Biden hónapokat várt a szerdai kongresszusi beszédével

2021. április 28. 11:39
A koronavírus elleni harcban jól állnak, a többi területen viszont többet vártak tőle az amerikaiak.

Joe Biden ma először tart beszédet a Kongresszus előtt, számol be az Euronews. Az előző öt amerikai elnök már februárban megjelent a Kongresszusban, a jelenlegi ezek szerint jelentős késésben van, ami nem meglepő, az első sajtótájékoztatója is két hónapot csúszott.

Bidennek nem lesz egyszerű dolga, mert hivatali ideje első 100 napjának társadalmi fogadtatása nem túl pozitív, az elmúlt 40 évben csak Trump kezdeti lépéseit látták rosszabbnak az amerikaiak. Pedig az oltási kampány jól halad az Egyesült Államokban, a felnőttek 52 százalékát már legalább egyszer beoltották, és Biden hivatalba lépése óta 200 milliónál több dózist használtak fel. A portál arra számít, hogy a beszéd jelentős részében a COVID elleni küzdelemről fog beszélni az elnök.

Számos más területen azonban gondok vannak. Az Egyesült Államok továbbra is súlyosan eladósodott ország, bár ezt még nem Biden, hanem elődei kalapozták össze, de tetézni már nem nagyon kellene. Fontos téma lesz a nagy léptékű tervek forrásainak biztosítása, így a társasági (vállalati) adó jelentős emelése, mert az elnök további 2,3 billió dollárt tervez elkölteni az amerikai közszolgáltatások korszerűsítésére is (hidak, erőművek, vízművek, vasút, autóutak).

A legnagyobb vita az egymillió dollár feletti éves bevételek és a tőkejövedelmek adóztatása körül várható.

Ennek mértékében és arányosságában még a demokraták is erősen megosztottak. Nem lesz könnyű menet a minimálbér emelése sem, mert sokak szerint növelheti a munkanélküliséget és ronthatja a kisvállalatok versenyképességét.

A republikánusok várhatóan csekély érdeklődést mutatnak a rendezvény iránt, ehelyett inkább Floridában tartanak összejövetelt.

Fotó: Joe Biden amerikai elnök a koronavírus elleni oltási kampányról beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. április 21-én. Az Egyesült Államokban várhatóan ezen a héten beadják a 200 milliomodik koronavírus elleni oltást Biden hivatalba lépésétől számítva. MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés