Orbán nem akar nyerni 2022-ben, de ez is csapda

2021. május 7. 7:25

Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu
Képzeljük magunk elé a politikust, akinek az a mesterterve, hogy ne nyerjen!

„Mellár Tamás a minap publikált a Népszavában. Ebben semmi meglepő sincs, de mindenekelőtt hadd említsem meg, milyen csodálatos gondolatkísérleteket tesznek egyes baloldali véleményformálók. Itthon és külföldön is. Például Kim Lane Scheppele, hazánk árgus szemű demokráciafigyelője, a Princetoni Egyetem professzora. Szerinte Orbán Viktor úgy is dönthet, hogy elveszíti a választásokat, hiszen valójában azzal sem veszítene. Képzeljük magunk elé a politikust, akinek az a mesterterve, hogy ne nyerjen! Bámulatos újdonság. Mellár ugyanakkor csapdának minősítené azt is, ha Orbán nem nyeri meg a választásokat 2022-ben.

Úgy igazán már semmi sem lep meg, amikor progresszív valóságértelmezéseket látok, de ilyenkor egy valami csak kikristályosodik bennem: ilyen defektusok alakulnak ki, ha valaki valamit nem csinál, csak beszél róla. A politikamagyarázók és a politikába ugyan belekerült magas értelmiségiek – mint Mellár is –, a politika alapvető természetével nincsenek tisztában. Ebből indulnak ki ezek a világmegváltó, bombasztikus ötletek, amelyek csak egyetlen próbán buknak el, a realitásén. Mert amúgy bravúros gondolatkísérletek, nemde? Az nyer, aki nem nyer, mert igazából csak a győzelem lehet veszélyes. A politikát nagyon nehéz sikeresen csinálni, de egyben teljesen olyan, mint a foci: a szabályok egyszerűek.

Aztán mondott Mellár Tamás mást is, például arról elmélkedett, hogy mostanság rosszabbak a közállapotok, nemcsak 2010-hez, de 1990-hez képest is. No most, soha ne felejtsük el, hogy ilyenkor saját magukról beszélnek. Nekik valóban rosszabb. Ők igazán sajnálhatják, hogy már nem 1990 van. Jó, ha nem feledkezik egy dologról az olvasó. Amikor ilyen magasröptű kijelentéseket tesznek, vonatkoztatva az egész társadalomra, akkor valójában a saját, sanyarú helyzetüket tárják elénk. Mellesleg nagyon helyes, ha ők nem érzik jól magukat, csak ne hagyjuk átverni magunkat ezzel az olcsó pszichologizálással.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéki politikusi színvonal nagyon felhígult.
Képzetlenek, tájékozatlanok, nem egy esetben műveletlenek, trágár és közönséges a stílusuk-tisztelet a kevés kivételnek.

Hiller ( igaz, ritkán szólal meg. Talán neki is gáz a társai viselkedése). Tóth József, de ő remekül elvan a kerületében.

Megmondom őszintén én is rosszabbul érzem magam, mint 30 évvel
ezelőtt. Akkor még sok hajam volt, ma már csak kevés. Nagyon rossz
ez és nem kompenzálja ezt az életminőség javulása.

Ami pedig Orbán tervezett bukását illeti: ilyen az, amikor egy paranoiás
csoport hatalomra tör. Tisztára az az attitüd, mint a szocialista rend
megdöntésére irányulú cselekmény jogi megítélésének gyakorlata.

Sajnos.
Eltűntek a baloldali érzelmű értelmiségiek körülük. Nincs fék és ellensúly.

Pl Karácsonyt oktattak volna egy csepp politikai kultúrára az ellenzéki értelmiségiek és akkor talán megérti, hogy a külsejét mindenkinek békén hagyjuk, nem támadjuk. Ez lett volna az ellenzéki ertelmiseg fékje.

Eddig mindig úgy volt, hogy amit Orbán tesz, az zsákutca, aztán kiderült, hogy nem az, néha még utána is csinálták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés