A kívül és belül háborúja

2021. május 11. 12:36

Bogár László
Magyar Hírlap
A háború negatív végösszegű játszma, ahol valójában mindenki veszít, a folyamat tehát végső soron kollektív öngyilkossághoz vezethet.

„Kiss Viktor Kívül és belül, egy új politikai logika című könyve arra tesz kísérletet, hogy az eddigitől némileg eltérő módon tekintsen rá a »kívül-belül« globális hatalmi logikájára. A globális kapitalizmus rendszerére ugyanis hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, hogy az egy társadalmi, gazdasági és hatalmi berendezkedés, pedig a helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

Ez a »valami« ugyanis a létezés mélyrétegeiben több ezer éve épülő komplex kultúra, és azért nehéz bármit kezdeni vele, mert egy olyan létszerveződési mód, amely el tudta érni, hogy mindenki úgy érezze, hogy azért ő mégiscsak »belül« van valamin, amit akkor is megvéd, ha ezzel valójában a saját ketrecét építi. Ezért van az, hogy Hamlet híres monológjának logikája »inkább tűrni a jelen gonoszt, mint ismeretlenek felé sietni« mindig legyőz minket.

Ez a létszerveződési mód valójában sokkal komplexebben és mélyebben van megalapozva, mintsem gondolnánk. Igaz, volt rá bőven ideje a nem létező világerőnek, háromezer éve kísérletezik vele, már a császárkori Róma is egy globáliskapitalizmus-kísérlet volt, csak a technoevolúciós motor valami miatt ott nem indult be. Egyébként nagy valószínűséggel ez a mostani kísérlet éppen emiatt, az akkor hiányzó technoevolúciós motor miatt lesz valóban végzetes az emberiség számára.

A vírus világtémája mutatja meg a legdrámaibban a hamis »kívül« és »belül« dichotómiát. A hamis biztonság és kényelem most az egymásnak és önmaguknak is ellenmondó narratívák állandó háborújának örvényeibe látszik beleveszni.

Ezek a szétroncsolt társadalmi valóság helyére telepített hamis valóságok mindig kényelmet és biztonságot ígérnek annak, aki »belül« van, és engedelmesen belesimul a világ nem létező urainak elbeszélési módjába. És kész aktívan harcolni a »gonoszok« ellen, akik »kívül« vannak, s akiket persze szintén e nem létező urak neveznek meg számunkra. Pedig e színjáték világ díszletei mögé rejtőzve a »kívül« és a »belül« világát is ugyanaz a globális szuper struktúra gyártja le mindenki számára, így állandósítva azt az egyre pusztítóbb háborút, amely most már az emberiség létét fenyegeti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés