan rátalálok a lét-gazdagodás útjára /.

Biztos, hogy pontosan értetted, amikor Ádám Miklós arról beszélt, hogy a "levél" az lehet falevél vagy botítékba tett irat, de nem lehet hegyikecske?

Perintfalvi Rita nem megengedő, hanem tévtanító!

Nem hinném, hogy kisebbség a 2 milliárd keresztény ember.
Ha valóban olvastad, akkor nem írnál olyat, hogy a katolikusok belső vitája, mert nem az.
A vitára minden korban szükség volt és van, pontosan az ilyen tévtanítások elterjedésének megelőzésére.
Te vagy a többség és mégis foglalkozol vele. Véleményed van róla, amit siettél is közölni, hogy nincs, pedig van.

Nem sikerült felfognod, nem sikerült megértened,

Azért ez valamivel több volt, mint 10 másodperc, hiszen 21 órakor kezdted és 23:17, 23:19, 5:56-kor folytattad. Vagyis ezzel a témával feküdtél és ezzel keltél.

"szóval tizedmásodpercig nem érdekel az egész,"

A gond az és ez, mint nem érdeklődő nem veszed észre, hogy Perintfalvi nem a Bibliából indul ki, hanem a saját fantazmagóriájából. Nem ismeri a Bibliát, nem tanulta meg az Egyháztörténelmet, a Biblikum terén rengeteg hiányosságokkal nem küzd, hanem kipótolja a szamárságaival. Buta, mint a tök!
Mégegyszer. Nem arról van szó, hogy ki a megengedőbb. Mivel nem ismered a munkásságát, vagyis a tévtanítását, és a katolikus tanítást sem, azért hiszed azt.
Tényleg felesleges belefolynod olyanba, amit nem ismersz.
Perintfalvi olyan "teológus", aki nem taníthat Magyarországon egyik hittudományi főiskolákon, ill. egyetemeken sem, na meg a mi fogalmaink szerint nem is katolikus. Ezzel az erővel kígyónak is nevezhetné magát. Végül is az! :)

Az utolsó megjegyzésed nagyon falsra sikerült.
Mi az, hogy: "Senki nem akar úgy élni, ahogy Ádám Miklós szeretné, csak Ádám Miklós. Hát akkor Ádám Miklós éljen úgy, a többieket meg hagyja békén."

Miért szerinted Ádám Miklós atya, hogy szeretné, hogy éljünk?
Mi úgy élünk, ahogyan Ádám Miklós atya szeretné.

"hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják." 2Tim4, 2-5

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés