Tehát akkor „előválasztás” – csak, hogy jól értem-e?

2021. május 4. 16:44

Baczkó Norbert
Facebook
A baloldali előválasztás nem színjáték, csak meg akarják kímélni a választót a sok tehertől és konfliktustól, ami a sok jelölt közül való válaszátás dilemmájáról szól.

„Tehát akkor »ELŐVÁLASZTÁS« – csak, hogy jól értem-e?

Azért jó a baloldali előválasztás, mert így a baloldali szavazók demokratikusan választhatják meg, hogy kit tartanak a legalkalmasabbnak, a 6 ellenzéki párt jelöltjei + persze a CIVILEK közül, szakítva azzal a megszokott tradícióval, hogy füstös szobákban, elvtelen alkuk mentén döntsék el, kit indítanak. Ezt értem. Szexi.

Aztán a 6 pártból, kettő bejelenti, hogy nekik az eddig megszokottaknak megfelelően szövetségben, közös jelöltjeik lesznek az előválasztáson (MSZP-Párbeszéd) így a 6 választható jelöltből marad 5 + persze a CIVILEK.

Aztán a kommunista utódpárt és a vörös-liberó zöldek szövetséget kötnek a _megtért_ szalonnácikkal, hogy az előválasztáson nem indítanak rá egymás jelöltjeire, hanem koordináltan »ahol a másik jelöltje az alkalmasabb«, azt támogatják kölcsönösen - persze a baloldali választók felnőttként kezelésének jegyében. (MSZP-Párbeszéd-Jobbik) így a maradék 5 választható jelöltből marad 4 + persze a CIVILEK.

Tehát az elővásztáson induló 6 pártból 3 gyakorlatilag 1 közös jelöltet indít, a maradék 3 párt 3 jelöltjével szemben + persze a CIVILEK.

Summa summarum: A DK, ami a legnagyobb macska a terepen morcos, az LMP majd valahogy igyekszik bebújni, a CIVILEK meg már rég rájöttek, hogy a móka rosszabbik végén vannak úgyhogy inkább lelépnek... és mióta a Momentum elnökéről kiderült, hogy még annál is hülyébb, mint amilyennek korábban gondolták, inkább nem szólnak neki, hogy már zajlik a játék, mert addig sem zavar sok vizet. Stimmel.

Tehát a baloldali előválasztás nem színjáték, csak meg akarják kímélni a választót a sok tehertől és konfliktustól, ami a sok jelölt közül való válaszátás dilemmájáról szól. Persze nem titokban nem füstös szobákban.

Demokratikusan, ahogy azt a baloldaltól megszokhattuk.

(Ne haragudjatok, néha kibújik belőlem kukacoskodó politológus.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kubatov, gyere elő!!

A cikk arról szól, hogy már az is alkuk során derül ki, kik induljanak az előválasztáson. Egyes helyeken már az előválasztás előtt olyan helyzetbe kerülnek egyes az ellenzéki szavazók, hogy nem szavazhatnak az általuk preferált párt jelöltjére. Mert a párt átadja a helyet másnak.

A jelölt majd felúszik a tetejére... ahogy már a szennyvízben szokása a nagyobb dolgoknak.

Az előválasztás értelme az lenne, hogy ne a választók háta mögötti alkuk döntsék el, hogy egyáltalán ki léphet ki a porondra. Oda mindenkinek ki kell lépni, és a választók döntsenek róluk. Ezért az a neve, hogy ELŐVÁLASZTÁS és nem ELŐVÁLASZTÁST MEGELŐZŐ HÁTTÉRALKU, amely a demokráciát, a választókat kizárva hoz döntéseket arról, ki vehet részt az előválasztáson.

Még a saját választóikat is átverik. Egy párt nem mondhatja azt a támogatóinak, hogy bocs, te rám szavaznál, de én nem indítok előzetes jelöltet sem, válassz valaki mást.

De az is lehet, hogy csak káderhiányról van szó, és állítólagos visszalépéssel leplezik azt, hogy nem tudnak mindenütt jelöltet állítani a kirakatpártok.

Most nem a Fideszről van szó, tekints már ki a buborékból. Az előválasztás Amerikában divat, ott is csak párton belül. Európában nem gyakorolják, ne szűkítsd le ezt a Fideszre. Itt a pártok vezetése dönt a jelöltekről. Ami rendben is van, mert olyan nincs, hogy minden körzetben kellően ismerik egy adott párt összes szóba jöhető tagját.

Ha azt mondod, nincs mindenkinek 106 jelöltje, az rendben van. De azon, hogy egy párt, bár lehetne jelöltje, de esélyt sem ad a saját emberének, csak röhögni leget. Ez nem demokrácia ezzel csak titeket etetnek, ez háttéralku, diktátum az összefogáson belül. Csak a ti nyomorotok miatt van, mert össze nem illő maradékokból akartok összehozni valami egészet, ami ha kormányra kerülne, rövid úton szétesik a korábban szőnyeg alá söpört problémák szükségszerű előkerülésével.

Tévedsz, vagy direkt állítasz mást? Az egyfordulós választást rögtön kormányra kerülésük után az MSZP-SZDSZ koalíció találta ki az 1994-es önkormányzati választás előtt. Így tudott Demszky további négy cikluson át hivatalban maradni. Úgy látom, ti vagytok idegesek, mert lesznek, akik nem állnak be elvtelenül Gyurcsány mögé, és nem jön a várt eredmény. Ahogy Demszky idejében is mindig volt valaki, aki megosztotta a jobboldalt.

Egy párt ne hozza olyan helyzetbe a saját szavazóit, hogy azoknak akár tetszik, akár nem, egy másik párt emberére kelljen szavazniuk, mielőtt az adott párt jelöltje megmérette volna magát.

Franciaországban saját párton belül volt előválasztás, nem pedig különböző pártok jelöltjei között.

Igen, demokratikus, nem minden párt rendez előválasztást párton belül. A hazai ellenzéki pártok hogyan döntötték el kit indítanak saját tagjaik közül? Kit kérdeztek meg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés