Óriási lítiumlelőhelyet találtak Németország alatt

2021. május 9. 8:10
Sajtóhírek szerint akár 400 millió villanyautóhoz elég lítiumot lehetne innen kitermelni.

Teljesen függetlenítheti a német autóipart az import lítiumtól az a Felső-Rajna-völgy alatt felfedezett lelőhely – írja a Totalcar. Kutatók szerint a lelőhely olyan nagy, hogy akár az egész EU iparának elhozhatja a Kánaánt: a függetlenséget a most még leginkább Kína és Ausztrália által kontrollált globális lítiumpiactól.

Geológusok becslése szerint a Felső-Rajna-völgy környékén egy 300 kilométer hosszú és akár 40 kilométer széles terület alatt található óriási mennyiségű lítium, több ezer méteres mélységben. Sajtóhírek szerint akár 400 millió villanyautóhoz elég lítiumot lehetne innen kitermelni – ez persze nem egy megfogható érték, arról ugyanis nem esett szó, hogy mekkora akkumulátoros az az egységnyi villanyautó. Mindenesetre óriási lelőhelyről van szó, ami lehetővé tenné, hogy Németország ipari mennyiségben termeljen ki jó minőségű lítiumot. 

Egy német-ausztrál vegyesvállalat, a Vulcan Energy Resources már be is jelentkezett a termelésre. Mint mondják, a lehető legkörnyezetkímélőbb módon oldanák meg a kitermelést. Rögtön öt geotermikus erőmű építésével kezdenék, ezeken keresztül működne maga a kitermelés: a mélyből felhozott lítiumban gazdag forró vízzel meghajtanák a generátorokat, így egyrészt áramot termelnének velük, majd ebből a vízből kémiai módszerekkel leválasztanák a lítiumot és a visszamaradt vizet visszapumpálnák a mélybe. Ehhez 1,7 milliárd eurós beruházással számolnak, és terveik szerint 2024-ben már évi 15 ezer tonna, egy évre rá pedig már évi 40 ezer tonna lítium-hidroxidot hoznának fel. Ezek még a villanyautógyártás meredeken növekvő igénye mellett is óriási értékek, tekintve, hogy Németország tavaly összesen 5300 tonnát importált. 

Nyitókép: ULI DECK / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Esett-e a litium ára?

Az emberek lábát tőből levágni, mindenkire elektromos rollert szerelni, és a legügyesebb rollerezők között hangszórót kisorsolni.
A nyertesnek személyesen Alextől (Alexander Rothschild, esetleg Alex Soros), vagy Billtől (Gates) vehetik majd át a jutalmat, véletlenül a CNN, NYTimes é a WPost előtt...

Azért attól függ. Ha tényleg összekalapálják a fúziós erőműveket, más lesz a leányzó fekvése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés