Orbán Viktor: Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia

2021. május 5. 22:25
Orbán Viktor miniszterelnök a postoj.sk című szlovák hírportálnak adott szerdán este interjút.

A kevés szlovák konzervatív irányultságú hírportál egyikén megjelent, tematikailag átfogó nagyinterjúban a magyar miniszterelnök időszerű és nagyobb időtávlatokat átölelő témákról egyaránt nyilatkozott, köztük az elmúlt évtizedek történéseiről, az Európai Unió és Közép-Európa jövőjéről, a migrációról, és a vakcinapolitikáról is.    

A liberalizmus felszámolja a demokráciát

A miniszterelnök egy az „illiberális országépítés” kapcsán neki feltett kérdésre válaszolva azt mondta: „ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia, mivel van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia”.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

„A liberálisok véleményhegemóniára törekednek, és erre szolgál a politikai korrektség, aminek segítségével megbélyegzik a konzervatívokat és kereszténydemokratákat, és igyekeznek ellehetetleníteni őket.”

„Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért. Miközben én a szabadság oldalán állok, ők a véleményhegemóniáén” – mutatott rá Orbán Viktor.    

Meg akarjuk változtatni Brüsszelt

A miniszterelnök beszélt a Fidesz Európai Néppártból (EPP) történt távozásáról, illetve ezzel összefüggésben arról, hogy mit akarnak elérni a jövőben az európai politikában. „Meg akarjuk változtatni Brüsszelt” – szögezte le a téma kapcsán Orbán Viktor. Kifejtette:

Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira,

amit a migráció is bizonyított, de nem volt meggyőző Brüsszel válasza a 2008-as pénzügyi válságra sem.

„Mi az EPP-vel szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre” – fűzte hozzá a miniszterelnök.    

Orbán Viktor a migráció témájában a magyar és a német álláspont között fennálló különbségekről beszélve azt mondta: a németek hisznek abban, hogy amennyiben az a bennszülött német társadalom, amely kezdi elhagyni a keresztény értékeket, amikor együtt fog élni a muszlim migránsok millióival, össze fog keveredni, és egy új társadalmat hoz létre. Rámutatott: ő nem hisz ebben, mivel így párhuzamos társadalmak jönnek létre, amelyek egymás mellett fognak élni, és ebből nagy problémák jöhetnek létre.

„Én ezt nem kívánom a saját hazámnak” – szögezte le Orbán Viktor.    

Az Európai Parlament kimondottan káros szerepet játszik

A miniszterelnök egy az Európai Unió (EU) intézményeivel összefüggésben feltett kérdésre azt mondta: vannak elemek az unióban, amelyeket erősíteni kellene, ám ennek ellenkezője igaz az Európai Parlamenttel kapcsolatban, amely kimondottan káros szerepet játszik, mert az európai politikát pártalapra helyezi, és az európai baloldal az államok szuverenitásával szembeni támadásokra használja.

A téma kapcsán rávilágított:

„A kérdés tehát nem az, hogy EU igen vagy nem, hanem az, hogy milyen EU?”   

Az unió lehetséges jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre Orbán Viktor azt mondta: azt biztosan tudni lehet, hogy 2030-ra nem jön létre semmilyen európai nép s továbbra is fognak itt magyarok, szlovákok, németek, franciák élni, nemzetek és államok is lesznek és együttműködés is lesz, annak formáját pedig majd kitalálják, viszont kérdéses, hogy

képesek lesznek-e a posztkeresztény és posztnemzeti társadalmak egy stabil Nyugat-Európát kiépíteni.

Ezzel összefüggésben a magyar miniszterelnök kiemelte: sokkal jobban meg van győződve Közép-Európa jövőjéről. „Hiszem, hogy a gyerekeink jobban fognak élni, mint mi. Egy nagy közép-európai reneszánszot fogunk megélni a gazdaságban, demográfiában, biztonságpolitikában, kultúrában” – szögezte le Orbán Viktor.  

Primitív Európa Oroszország politikája

Szólt az unió Oroszország-politikájáról is, amit primitívnek minősített, mivel az EU ebben a viszonylatban csak igent vagy nemet képes mondani. Ezzel kapcsolatban rámutatott: „nekünk viszont árnyalt politikára van szükségünk, amelyik megérti azt, hogy Oroszország egy nagyon nagy erejű állam, amely szintén respektálja az erőt.”   

A miniszterelnök a Magyarország koronavírus elleni vakcinapolitikáját firtató kérdésre azt mondta:

már tavaly tavasszal előre lehetett látni, hogy a vakcinák iránt nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, és mivel jó a viszony Oroszországgal és Kínával, ezért előre érdeklődtek,

hogy képesek-e Magyarországnak vakcinákat eladni. Rámutatott: nem engedték automatikusan forgalomba hozni az orosz meg a kínai vakcinát, azt a magyar ellenőrző hatóságnak engedélyeznie kellett. Egy kérdéssel kapcsolatban hozzátette: miután Szlovákia segítséget kért a Szputnyik V vakcina bevizsgálásához, a magyar fél ezt a szakvéleményt ki fogja adni.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 378 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán másik ligában játszik, mint a GyurcsányJakabFeGyőrTóthberciSzabótímea.

Egyszerűbben: a magyar emberekre.

Ez az interjú kitűnő összefoglalása annak, ami miatt nyerni fogunk 2022-ben!

A távlattalan liberálisok röhögése a torkukon akad: vigyázó szemeteket Párizsra vessétek!...De a németek hanyatlása is már kirajzolódik. Amikor 25 éve hosszú időre ott voltam, még látták a multikulti katasztrófa előrevetülését!

Nem a múltról van szó, hanem a jelenről, s még inkább a kirajzolódó európai gyászos jövőről...

Orbán sem fogad a Nyugat ellen, de éppen ezért a mostani Nyugatot erősen reformálandónak látja. HA marad a jelenlegi liberális ostobaság, AKKOR...

A Lakner Zoltán szerkesztette Jelen legutóbbi száma is küzd a liberalizmus és a demokrácia közötti viszonyrendszerrel.


Magyar Nemzet, 2007.január 10. "Schiffer András /Élet és Irodalom/ : A szabadság és és a szolidaritás hívei nem szavazhatnak az SZDSZ-re.....ennél nincs lejjebb, ..a Szabad Demokraták Szövetségéből csak a diffúz Orbán fóbia, iletve a hatósági szervezetrendszer leépítésének és a közszolgáltatások hideg vérű piacosításának a poli

tikája maradt meg."

S ugye mindenki látja, hogy a DK, az MSZP, az LMP, a Jobbik, a Momentum., a PM az SZDSZ szellemiségének folytatói, reinkarnációi. S ők beszélnek demokráciáról? Amikor mára az egykor dicsőséges liberalizmus közelít a nácizmus mélységeihez, a véleménydiktatúra vonatkozásában már túl is szárnyalta. Lásd amerikai választások, s hát a hazai média helyzet.

Kár volt ennyit írnod, mert egyszerű a válasz. Amikor az SZDSZ megmutatta, hogy a mai liberalizmus a kommunisták rehabilitálását, a velük való összefogást jelenti, akkor a Fidesz levált róluk, és ezt szavazók százrei tették ugyanúgy. Akkor vált a mai liberalizmus mai, hazai képviselője az MSZP-n élősködő párttá. Orbán pedig azóta állandó ellenszélben, pusztán a szavazókra támaszkodva többre jutott, mint a kívülről diktált ideológia szervilis hazai képviselői.

A magyar királyok és Csák Máté után simán mondhatják azt is, hogy tulajdonképpen Orbán is szlovák.

Igazad van. Ezért bukik az egész hóbelevanc.

Nem tudom, hogy olvastál, hallottál-e arról, hogy miután Azerbajdzsán örmény területeket kapott vissza, nagyon rövid időn belül Bakuba repült egy olasz, többek között baloldali politikusokból, továbbá üzletemberekből álló küldöttség.

Bakuban felajánlották a visszacsatolt területek gazdasági fellendítéséhez való hozzájárulásukat, tárgyaltak az ottani olasz befektetésekről. A baltásokkal, olasz baloldali parlamenti képviselők is.

Néha kérd meg a DK-s irodán a napi eligazítást adó kollégáidat, hogy az egyes témakörök kapcsán adjanak neked bővebb felvilágosítást, s akkor nem égeted magad. Ordító a sötétséged a nyugat-európai országok Kínával, Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolatait illetően is. Így azt sem tudod, hogy Kína és Németország egymás legnagyobb külkereskedelmi kapcsolatai.

A DK igazán lecserélhetné már a sok buta harcosát.

A nyugati demokráciák távolodnak önmaguktól, Legyek ura.

Nagyon tárgyilagosan írtál Gyurcsányról és a feleségéről, jogosak a kérdőjeleid.

A pszichológiai elemzések kapcsán engedd meg, hogy perzekutor helyett, figyelmedbe ajánljak néhány szerzőt. Wilhelm Reich, Marcuse, Robert Lane, Erich Fromm. Utóbbitól különösen az Escape from Freedom című könyvet.

Arról írtak, amiről Te is gondolkozol, s ebben mélyen egyetértek Veled, itt /is/ kell keresnünk az okokat, az Általad felvetett kérdésekre is. Miről írtak? A social charaktert vizsgálták, azt, hogyan hatnak a társadalmi formációk az emberi karakterre. Társadalompatológia.

S e tekintetben nem szűkíteném le a vizsgálatokat Orbánra, a Fideszre, a teljességhez, az objektivitáshoz szükséges az Általad támogatott politikai mező azonos megközelítése is.

Ami hátborzongató egyeseknek, az másoknak szívet melengető, s ez kölcsönösen működik, ez a valóság.
Te nyitott vagy a világ sokszínűségére, keresed az igazságot, s ritkán állsz be a tőmondatos pejoratív jelzőket használók táborába.

Fromm, The Sane Societyban a 20. századi kapitalizmus patogén hatását vizsgálta. Elidegenedés, a kreatív magatartást kiszorító receptív magatartás, az emberi kapcsolatok elszemélytelenedése, eltömegesedés, kiszolgáltatottság, kicsiség érzése, konformizmus, az emberek egyre inkább függőségbe kerülnek a biztonságot ígérő külső erőktől, dependencia, szorongás, a demokrácia formálissá, manipulálttá válása, az ember csak intellektuális képességeit fejlesztette, nem pedig a személyiséggel és az erkölcsi érzékkel ötvöző értelmet.

Érdekes lenne a 21.század patológiai vizsgálata, ez előbbiekből sokat átörökítettünk, velünk, bennünk élnek. Benned és bennem is....én úgy érzem.

Sajnos sokan az első indulattól vezérelve "ragadnak tollat", Te viszont - engedd meg ezt a formulát, megtisztelsz vele - keresed az összefüggéseket, az árnyalatokat, s kerülöd a vulgarizmust, ezért gondoltam a rövid "ajánlásra", jó okos embereket olvasni. S persze jóval szélesebb ez a gondolkodói spektrum, s nyilvánvaló, hogy ilyenekre sajnos nincs túl nagy igény. Pedig érdemes eljutni a diagnózisig, miért lett a ma embere ennyire gyűlölködő, leegyszerűsítő, kirekesztő.

Ha a politikai vélemény, ha az azonos világnézet szolgalelkűség, akkor a saját megfogalmazásod alapján te a másik térfélen mivel vagy különb. Te is azonosulsz egy nézettel, tehát te is szolgalelkű vagy.

Primitív felfogásod szerint ha valaki mást gondol, az nem lehet önálló gondolat, mert olyan csak neked, nektek van. Ez csak az üresfejű felsőbbrendűség képzete, nem több.

Tudod Zokni, a politikai hatalom a gazdaság nélkül nem ér semmit, ezért a te kedvenceid ugyanezt művelnék. Ők nem megszüntetni akarják a NER-t, hanem megszerezni, elvenni, belakni és ugyanúgy folytatni. Azzal a különbséggel, hogy az eddigi külföldi támogatásért az ország vagyonával fizetnének. Feléjük ez az elvárás, és most azért hisztériáznak, mert ha jövőre nem sikerül, mennek a kukába, ejtik őket a gazdáik.

Egyébként az utólag meg nem támadható mód azt jelenti, hogy törvényes. De akkor mi a baj? Így jártatok, 2006-ban el kellett volna zavarni Gyurcsányt és az SZDSZ-t, és most más lenne a helyzet.

Ki adott volna? 4 másik marha.

Te pedig azt lásd, mire ment az Antall kormány, amikor a gazdaság lényegében a kádári garnitúra kezén volt, akik a külső igényeket alázatosan teljesítve eladtak mindent. Így lett hirtelenjében 1 millió munkanélküli, akikkel már lehetett alapozni 1994-re.

Mivel nem tudjátok érvekkel alátámasztani mindazt, amit nyugati mintára az ellenzéki csicskák itthon is bevezetnének, folyton a lopást mantrázzátok.

Egyszerűbb lelkeknél ez bejön, de közben azt is lehet látni, hogy az állítólag ellopott javakból sok mindenre futja. A válság sem járt olyan következményekkel, mint 2008-ban. Ez egyszerű kérdés, ti vagytok szarban, hogy ezt egyre többen fogják látni.

37. Blabla. Miért kéne a jogrendet pont a ti ízlésetekhez alakítani? Ha nem bizonyítható a törvényszegés, akkor amiről szó esik, az törvényes. Ami törvényes, az pedig jogállami. Ezen szenved, rágódik az EU liberális része veletek együtt. Az erkölcsöt pedig hagyd ki ebből, az EU nem nevezhető az erkölcs fellegvárának.

117. Igen egyesek számára állnak rendelkezésre. És ebből kimaradnak a külföldi cégek, sokkal kevesebb pénz jut vissza nyugatra. Ezt nevezik lopásnak, mert ha protekcionizmusnak mondanák, akkor azt talán az ellenzéki szavazó is elfogadná.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés