A nemzetközi helyzet fokozódik! – Csík János filmes válogatása

2021. május 1. 20:17
Az egri csillagoktól Bacsó Péter A tanú-ján át Szomjas György Kopaszkutyájáig - Csík János válogat kedvenc magyar filmjeiből

„Egész gyerekkorom óta mindig sajátos élményt jelentettek a magyar filmek és rajzfilmek. Például a Magyar népmesék, amelyben Jankovics Marcell gyönyörűen fogalmazta meg képileg és figurákban a népmesei világunkat. Talán az egyik legnagyobb rajzfilmélményem a János vitéz volt, amit sokáig nem láthattak a magyarok, mert a franciák megvették. Szintén gyerekkorom kedves filmje a Keménykalap és krumpliorr, sosem felejtem el Alfonzó Bagaméri alakítását, aki a »fagylaltját maga méri«. Óriási pillanatok voltak. Ahogy egyre cseperedtem, egyre kíváncsibb lettem, merrefelé alakul a magyar filmes szakma.

Csodálatos nagyjátékfilmek születtek, olyanok, mint Várkonyi Zoltán Az egri csillagok-ja, vagy a Légy jó mindhalálig Ranódytól.

Nagy mérföldkő volt számomra a Szindbád, a sajátos művészi világával, Latinovits Zoltán és Dajka Margit kiváló színészi alakításával. Sosem felejtem el ugyanakkor A tanú című filmet sem, »…a nemzetközi helyzet fokozódik« szövegrészlet örök mondássá vált. Nagyon emlékezetes még a Hídember vagy Az indul a bakterház is a fantasztikus Bendegúz alakítással.

 

A tanú (Bacsó Péter, 1969)

 

Elképesztő teljesítményű alkotóink voltak! Akár Sára Sándor vagy a nemrég elhunyt Szomjas György, akivel még dolgozhattam együtt. Ő azért is volt kiemelkedő, mert nagyon jól ráérzett azokra a társadalompolitikai kérdésekre, amik az embereket foglalkoztatták. Érdemes volt figyelni rá. Biztosan mindenki ismeri a Kopasz kutyát a Hobo Blues Band zenészeivel, de egy viszonylag új betyárfilmet is forgatott Ferenczi Gyuriékkal. Külön öröm volt, hogy a népzenéhez is nyitottan állt. Készített filmet a táncházas zenészekről, kedves barátaim is szerepeltek benne.

A régi magyar filmekben örök érvényű igazságok jelentek meg. Ilyen például Fábry Zoltán Körhintája Törőcsik Marival. Ezek a filmek megmutatták az emberi erősségeket és gyengeségeket, az esendőséget, a szerelem ízét. A mai filmekben is mindig ezt várom. Olykor a mostani generációban is látok efféle érzékenységet, Dombrovszki Linda Pilátusa vagy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjei igazi gyöngyszemek. Utóbbi nagyon megérintett.

 

Körhinta (Fábri Zoltán, 1956)

 

 

Nyitókép: Ficsor Márton

 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés