„Nemtudomkát” nem választanak miniszterelnöknek – Perlaky-Papp József a Mandinernek

2021. április 24. 7:03
A kérdéseknél mutatott bizonytalankodás, hosszas kínos csendek még egy randin is jelentősen csökkentik a csábítási esélyeit az embernek, így van ez a választói udvarlási folyamatban is – fogalmaz a nyilvánosság-stratéga. A Budapesti Metropolitan Egyetem docensével Fekete-Győr András kommunikációja mellett beszéltünk Jakab Péter parizerezéséről és az ellenzék oltásellenes megnyilvánulásairól. Interjúnk.

Milyen kommunikációs stratégia rajzolódik ki Fekete-Győr András közelmúltbeli megnyilvánulásaiból?

Az ellenzéki pártok elsősorban egymással vannak versenyben, még akkor is, ha a választáson egy tömbben indulnak majd. Addig viszont a belső pozícióikon igyekeznek javítani. Az előválasztás azt is ki fogja jelölni, milyen sorrendben részesülhetnek a lehetséges siker által biztosított erőforrásokból. Fekete-Győr András nyilvánvalóan ebben a belső struktúrában szeretné saját és pártja legjobb pozícióját elérni.

Felcsúti pert, politikusok és oligarchák bebörtönzését is ígérte – jól áll neki ez a harcos szerep? Hiteles?

A 11 év kormányzás szükségszerűen okoz egyfajta „megfáradást” a választókban. Ez az elégedetlenek táborának növekedésében is jól megfigyelhető. Márpedig az elégedetlenek fogékonyak a radikális hangra, jutalmazzák a kormányzatot támadó haragot. Ebbe a versenybe szállt bele Fekete-Győr András. Kétségtelen: politikusi alapkarakteréből ez a támadó stílus nem következik. Azt azonban mindenképpen jól érzi, hogy

a jelenlegi versenyben a nagyhangú Jakab és a ravasz Gyurcsány könnyen elnyomhatja az ő kevéssé markáns hangját,

így igyekszik bővíteni a karakterét. A viaskodás leginkább arról szól: ki tudja pontosabban és legérzékletesebben megfogalmazni a dühös, kormányt számon kérő hangokat. Nem egy irigyelt szerep, de jelenleg úgy gondolja minden párt miniszterelnök-jelöltje vagy transzparens vezetője, hogy ha ebben nagy hanggal részt vesz, az hozhat számára.

Véletlen baleset, avagy a képességekből következő teljesítményként értékelhető a Momentum elnökének szereplése a Partizán elhíresült interjújában?

A Momentum a legfiatalabb szereplője a jelenlegi releváns politikai pártkínálatnak. A professzionális politikának van belépési küszöbe. Ám az ehhez szükséges képességek hiányát több momentumos politikusnál is rendszeresen tapasztalhatunk, az élesedő helyzetben pedig egyre inkább ki fognak jönni ezek a hiányosságok. Kérdés, hogyan kezelik. Fiatalemberekről beszélünk, e korosztálynál a frissesség, a fiatalos lendület sok mindent kompenzálhat. Ne feledjük: Orbán Viktor első miniszterelnök-jelölti vitáján még nem töltötte be a 35. életévét! Alig több, mint két év különbség van az akkori Orbán és a jelenlegi Fekete-Győr között. Mégis élességben, politikai érettségben ez a különbség jóval többnek tűnik. Az összehasonlítás amiatt is indokolt, mivel végső soron azért küzd jelenleg a Momentum miniszterelnök-jelöltje, hogy Orbán Viktor kihívója lehessen.

Ráadásul a jelenlegi kormányfő azóta túl van 23 év politikai tapasztalatain.

Igen. A miniszterelnök-jelöltség elsősorban kompetencia kérdése, így az ebbéli hiányosságokra markánsan rámutat egy ilyen versengés. A kérdéseknél mutatott bizonytalankodás, hosszas kínos csendek még egy randin is jelentősen csökkentik a csábítási esélyeit az embernek, így van ez a választói udvarlási folyamatban is.

Egy biztos: „Nemtudomkát” nem választanak miniszterelnöknek a magyar emberek,

maximum úgy kerülhet a kormányrúdhoz, ha más nem marad.

Ésszerű válasz volt utóbb a szerkesztés kvázi „hibáztatása”?

A szerkesztő hibáztatása a kapituláció beismerése. A fociból már megtanulhattuk, hogy a vesztes meccs után a leszerepelt csapat edzőjétől a legkínosabb magyarázkodás az, ha a kapufa, a bíró és az időjárás együttes összeesküvése okozza a szupercsapatának a vesztét. Úgy tűnik, a politikában a rossz kérdések, a szerkesztő rosszindulata vagy más háttérármány adja össze a balsorsot. Nincs mese, ez már egy másik kávéház, itt jobban fel kell készülni, át kell gondolni, mikor milyen felkérésnek enged az ember. A Momentum akkor tudott erősödni, szimpátiát begyűjteni, amikor „surranó pályán” volt.

Ezt hogy érti?

Be tudott gyűjteni a fiatalsága, újdonsága, frissessége miatt nagyon sok politikában csalódott, új politikát akaró, „namajdafiatalok” szavazatot. De mindez akkor ment a legjobban, amikor csendben maradt. A nagy kihívás most az, hogyan tud ebből váltani a párt. A mostani hiba ennek a váltásnak a sikertelenségét is mutatja.

Se Fekete-Győr, se Kerpel-Fronius, se Cseh Katalin nem tudta még az elvárt médiaminőséget hozni.

Talán Donáth Anna az egyetlen aki „nyeregben tudott még maradni”, a többieknél könnyen találunk kínos médiaszerepléseket. Hiába, a médiaképesség fontos politikusi képesség, tanulni kell, gyakorlatot kell benne szerezni. Kevesen tudják csak elkerülni azt, hogy sokéves tréningfolyamatban szerezzék meg ezt a képességüket. A professzionális politikussá válás nagy és sokféle képességet megmozgató feladat.

Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, nyilvánosság-stratéga

Tudatos lépés lehetett-e mindezek nyomán a minapi, hasonló formátumú, mégis egészen más benyomást keltő Index-interjú?

Annak van értelme, hogy a valaki újabb interjúkkal megpróbálja felülírni, feledtetni a kínos médiaszereplését. Mindez működhetne is, ha nem politikai szereplőről lenne szó. Előttünk egy egyre forrósodó kampány, az ellenérdekelt felek többverziós szerkesztésben fogják emlékeztetni a választót arra, hogyan is áll Fekete-Győr András azzal a jelöltséggel. A Momentum elnöke nyilván nem végzetes hibát vétett, de sebet kapott, és ki tudja, ki és mit tartogat a sublótjában még bekészítve. A bokaficamos futónak nehezebb elsőként átszakítani a célszalagot, főleg akkor, ha épphogy elstartolt a verseny.

Hogyan értékeli a szintén markáns stílust képviselő Jakab Péter „kisember-pózát” (parizer, paprikás krumpli, kocsmai stílus)?

Nem látok szerepkonfliktust, illik a személyes stílusához is. Jelenleg nagyobb esélyt adok neki, mint a Momentumos versenytársának. A kérdés, Gyurcsány Ferenc milyen szerepet szán neki. A politikában csak azt szokták sokáig engedni, hogy fusson, akit könnyebb ellenfélnek tartanak másnál. Jelenleg Jakab Péter formálja meg azt az artikulátlan indulatot, ami a kormányfő felé irányul. Ne feledjük: előválasztásra tréningelnek a jelöltek, nem a többséget célozzák. Egy ideig emiatt ez a kommunikációs tartalom és a stílus még jól mehet. Kérdés, hogy mire elég, ha pedig elég, akkor merre lehet váltani belőle?

Egységesnek tekinthető-e az ellenzék kommunikációja, mennyire befolyásolja ezt az előválasztási vetélkedés, reparálható-e kommunikációs szempontból az esetleges „széttartás”?

Az O1G nézőpontja adja az összefogás kereteit és az elégedetlen néptömegek változást követelő indulata az összetartó erő. De még csak a folyamat elején vagyunk, most jöhetnek ki a belső feszültségek. Feszültség fakadhat a folyamat közben kudarcot vallottaktól, az egymás közötti leszámolások durvaságából, a kormányzópártok jól elhelyezett aknáitól és a közben elkövetett hibákból. Nem belátható még, hogy mi jön ebből ki, egy hasadás is végzetes lehet számukra. Az biztos: a nyilvánosságban jelenleg nagyobb a dinamika mint békeidőben. A vírus ide is több feszültséget rendezett. Ezt abból is látjuk, hogy nemcsak a kormány-ellenzék, patrióta-globalista törésvonal mentén rendeződik a nyilvánosság, hanem a vírusrealista-vírustagadó, oltáspárti és oltásellenes csoportok is újratörik ezt a rendszert. Érdeklődve várjuk, merre mozdul a folyamat.

Tudatos stratégia lehetett-e az ellenzéki pártok kommunikációja a keleti vakcinákkal szemben? Hiteles, hatásos-e mindezek után közös videóban buzdítani az oltakozásra?

Volt ebben ösztönös reakció is és tudatosság is. A kormány ellenében akartak egy többségi pozíciót felvenni. Nyilván megmérték a társadalmi támogatottságát, ám nem vették figyelembe azt a szabályt, hogy a nyilvánosságnak nem csak állapota van, hanem stabilitása is. Jelenleg a rendszer meglehetősen instabil, ennek az elmozdulásnak van iránya és dinamikája is. Bárminek nevezzük is, nagy hibának bizonyult.

A közös videó csak kármentési kísérlet.

A kormányzat egyre erősebb pozíciókat tud felvenni abban, hogy az ellenzéki összefogás egyik szereplője maga a vírus. Ha ezt az operációt végig tudja vinni a kormány akkor nem lesz váltás jövőre.

nyitóképünkön Fekete-Győr András, a Momentum elnöke 2019 októberében (MTI)

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Donáth is beégett rendesen amikor a Jourovaval való nem csacsogasrol beszélt.
Az is súlyos volt, amikor elismerte, hogy a kormánynak igaza van, de azért két nap múlva ugyanezért támadott.
Az viszont lehet, hogy talán ő a legkevésbé alkalmatlan .

Igen. Olyan vastag bőrük van, hogy hihetetlen.

Ha csak az indulasukat nézzük, máris szembe mentek önmagukkal: összegyurcsányozták magukat a moslékkoalicióval.

Állami vezetők nagyon ritkán adnak olyan terjedelmű interjúkat, mint amilyen FeGYőr interjúja volt. Még kevésbé mennek bele szánt szándékkal kötözködős interjúkba. El tudod képzelni, hogy a német kancellárt egy AfD szimpatizáns, vagy a francia elnököt egy Marie Le Pen szimpatizáns interjúvolja? És milyen média lehetőségei vannak saját hazájukban az AfD-nek, vagy Marie Le Pennek?

Válaszok:
ThunderDan | 2021. április 24. 14:31

"marad a származásából fakadó személyeskedés, félrebeszélés, meg a dakota közmondások"X, természetesen.

(Ha nem lennél tipikus ballikdékás, orbánfób rasszista agyhalott, akkor nyilván leírnám, hogy az egész magyar politikai mezőnyben nincs egyetlen egy politikus, aki annyiszor szerepelt volna ellentűzben - vagy éppen ÖSSZTŰZBEN, ha érted mire gondolok -, mint Orbán... és ha már almát az almával, körtét a körtével, amikor Orbán volt ellenzéki politikus (makd aztán már kormányfő, 35 évesen!), nem ilyen baráti, egy platformon lévő gulyásmarcik kérdezték (LOL, konkrétan látszott, hogy sajnálja FeGyőrt, és nem is kérdez egy idő után semmi beleszállósat...), hanem Havasok, Forró Tamások, Aczél Endrék, Bánók, Balók... )

Nyugaton sem tesztelnek az oltás előtt. Egyszerűen nincs annyi teszt, és most a logisztikáról ne is beszéljünk.
Még egyszer ismétlem: még egy UK-ban sem tesztelnek az oltás előtt.

Ráadásul amennyit én olvastam, olyan nagyon ezek au mRNS vakconák vagy a vektorvakcinák nem nagyon rontanak a helyzeten, ha lappangasi időben adják be. Inkább csak nem használnak. Szóval sokkal valószínűbb, hogy a halálesetek nem állnak logikai kapcsolatban az oltással.

Tyúkólat sem lehet rájuk bízni:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés