2007-ben mit állított Magyarországról a Freedom House?

2021. május 3. 7:05

Trombitás Kristóf
Vasárnap
A nyugati értelemben vett szabadság ott kezdődik, ahol a progresszió bárkit szabadon tönkretehet.

„A Freedom House-ra mindig lehet számítani, ha éppen kétségbe esnénk, hogy milyen is hazánk vagy bármely más ország demokráciaindexe. És bár akadnak államok Európában is, ahol újságírókat családostól megölnek, ez a felmérés szerint mégsem akkora probléma, mint amikor egy jobboldali kormány kétharmaddal kormányoz. Tudjuk, Magyarország 2021-ben is hibrid rezsim, az viszont újdonság, hogy Lengyelország csak problémákkal küszködő demokrácia. Mi több, Fehéroroszország is kevesebbet rontott a statisztikáin, mint Magyarország. A felhőtlen szórakozás pedig még akkor is tart, ha megnézzük, a jelentés szerint Romániában és Bulgáriában is messze jobb a helyzet, mint itthon.

Különösebben körbejárni a kimutatást nincs értelme. Pontosan azokat a toposzokat hozza, amiket bármilyen telexes vagy 444-es sajtószemle során megkapunk. Ami tán azért sem meglepő, mert ha megnézzük a jelentés végén a forrásokat, kizárólag ezekre a médiumokra mutató linkeket találunk. Most próbálják elképzelni, milyen képet lehetne kialakítani Magyarországról, ha ehhez csak az előbb már említett portálokat, illetve mondjuk a Mércét használhatnánk fel. Jé, nem valami biztató a kép, ha a heccsajtó ömlengéseiből indulunk ki.

Azokkal az apróságokkal sem érdemes túlzottan foglalkozni, amikor a szerző félelemkeltően leírja, hogyan szántották be az Indexet – a hatalom, ugye –, hogy aztán az Index újságírói alapíthassanak egy új lapot. Ez jellemző a diktatúrákra, igaz? Mert szerintem inkább az jellemző, ha embereket vegzálnak politikai véleményük miatt, mint ahogy ezt frissen olvashattuk Rudy Giulianiról. Nyilván némi kamut felhoztak ellene, hogy házkutatást tarthassanak. És mindezt miért? Mert Trump ügyvédje volt. No, ezért is fontos, amikor felemelt mutatóujjal intenek meg minket a demokrácia nagy őrei! A nyugati értelemben vett szabadság ugyanis ott kezdődik, ahol a progresszió bárkit szabadon tönkretehet és ebben konzervatív elemek nem akadályozhatják meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valakik arra vagynak, hogy a Freedom House dicserje oket, szavazzanak a trojai falovara Sorosnak, aki igazabol bolgár, de falo...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés