Lengyel-magyar segítséggel juttat az Európai Bizottság oltóanyagot Keletre

2021. május 7. 18:28
Várhelyi Olivér szerint ugyanazt a megoldást kell alkalmazni, mint azt a nyugat-balkáni államok esetében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a Twitteren érvelt amellett, hogy a járvány negyedik hullámának elkerülése érdekében a szegényebb régiókat is el kell látni oltóanyaggal. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a lengyel felhívást, a Bizottság így  Lengyelországgal karöltve segíti majd a Keleti partnerség országait, azaz Örményországot, Azerbajdzsánt, Belaruszt, Grúziát, Moldovát és Ukrajnát.

„A keleti partnereinknek is akarunk oltóanyagot vinni, lehetőleg ugyanazzal a megoldással, mint azt a nyugat-balkáni államok esetében tettük. A múlt heti varsói utamnak is ennek szervezése volt a célja” fogalmazott a Magyar Nemzetnek Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos. Hozzátette: további jó hír, hogy

a lengyeleket Magyarország fogja segíteni a kezdeményezésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben ajánlotta fel a Bizottságnak, hogy Magyarország a légi szállítási kapacitásával segítené a vakcinacsomag célba juttatását.  

Várhelyi Olivér emlékeztetett, hogy hasonló tagállami szerepvállalásra a közelmúltban volt példa: az Európai Bizottság Ausztria közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát szállít a nyugat-balkáni partnerországokba. Az uniós biztos ezért a héten háromnapos munkalátogatást is tett a térségben.

Nyitókép: Francisco Seco / POOL / AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel pert fontolgat, mert a magyar média sokat foglalkozik a 4 millió eurós nővel. Brüsszel szerint minden rendben van, nem volt semmi korrupció.

Félnek a hatalmas botránytól. Viszont jó lenne, ha perelnének. Szerintem csak fenyegetőznek, mert egy perben bebizonyosodhatna a korrupció.

Egyébként nem csak mi foglalkozunk a 4 millióval, már a németek is elkezdték. Folytatni kell, nem szabad hagyni, hogy ráüljenek és eltakarják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés