Kilépni a ketrecből

2021. május 1. 15:27

Friss Róbert
Népszava
Az már csak fintora a történelemnek, hogy ma Magyarországon a polgári demokráciáért, a szabad piacgazdaságért kell küzdeni.

„A kapitalizmus sok jót tett az emberiséggel. Felemelte a polgárságot, a burzsoát, lenyomta a citoyent. Más minőségű életmódot teremtett. Az ipari forradalmak hihetetlen technikai fejlődést produkáltak. Ám a társadalmak szociális kettészakadása, a szegénység és gazdagság közötti szakadék beláthatatlan. És lassan eltűnik az ember, a humán lény, aki mind bizonytalanabbul mozog a maga teremtette antihumánus világban.

Történelmi sikerét a kapitalizmus rugalmasságának, alkalmazkodó képességének köszönheti. Képessége a termelés forradalmasítása, de a fogyasztás manipulálása, az ellene fellépők politikai befolyásolása, a kompromisszum-készség is. Németország Szociáldemokrata Pártja 1959-ben Bad Godesbergben fogadta el a demokratikus szocializmus programját: elvetette az osztályharcot, a forradalmat, a marxizmust. Azt mondta: a szocializmus valamennyi társadalmi osztály és réteg demokratikus együttműködése során reformokkal valósul meg. Az SPD a nagytőke számára is kormányképes lett. Alapja a tőke és társadalom közti békének, amely a történelembe tolta Hitlert és Európa vezetőjévé emelte a kapitalista, demokratikus Németországot. Bizonyította, hogy bár a kapitalizmus meg tud élni autoriter rendszerekben is, de kedves ágyasa a polgári parlamentarizmus. E viszonyt csak a nagy világválság rengette meg életveszélyesen, fejlődése azóta töretlennek tűnik. A kapitalizmus Achilles-sarka a kényszeres növekedés. Mára világossá lett: a profithajsza mind gyorsabb ütemben zabálja fel a Földet a pusztulásig.

Létezhet posztkapitalista gazdasági-társadalmi berendezkedés? Vagy örök, ami van? Megoldhatatlannak tűnő kérdés, mert a kiutat keresők maguk is a kapitalizmus termékei. Pedig, hogy kiléphetünk ebből a ketrecből, azt nem vethetjük el. Az már csak fintora a történelemnek, hogy ma Magyarországon a polgári demokráciáért, a szabad piacgazdaságért kell küzdeni. Ez a közvetlen politikai cél pedig látenssé teszi még a szabad gondolkodást is arról a világról, amelyért annak idején Chicagóban megkezdődött a sok tévutat bejárt küzdelem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"küzdeni"? Hát nem csak Orbán harcol, küzd?
Persze, hogy nem, csak ráfogjátok.
Minden mondatotok, gondolatotok, küzdeni, harcolni Orbán ellen, a nyugodt Magyarország ellen, ellenünk polgárok ellen.

Nem is tudtam, hogy a felcsúti peres, földönfutóvá tevős, jogállamot felfüggesztős stb. stb. bolsevik önkényuralom lenne a polgári demokrácia... de végülis... 1945 után is demokráciának hívtátok ugyanezt. Bár népinek, nem pedig polgárinak.

Ezt Dobrevszkája felmenőitől is kérdezted?

Ha neked kell, akkor nem tudod mi az.

Az ellenzék lakajmediajanak fuggetlenobjektiv propagandistáját olvashattuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés