Netanjahu nem tudott kormányt alakítani Izraelben

2021. május 5. 15:21
Reuven Rivlin államelnök valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét nevezi meg miniszterelnök-jelöltnek.

A kedd éjfélkor lejáró határidőig nem tudott kormányt alakítani Benjámin Netanjahu. Emiatt tizenkét év után ellenzékbe kerülhet az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt, ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül a Likud nélkül koalíciós kormányt felállítania. Netanjahu a március 23-ai, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de kedd éjfélig, a 28 napos kormányalakítási megbízás határidejének lejártáig ez nem sikerült. Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány megalakítására, akkor ismét, ötödször is választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint Reuven Rivlin államelnök csak szerdán dönt az újabb kormányalakítási megbízásról, és valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét nevezi meg miniszterelnök-jelöltnek.    Ha Lapidnak sem sikerül a kabinet felállítása, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, illetve az új kabinet megalakulásáig. Ebben az esetben a 71 éves Netanjahu az átmeneti kormány vezetőjeként állna a bíróság előtt korrupciós perében, és elvileg esélye lehetne rá, hogy ősszel az ötödik választáson többséget szerezzen.

(MTI)

Fotó: Netanjahu a választás idején, MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudható, milyen lesz a következő izraeli kormány, de tény:
Netanjahu eddig nem látott stabil folyamatosságot volt képes biztosítani Izraelnek és a térségnek is.
(Bár az is tény, Trump, a már korábban szétvert Irak, Líbia, Szíria estébé árnyékában "fényében?" ez azért nem volt túl nagy feladat.
De mégis: a korábbinál mérhetően nagyobb a stabilitás Bibi alatt, ez tény.

Miért, adjál tényszerűbb jellemzést.

Te kis szarházi MSZP-s antiszemita........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés