Átadták az idei Halmos Béla-díjakat

2021. május 8. 20:27
A táncház napja előestéjén egy ünnepi népzenei koncerten adták át az idei Halmos Béla-díjakat, a táncház-mozgalom rangos díját.

Május 7-én a tizedik táncház napja előestéjén egy ünnepi népzenei koncerten adták át a Halmos Béla-díjakat, a Zeneakadémián. A Hagyományok Háza által alapított Halmos Béla-vándordíjat, a legendás népzenész és népzenegyűjtő egykori mesterhegedűjét olyan, táncházban muzsikáló, negyven év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Idén a vándorhegedűt ifjabb Gelencsér János prímásnak ítélte oda a szakmai kuratórium. Ifjabb Gelencsér János az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola és az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Dobroda zenekar prímása és vezetője. A fiatal népzenész 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén, korosztályának egyik legsokoldalúbb, legvirtuózabb prímása, aki a hegedű mellett játszik cimbalmon, brácsán és bőgőn is. Hangszeres és vokális népzenét gyűjtött Erdélyben és északkelet-magyarországi területeken. Fáradhatatlanul és nagy szakmai felkészültséggel, hozzáértéssel, őszinte lélekkel oktatja a felnövekvő generációt szűkebb hazájában és a felvidéki magyarok körében: a felvidéki Hagyományok Háza Hálózat népzeneoktatójaként nagyrészt ifjabb Gelencsér Jánosnak köszönhető, hogy a Felvidéken újra beindult a népzenetanítás. Több prímásverseny díjazottja, 2017-ben Junior Príma díjban részesült.

A Hagyományok Háza baráti köre által alapított Halmos Béla-emlékérem a táncházmozgalomban folytatott kimagasló szakmai és közösségi háttérmunkát hivatott elismerni. 2021-ben Vasváry Annamária a Kossuth és Dankó rádió szerkesztő-riportere és műsorvezetője érdemelte ki az emlékplakettet. Vasváry Annamária hosszú évek óta segíti a magyar népművészet, néphagyomány értékeinek a folklorisztika, néptánc és népzenetudomány eredményeinek a széles körű megismertetését. 1991 óta a Magyar Rádió népzenei műsorainak a szerkesztő-riportere, számos interjút készített a néprajztudomány kiemelkedő alakjaival, a táncház, népzene és világzene jeles hazai képviselőivel. Több ízben folytatott beszélgetést Halmos Bélával a Népzene határok nélkül című műsorában, tudósított a Halmos Béla-emlékkoncertekről, a Halmos Béla program működéséről és a Halmos-hagyaték sorsáról is. Többek között neki köszönhetjük a néprajzi, népzenei kiadványok ismertetését, néprajzi archívumok, múzeumok vagy kiállítások bemutatását a rádió közönségének.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés