Orbán Viktor: Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia

2021. május 5. 22:25
Orbán Viktor miniszterelnök a postoj.sk című szlovák hírportálnak adott szerdán este interjút.

A kevés szlovák konzervatív irányultságú hírportál egyikén megjelent, tematikailag átfogó nagyinterjúban a magyar miniszterelnök időszerű és nagyobb időtávlatokat átölelő témákról egyaránt nyilatkozott, köztük az elmúlt évtizedek történéseiről, az Európai Unió és Közép-Európa jövőjéről, a migrációról, és a vakcinapolitikáról is.    

A liberalizmus felszámolja a demokráciát

A miniszterelnök egy az „illiberális országépítés” kapcsán neki feltett kérdésre válaszolva azt mondta: „ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia, mivel van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia”.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

„A liberálisok véleményhegemóniára törekednek, és erre szolgál a politikai korrektség, aminek segítségével megbélyegzik a konzervatívokat és kereszténydemokratákat, és igyekeznek ellehetetleníteni őket.”

„Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért. Miközben én a szabadság oldalán állok, ők a véleményhegemóniáén” – mutatott rá Orbán Viktor.    

Meg akarjuk változtatni Brüsszelt

A miniszterelnök beszélt a Fidesz Európai Néppártból (EPP) történt távozásáról, illetve ezzel összefüggésben arról, hogy mit akarnak elérni a jövőben az európai politikában. „Meg akarjuk változtatni Brüsszelt” – szögezte le a téma kapcsán Orbán Viktor. Kifejtette:

Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira,

amit a migráció is bizonyított, de nem volt meggyőző Brüsszel válasza a 2008-as pénzügyi válságra sem.

„Mi az EPP-vel szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre” – fűzte hozzá a miniszterelnök.    

Orbán Viktor a migráció témájában a magyar és a német álláspont között fennálló különbségekről beszélve azt mondta: a németek hisznek abban, hogy amennyiben az a bennszülött német társadalom, amely kezdi elhagyni a keresztény értékeket, amikor együtt fog élni a muszlim migránsok millióival, össze fog keveredni, és egy új társadalmat hoz létre. Rámutatott: ő nem hisz ebben, mivel így párhuzamos társadalmak jönnek létre, amelyek egymás mellett fognak élni, és ebből nagy problémák jöhetnek létre.

„Én ezt nem kívánom a saját hazámnak” – szögezte le Orbán Viktor.    

Az Európai Parlament kimondottan káros szerepet játszik

A miniszterelnök egy az Európai Unió (EU) intézményeivel összefüggésben feltett kérdésre azt mondta: vannak elemek az unióban, amelyeket erősíteni kellene, ám ennek ellenkezője igaz az Európai Parlamenttel kapcsolatban, amely kimondottan káros szerepet játszik, mert az európai politikát pártalapra helyezi, és az európai baloldal az államok szuverenitásával szembeni támadásokra használja.

A téma kapcsán rávilágított:

„A kérdés tehát nem az, hogy EU igen vagy nem, hanem az, hogy milyen EU?”   

Az unió lehetséges jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre Orbán Viktor azt mondta: azt biztosan tudni lehet, hogy 2030-ra nem jön létre semmilyen európai nép s továbbra is fognak itt magyarok, szlovákok, németek, franciák élni, nemzetek és államok is lesznek és együttműködés is lesz, annak formáját pedig majd kitalálják, viszont kérdéses, hogy

képesek lesznek-e a posztkeresztény és posztnemzeti társadalmak egy stabil Nyugat-Európát kiépíteni.

Ezzel összefüggésben a magyar miniszterelnök kiemelte: sokkal jobban meg van győződve Közép-Európa jövőjéről. „Hiszem, hogy a gyerekeink jobban fognak élni, mint mi. Egy nagy közép-európai reneszánszot fogunk megélni a gazdaságban, demográfiában, biztonságpolitikában, kultúrában” – szögezte le Orbán Viktor.  

Primitív Európa Oroszország politikája

Szólt az unió Oroszország-politikájáról is, amit primitívnek minősített, mivel az EU ebben a viszonylatban csak igent vagy nemet képes mondani. Ezzel kapcsolatban rámutatott: „nekünk viszont árnyalt politikára van szükségünk, amelyik megérti azt, hogy Oroszország egy nagyon nagy erejű állam, amely szintén respektálja az erőt.”   

A miniszterelnök a Magyarország koronavírus elleni vakcinapolitikáját firtató kérdésre azt mondta:

már tavaly tavasszal előre lehetett látni, hogy a vakcinák iránt nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, és mivel jó a viszony Oroszországgal és Kínával, ezért előre érdeklődtek,

hogy képesek-e Magyarországnak vakcinákat eladni. Rámutatott: nem engedték automatikusan forgalomba hozni az orosz meg a kínai vakcinát, azt a magyar ellenőrző hatóságnak engedélyeznie kellett. Egy kérdéssel kapcsolatban hozzátette: miután Szlovákia segítséget kért a Szputnyik V vakcina bevizsgálásához, a magyar fél ezt a szakvéleményt ki fogja adni.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 318 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán másik ligában játszik, mint a GyurcsányJakabFeGyőrTóthberciSzabótímea.

Egyszerűbben: a magyar emberekre.

Ez az interjú kitűnő összefoglalása annak, ami miatt nyerni fogunk 2022-ben!

A távlattalan liberálisok röhögése a torkukon akad: vigyázó szemeteket Párizsra vessétek!...De a németek hanyatlása is már kirajzolódik. Amikor 25 éve hosszú időre ott voltam, még látták a multikulti katasztrófa előrevetülését!

Nem a múltról van szó, hanem a jelenről, s még inkább a kirajzolódó európai gyászos jövőről...

Orbán sem fogad a Nyugat ellen, de éppen ezért a mostani Nyugatot erősen reformálandónak látja. HA marad a jelenlegi liberális ostobaság, AKKOR...

A Lakner Zoltán szerkesztette Jelen legutóbbi száma is küzd a liberalizmus és a demokrácia közötti viszonyrendszerrel.

Magyar Nemzet, 2007.január 10. "Schiffer András /Élet és Irodalom/ : A szabadság és és a szolidaritás hívei nem szavazhatnak az SZDSZ-re.....ennél nincs lejjebb, ..a Szabad Demokraták Szövetségéből csak a diffúz Orbán fóbia, iletve a hatósági szervezetrendszer leépítésének és a közszolgáltatások hideg vérű piacosításának a poli

tikája maradt meg."

S ugye mindenki látja, hogy a DK, az MSZP, az LMP, a Jobbik, a Momentum., a PM az SZDSZ szellemiségének folytatói, reinkarnációi. S ők beszélnek demokráciáról? Amikor mára az egykor dicsőséges liberalizmus közelít a nácizmus mélységeihez, a véleménydiktatúra vonatkozásában már túl is szárnyalta. Lásd amerikai választások, s hát a hazai média helyzet.

Kár volt ennyit írnod, mert egyszerű a válasz. Amikor az SZDSZ megmutatta, hogy a mai liberalizmus a kommunisták rehabilitálását, a velük való összefogást jelenti, akkor a Fidesz levált róluk, és ezt szavazók százrei tették ugyanúgy. Akkor vált a mai liberalizmus mai, hazai képviselője az MSZP-n élősködő párttá. Orbán pedig azóta állandó ellenszélben, pusztán a szavazókra támaszkodva többre jutott, mint a kívülről diktált ideológia szervilis hazai képviselői.

A magyar királyok és Csák Máté után simán mondhatják azt is, hogy tulajdonképpen Orbán is szlovák.

Igazad van. Ezért bukik az egész hóbelevanc.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés