Az autokraták bele fognak bukni a járványkezelésbe

2021. május 7. 8:01

Parászka Boróka
Facebook
Ezek a rezsimek omladoznak.

„Minél hangosabb az autokraták covid járvány fölötti győzelmi szónoklata, annál biztosabb, hogy bele fognak bukni a járványkezelésbe.

Ez ma még, innen Kelet- és Közép-Európából, Magyarország felől nézve nem látszik, mert most mindent visz a »mindenkit be fogunk oltani«, »megvédjük a magyarokat« igencsak hangos üzenete.

Indiában azonban, ahol a kormány kormányzás helyett – ugyanúgy, mint Magyarország – csak kommunikált, kommunikációs cselt cselre halmozott már látszik, hogy a covid megállíthatatlan folyamatot indított el, leépíti az autokráciákat. Azt sajnos nem lehet kijelenteni, hogy valamiféle jobb (demokratikusabb) rendszer felé tolná a társadalmakat. De hogy ezek a rezsimek omladoznak, az egyértelmű. A kérdés, hogy hogyan? Hogyan buknak meg az autokraták, és bukásuk kit, hogyan sodor magával? Milyen áldozatokkal jár?

Márciusban és áprilisban helyhatósági választásokat tartottak India legfontosabb államaiban, és Narendra Modi pártja a május elején összesített adatok szerint rendre elbukta ezeket az államokat. Ott is megbukott Modi, ahol a hatalma megingathatatlannak tűnt, legelszántabb hívei fordultak ellene.

Nem véletlenül: bár hónapok óta folyt a magabiztos kommunikáció a járvány legyőzéséről, a gondoskodó és probléma megoldó kormányról, azért azt mindenki látta, tapasztalta és elszenvedte, hogy a halottak száma ugrásszerűen nő, alapvető egészségügyi ellátáshoz nem lehet eljutni, és káoszba fullad az ország. Nincs az a kommunikációs bravúr ami ezt elfedné.

A választási kampányban több, mint 50 nagygyűlést tartott a miniszterelnök – annak ellenére, hogy saját, legközvetlenebb emberei kérték, ne tegye. A választások lebonyolítása alatt 700 kérdezőbiztos halt bele a fertőzésbe. Ez olyan léptékű árulás a saját embereivel szemben, akkora nagy fokú önzés, amely a legelszántabb híveket is megrendíti.

Persze Modiról – mint a legtöbb autokratáról – azt tartják az elemzők, hogy politikai főnix madár. A legnagyobb veszteségeket is a javára akarja, és gyakorta a javára is tudja fordítani. Csakhogy itt nem egy valamivel kell elszámolni. Nem a rengeteg halálesetet kell megmagyarázni, elfogadhatóvá tenni. Hanem a járványkezelés teljes csődjét, és a csődöt elfedő hazugságokat, az ezekkel szorosan összefüggő gazdasági csődöt, és az amúgy is robbanásig feszült társadalom növekvő konfliktusait. Mindezt együtt. Ez egy olyan csőd-lavina, ami elől még egy olyan hétpróbás autokrata sem tud menekülni, mint Modi.

Ezzel szemben nem politikai ellenfelei, riválisai tudtak eddig fellépni. Azokat a kommunikációs gőzhenger, mint eddig is, most is elsöpörte. Hanem az állam csődjének különböző szemtanúi, értői. Orvosok, jogászok, szakszervzetek, művészek, írók. Azt mondanánk: a »civiltársadalom«. De hát nem a civil társadalom kezdett ott ellenállást, hanem az a politikai közösség, amelyet a hatalom kiszorított, korlátozott, és amelyet megakadályozott abban, hogy alapvető politikai jogait gyakorolja. Az a politikai közösség, amelynek most újjá kell szülnie önmagát. Különös, különös fogantatás, vajúdás lesz.

Modi példájából az látszik: az autokráciák belátható időn belül meg fognak bukni. Magukkal fogják sodorni a saját elitjüket, a saját ellenzéküket. És a folytatás azon múlik, mennyi autonómia, integritás, közéleti, politikai aktivitás van egy társadalomban. Azok, akik átélték a halálfélelmet, akik túlélték a járványt azok élni akarnak. Konkrétan, és szimbolikus értelemben is. Ha lesz a covidnak pozitív társadalmi hatása, akkor ez az élni akarás lesz az. A vágy és akarat egy működőképes, önmagát megvédeni képes politikai berendezkedés iránt. A vágy és akarat arra, hogy megszabaduljunk az autokráciák ránk kényszerített látszataitól, arcától. Hogy merjük vállalni a saját, egyéni, szabad és autonóm politikai szerepünket, arcunkat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, Boróka, beleolvastam a Lakner által szerkesztett Jelen egyik számába, aminek ugye Te is a munkatársa vagy.....visszatettem az újságállványra. Egykoron az üzemi lapoknak felkészültebb újságírói voltak......

Értjük. Orbán elveszíti a 2022-es választást, mert az indiai
kormányzópárt népszerűségi mutatói romlanak.

Nyuszika, neked maximum lekvárfőzéssel vagy befőttkészítéssel kapcsolatos cikkeket szabadna irkálnod, a többit inkább hagyd másra.

Nem felo, hogy elfoglalja Indiat is?
Hisz milyen jol el tudna, amugy liberalisan kormanyozni, nem?
Nagy falat lenne, de nem neki!

Ez azt jelenti, hogy Orbán nyerni fog, mert nem autokrata? Illetve, ha Orbán ismét nyer, az azt jelenti, hogy nem autokrata?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés