Az Alaptörvény megy a kukába

2021. április 27. 10:35

Gréczy Zsolt
Facebook
Magyarország köztársaság lesz.

„Sokan kérdezik, mi lesz az orbáni alaptörvénnyel a kormányváltás után. Mi lenne? Kuka. Magyarország új alkotmányt kap és Köztársaság lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Most is köztársaság Magyarország, köztudott módon. (De ha nem hiszed el, ott van az Alaptörvény B) cikk (2) bekezdésében - teljesen azonos módon a korábbi Alkotmánnyal: Magyarország államformája köztársaság.)
2. Az alkotmányozó hatalom (mint 89 óta mindig is) 2/3-os többséghez van kötve. De ez is köztudott ugye.
3. Tegyük fel gondolatkísérletként a legrosszabb verziót: 2/3-os többséget szerezne a moslék. Oké, kuka a mostani Alaptörvény. De konkrétan MI lenne helyette?

+1. MI A FRÁSZT UGATSZ BELE MÉG MINDIG A KÖZÉLETBE?

Gréczy commentjét olvastátok a kuka mélyéről.

Igen.

Egyébként ez egy nagyon jó párhuzam:

- 1989-ben tényleg egy DIKTATÚRA lett meghaladva. MÉGIS az akkori jogszabályok akkurátus betartásával folytatódott a jogrendszer, lett felépítve jogilag az új berendezkedés. Így van, még az Alkotmány is maradt számozását tekintve a legsötétebb rákosista időkben megalkotott jogszabály, amelynek módosítása a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján ment végbe.

- Ellenben most egy DEMOKRATIKUS rendszerben, egy vitathatatlanul jogállami módon létrehozott Alaptörvényt (és ki tudja még hány sarkalatos törvényt) akarnának egész egyszerűen KIIRTANI. Olyan forradalmi módon, ami a fentiek szerint még egy diktatúra bukásakor sem mindig bevett módszer. Tennék ezt a "forradalmi törvénykezést" úgy, hogy egyébként sem 2011-12-ben, sem azóta nem nyilvánították illegitimnek az Alaptörvényt és a jogrendszert, azóta is folyamatosan részt vesznek a parlament munkájában, részt vesznek a választasokon, és most is ugyanezen jogi keretek között, választason törnek hatalomra.

És megint Sztálin elvtárs fogja írni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés