Gulyás Gergely a forgóajtónál

2021. május 8. 13:57

Bauer Tamás
Élet és Irodalom
A keleti vakcinaszállítmányok a júdáspénzt jelentik, amiért Orbán kész a nyugatiak elárulására.

„Abból kell kiindulnunk, hogy az a megoldás, amelyet az Orbán-kormány választott, az Európai Unió számára egyszerűen nem létezett. A nem egészen tízmilliós Magyarország beszerezhetett néhány millió adag vakcinát Kínától és Oroszországtól, ennyit lehetővé tett a két nagy ország szállítókapacitása (amelynek korlátozott voltát mutatja, hogy saját lakosságuk átoltottsága elmarad az Európai Unióétól), és ez itt elég volt az oltási kampány számottevő gyorsításához. Emellett a szándék is megvolt mindkét országban arra, hogy az Orbán-kormánynak, amely számos más politikai lépéssel juttatta kifejezésre, hogy Oroszországhoz és Kínához fűződő gazdasági és politikai kapcsolatait szorosabbra fűzve kívánja lazítani függőségét a nyugati demokráciák világától, ezt vakcinaszállítással honorálják.

Úgy is mondhatjuk, hogy ezek a vakcinaszállítmányok a júdáspénzt jelentik, amiért az Orbán-kormány kész a nyugati közösség elárulására (például blokkolja az Oroszországgal, illetve Kínával szembeni tiltakozó nyilatkozatokat, olykor intézkedéseket). Az Egyesült Királyság kiválását követően még mindig 450 milliós Európai Unió a huszonhét tagállam egészét tekintve érdemben nem gyorsíthatta volna az oltási kampányt néhány millió adag orosz és kínai vakcina behozatalával, és a tagállamok széles körét illetően hasonló júdáspénzre sem számíthatott volna.

Az unió többi országa ma is komolyan veszi a modern orvoslásnak azt az aranyszabályát, hogy gyógyszereket és vakcinákat csak a nemzetközileg elfogadott szigorú vizsgálatok alapján lehet tömegesen alkalmazni. Az EU a maga központi hatóságára, az Európai Gyógyszerügynökségre bízta a gyártók által elvégzett vizsgálatok ellenőrzését, és Magyarországon kívül ezt a normát mindenütt érvényesítik. Nem az a kérdés, hogy – mint Gulyás mondja – »a saját virológusaink, a saját orvosaink semmivel nem rosszabbak, sőt még talán jobbak is, mint Európa más országának vagy az Európai Uniónak az orvosai, illetve szervezetei«, hanem hogy megengedik-e ezeknek a szakembereknek a vakcinákkal kapcsolatban szakmájuk elemi szabályainak érvényesítését. (Mint tudjuk, nem engedik meg nekik.) Az ország számára így az a kérdés, hogy betartjuk-e a vakcinák tömeges alkalmazásánál a civilizált világban érvényesített normát: annak előfeltétele a vakcina kipróbálása mindhárom fázisának elvégzése és ennek megfelelő dokumentálása.

Ez hiányzik ma Magyarországon (nem áll rendelkezésre ilyen dokumentáció sem a Szputnyik, sem a Sinopharm vakcina esetében), de hiányzik a Szputnyik estében a szlovákok számára is, akik megállapodtak, sőt már be is szereztek orosz vakcinát, de nem használják fel. Ennek hiányában nem érkeznek orosz vakcinaszállítmányok Németországba sem, noha a németek is szerették volna így felgyorsítani az oltási folyamatot. A tömeges alkalmazás előírt feltételét azonban ebben az esetben sem helyezhetik hatályon kívül – erről is szól számukra a jogállam.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nagy vakcinahaboruban is van jo, meg rossz oldal.
Na most, jelenthet egy kis nehezseget Bauelnek, hogy hosszu eveken at Moszkvan csungtek, aztan valtottak - nem lovat, hanem segget -, de megoldja.
Addig maszatol, amig eljut valahova..., ahol judaspenzt oszthatnak neki is.
Ja es meg: Karacsony magas es sovany.
Ez ki ne maradjon innen se, ha mar az ECONOMIST-ban benne van!

Figyeljétek Bauer pofátlan módszerét: eleve készpénznek veszi a saját bizonyítatlan premisszáját / "Orbán elárulta az EU-t'" /, s utána ebből vezeti le a feltételezéseit. A valóság viszont az, hogy Orbán von Leyennel való szemtől-szemben beszélgetésében originális és argumentatív módon jelezte, hogy az EU Kína- és oroszstratégiája kidolgozatlan és elégtelen. Bauer egy nagyszájú politikai niemand.

Ennyire, de ez nem baj. Majd a fejére olvassuk, ha lemegy a járvány.

Érdekes, az Astra Zenecát Amerikában nem engedélyezték a mai napig. Az Egyesült Királyságot meg azzal oltották át. Akkor most ki árulta el a nyugati világot? Össze vagyok zavarodva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés