Merkel nehéz öröksége

2021. április 23. 8:21

Rónay Tamás
Népszava
Laschet és Markus Söder CSU-elnök nehezen begyógyítható sebeket ejtett egymáson.

„Amikor kedden este a Forsa közzétette felmérését a pártpreferenciákról, sokan alig hittek a szemüknek. A közvélemény-kutatás szerint ugyanis a Zöldek először vezettek a keresztény uniópártok előtt, és máris hét százalékkal. A felmérésből azért nem kell messzemenő következtetést levonni, hiszen idővel helyreállhat a világ rendje, és a CDU/CSU visszaveheti a vezetést, ráadásul más cégeknél – egyelőre legalábbis – nem figyelhető meg ekkora változás. De mindez jól jelzi, milyen bizalmi válsággal kell megküzdenie Armin Laschetnek azután, hogy őt tette meg a pártszövetség kancellárjelöltjének. Laschet és Markus Söder CSU-elnök nehezen begyógyítható sebeket ejtett egymáson, és nehéz elképzelni, hogy Söder támogatói mindezek után hogy fognak majd szívvel-lélekkel Laschet mellett kampányolni.

 

Azóta, hogy Angela Merkelt 2005-ben kancellárrá választották, minden választás alkalmával magától értetődő volt, hogy az uniópártok kancellárjelöltje lesz a következő német szövetségi kormány feje. Most azonban borulhat a papírforma. De ha mégis Laschet lenne a következő kancellár, nehéz lesz betöltenie azt az űrt, amelyet Angela Merkel hagy maga után. Már csak azért is, mert ha minden erejével arra kell törekednie, hogy elfogadtassa magát a német társadalommal, kevesebb figyelem jut majd Európára.

Laschetnál egyelőre nem látunk ennyire kiforrott Európa-politikát. Eddig nagyon is visszafogott volt külpolitikai, illetve az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésekben, a CDU elnökválasztása előtti 15 perces beszédében mindössze 30 másodpercet szentelt külpolitikai kérdéseknek. Abból a kijelentéséből sem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, miszerint »európai Németországot« képzel el. Ettől függetlenül valószínűtlen, hogy esetleges kancellárrá választása esetén változna Berlin Európa-politikája; de hogy Laschet képes lenne-e válsághelyzetekben hasonló határozottsággal fellépni, mint Merkel, az már egészen más kérdés”. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés