Bocsánatkérést követelnek az oroszok a szlovák gyógyszerfelügyelettől

2021. május 7. 16:57
Az oroszok szerint a szlovákok félrevezető értesüléseket terjesztettek a Szputnyik V-ről.

„Nyilvános bocsánatkérésre kérjük a szlovák SÚKL szabályozót, amiért valótlan információt terjesztett a Szputnyik V-ről” – közölte a Twitteren az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). A közlemény emlékeztetett rá, hogy a szlovák egyészségügyi minisztérium megerősítette a Szputnyik V megbízhatóságát, miután a vakcinát bevizsgálták egy Európai Unió által hitelesített magyar laboratóriumban.

Korábban a szlovák hatóság azt állította, hogy a Szlovákiába leszállított orosz vakcina tulajdonságai nem felelnek meg annak az oltóanyagénak, amelynek a teszteléséről publikáció jelent meg a londoni The Lancet tudományos folyóiratban. Az RFPI rámutatott, hogy a vakcinát eredetileg bevizsgáló szlovák laboratóriumnak nem volt meg az ehhez szükséges uniós minősítése.

Április elején ezért az orosz szuverén alap sorozatos szerződésszegésre hivatkozva arra kérte Pozsonyt, hogy küldje vissza a Szputnyik V-szállítmányt. Az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként Igor Matovic miniszterelnök március végén kénytelen volt távozni posztjáról.   

(MTI)

Nyitókép: Sputnik / AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az átkosban egyszer éppen május elsején autózunk Krakkóba a családdal, Csehszlovákiában útközben nem volt olyan település, ahol ne érték volna egymást a nemzeti és a szovjet lobogók, s transzparensek, a szláv testvériség jegyében....

Attól a pillanattól kezdve, hogy kormányválság lett nyavalyás egy millió vakcina vészhelyzeti beszerzéséből, nyilvánvaló, hogy az egész politikai színjáték a tótoknál. Figyelemre méltó, hogy a több hónapja tartó időhúzás után még egyetlen orosz vakcinát sem adtak be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés