Ujhelyi: Orbán megint zsarolni akarja Európát!

2021. április 27. 17:22
Orbán Viktor ismét bezsarolta az európai közösséget, túszként maga előtt tartva Magyarországot – fogalmazott az MSZP-s politikus.

Ujhelyi István keddi online sajtótájékoztatóján közölte: a magyar miniszterelnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott pénteki találkozón utalt arra, hogy amennyiben az EU továbbra is fenntartja a jogállamisági mechanizmust és részletekbe menően kívánja megszabni, mire költheti a magyar kormány az ország számára rendelkezésre álló újjáépítési keretet, akkor időhúzás gyanánt nem fogadtatja el a magyar Országgyűléssel az uniós hitelfelvételhez szükséges törvényjavaslatot.    

Ujhelyi szerint a magyar kormány szabotálja az uniós hitelfelvételt

Azt mondta, a magyar kormány április 8-án már benyújtotta az ezzel kapcsolatos javaslatot a parlamentnek, a vita is lezajlott, végszavazásra azonban nem került sor. Mivel az újjáépítési forrásokhoz szükséges uniós hitelfelvételhez minden tagállam ratifikációja szükséges, Ujhelyi szerint

a Fidesz-kormány ezzel is zsaroló pozíciót vett fel, mint legutóbb tavaly ősszel a hétéves költségvetés vétója kapcsán”.    

A képviselő szerint nem véletlen tehát, hogy a magyar kormány a hírek szerint nem tart igényt az újjáépítési források teljes, mintegy 5800 milliárd forintos keretére, hanem várhatóan mindössze a vissza nem térítendő 2500 milliárd forintos részre nyújt csak be tervet.    

A magyar kormány az újjépítési források töredékét veszi csak fel

Az MSZP politikusa emlékeztetett, a források lehívásához szükséges nemzeti reformterveket legkésőbb két nap múlva, április 30-ig kell benyújtani Brüsszelnek. Az Európai Unió december végén fogadta el következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetéséről szóló rendeletet, és a hozzá kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó 750 milliárd eurós alapot. A teljes pénzügyi csomag lehetővé teszi az unió és tagországai számára, hogy az elkövetkező években 1800 milliárd euró támogatást biztosítsanak a gazdasági felépülésre és a különböző uniós szakpolitikák hosszú távú prioritásainak megvalósítására.

(MTI, Facebook) 

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még jó, hogy a hitelrészt nem kérjük! A baloldali kormányok folyamatosan hitelből fedezték a működési költségeket, azóta is azt nyögjük.

Orbán korábban is jogszerűen vétózott, s mostani elképzelése - ha igaz Újhelyi hablatyolása - teljesen jogszerű. Újhelyi a jogszegő, amikor mások jogát próbálja elvitatni.

Ali ebben a témában zsarol az nem más, mint az EU, mert a közösen felvett hitel tagállami igénybevételénél, felhasználásánál különböző feltételeket szab, holott az EU a szerződések szerint nem vehet fel hitelt.

Egyébként a vissza nem térítendő rész is hitel, csak ezt nem az igénybe vevő tagállam fizeti vissza, hanem az EU a költségvetésből. Az EU pedig nincs önálló bevétele, hanem a tagországok által befizetett összegekből gazdálkodik. Ennek következtében vagy többet kell befizetni, vagy kevesebb uniós támogatás kerül visszaosztásra a tagországok számára.

Így elmondható, hogy az egész hitelfelvétel é elosztás egy hatalmas trükközés, amely akár még a korrupció alapja is lehet.

Ujhelyi István harangozó nagymester elfelejti megkongatni a harangot, ha az EU viszonylatában merül fel korrupció, visszaélés. Ebben az esetben nem követeli fennhangon, hogy az Európai Ügyészség indítson vizsgálatot. Hol van ilyenkor az MSZP, DK, Momentum, Jobbik? Miért hallgatnak?

,, A vakcinagyártók megvesztegették az EU-biztost?

Az elkésett, elrontott európai uniós vakcinaszerződéseket aláíró egészségügyi biztos, Stella Kyriakides vállalhatatlan korrupciós botrányba keveredett. Sokan máris biztosra veszik, hogy a vakcinagyártók vesztegették meg.
Váratlanul több, mint 1 milliárd forint, pontosan 4 millió euró jelent meg az uniós egészségügyi biztos-asszony férjével közös számláján. A ciprusi sajtó máris – szó szerinti idézet – passzív vesztegetésről beszél.
A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén landolt a biztosasszony családi számláján és a botrányt elkerülendő, megpróbálták valamiféle hitelnek, kölcsönnek álcázni.,,
https://www.borsonline.hu/aktu..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés