Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajó négy asztronautával a fedélzetén

2021. április 24. 18:45
A NASA közölte, hogy az űrhajó az Indiai-óceán felett 425 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez.

Amint arról korábban beszámoltunk, sikeresen startolt a SpaceX személyszállító űrhajója, fedélzetén négy asztronautával, akiket a Nemzetközi Űrállomásra szállít.

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX magánvállalat Crew Dragon Endeavour űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén – közölte szombaton a NASA.

Az amerikai űrkutatási hivatal hangsúlyozta, hogy most először használtak „újrahasznosított”, vagyis egy előző űrrepülésnél használt hordozórakétát. Az Endeavour űrkapszulát pénteken indították egy Falcon 9-es hordozórakétával a floridai Kennedy űrrepülőtérről.    

A NASA közölte, hogy az űrhajó az Indiai-óceán felett 425 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez. Ezúttal két amerikai asztronauta, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet francia és Hoside Akihiko japán űrhajós érkezett az állomásra.    

Április 9-én a Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó csatlakozott az ISS-hez fedélzetén háromfős legénységgel. A Gagarin utasaival, Oleg Novickijjel, és Pjotr Dubrovval, az orosz Roszkoszmosz, valamint az amerikai Mark Vande Heittel együtt az állomáson a SpaceX érkezéséig tíz űrhajós tartózkodik: két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi.    

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi a tervek szerint április 28-án tér vissza a Földre a SpaceX űrhajójával.

(MTI)

Címlapképen: A NASA TV videofelvételéről készített képen a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója.

Fotó: MTI / AP / NASA

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, mondjuk kíváncsi lennék, mennyivel drágább így, újrahasznosítva, mint egy Szojuz... De az is igaz, hogy a ruszki űrhajók egy lezárt technikai fázist jelentenek.

Hát, a franc tudja. Belelapátolt egy csomó pénzt a témába, csak jó valamire...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés