Napóleont dicsérte Emmanuel Macron

2021. május 5. 22:49
Az elmúlt fél évszázadban Emmanuel Macron az első francia elnök, aki megemlékezett Napóleonról.

Emmanuel Macron francia államfő Napóleon ellentmondásosságát hangsúlyozta a francia császár halálának kétszázadik évfordulóján Párizsban rendezett megemlékezésen elmondott beszédében.

Az elmúlt félévszázadban Emmanuel Macron az első francia elnök, aki megemlékezett Napóleonról,

akire sokan a polgári Franciaország megteremtőjeként tekintenek, miközben az 1799 és 1815 közötti, 15 éves hatalomgyakorlása miatt a francia történelem egyik legvitatottabb alakja.    

Felvilágosult megemlékezés

A francia elnöki hivatal által előzetesen felvilágosult megemlékezésként beharangozott ünnepséget az 1795-ben létrehozott, tudósokat, művészeket, irodalmi személyiségeket tömörítő Institut de France-ban rendezték, ahol az államfő előtt történészek beszéltek Napóleon történelmi szerepéről.    

„Bonaparte Napóleon hozzánk tartozik” – kezdte beszédét Emmanuel Macron,

miközben egy ellentmondásos portrét rajzolt fel a volt francia császárról, akinek elítélte az olyan hibáit, mint a rabszolgaság helyreállítása, és méltatta a nemzeti szuverenitás védelmezőjét, a törvényalkotót és a nemzetépítőt.    

A francia elnök kiemelte, hogy

„nem kíván semmit engedni azoknak, akik azzal az indokkal akarják eltörölni a múltat, hogy az nem illeszkedik abba a gondolkodásba, amely a mának felel meg”.

Emmanuel Macron ezzel az Egyesült Államokból begyűrűző cancel culture, azaz az eltörlés kultúrája ellen emelt szót.    

Nem a cancel culture-ra, nem a rabszolgaságra

„A császárságból lemondtunk a legrosszabbról, a császárból megszépítettük a legjobbat” – fogalmazott Emmanuel Macron, elítélve Napóleon önkényes és magányos hatalomgyakorlását. A rabszolgaságnak a helyreállításáról a francia elnök úgy vélte, hogy elárulta a felvilágosodás szellemiségét.    

A rabszolgaság egyértelmű elnöki elítélését nagyon várták a tengerentúli francia megyék,

Guadeloupe, Martinique és Réunion szigetének lakói, akiknek többsége a franciák által odahurcolt rabszolgák leszármazottja.    

Emmanuel Macron ugyanakkor megemlékezett a „stratégáról, a törvényhozóról, a nemzetépítőről, Franciaországnak azon részéről, amely meghódította a világot”. Kitért arra az államférfira is, aki márványba véste az emberek közötti polgári egyenlőséget a polgári törvénykönyvben, a törvény általi védelmet pedig a büntető törvénykönyvben.

Napoleon a nőket is alacsonyrendűnek tartotta

Emmanuel Macron szerint a francia állam ezt a fejlődést tükröző munkát folytatta a nők és férfiak közötti egyenlőség megteremtésével, és a halálbüntetés eltörlésével, miután Napóleont sok bírálat érte azért, hogy a polgári törvénykönyvben a nőt a férjéhez képest alacsonyabb státuszba helyezte.    

Az aktuális francia politikai helyzetre utalva Emmanuel Macron üdvözölte Napóleonban azt a vezetőt is, aki

„rendezte a viszonyt a nagy vallásokkal a konkordátum által”.

Saját politikai hitvallásával egybecsengve a francia elnök kiemelte, hogy „Napóleon pályája annak a bizonyítéka, hogy egyetlen ember megváltoztathatja a történelem menetét, ezért"érdemes kockáztatni.”   

Az ellenzék azonnal bírálta az államfőt.   

A radikális jobboldali Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője és elnökjelöltje sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Emmanuel Macron „csak sebtében emlékezett meg arról, aki olyan sokat tett a hazáért”, míg a baloldal azt sajnálta, hogy Napóleon ünneplése közben az államfő megfeledkezett a 150 évvel ezelőtt kezdődött párizsi kommünről.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés