Felmérés: elégedettek a magyarok a kormány védekezési stratégiájával

2021. április 22. 16:17
A magyar emberek méltányolják a koronavírus elleni oltással kapcsolatos intézkedéseket – áll a Kopp Mária intézet csütörökön közzétett kutatásában.

A magyarok többsége elégedett a koronavírus elleni oltakozás gyorsaságával, szervezettségével és az ezzel kapcsolatos tájékoztatással – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

A válaszadók többsége elégedett a védekezéssel

A 2021. április 14-16. között végzett 1000 fős, reprezentatív felmérés alapján

minden második válaszadó szerint javulni fog a vírushelyzet a következő egy hónapban,

a nyitási intézkedéseket pedig a járványügyi és gazdasági adatok alapján kell meghozni. A KINCS kutatásából kiderül, hogy

a megkérdezettek 59 százaléka teljes mértékben vagy inkább egyetért a koronavírus elleni oltások ütemezésének gyorsaságával,

58 százalékuk találja megfelelőnek a tájékoztatást, és 57 százalékuk úgy véli, hogy az oltások beadásának szervezettsége jól és hatékonyan működik Magyarországon. Csak kevesebb, mint 10 százalék adott hangot teljes elégedetlenségének. Arra a kérdésre, hogyan alakul majd a vírushelyzet a következő egy hónapban, minden második válaszadó mondta azt, hogy jobb vagy sokkal jobb lesz a helyzet a jelenleginél, és mindössze 13 százalékuk gondolja úgy, hogy rosszabb lesz a mostaninál.

A nagycsaládosok örülnek az iskolanyitásnak

A KINCS vizsgálta azt is, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik az újraindítási intézkedésekről.

A válaszadók 56 százaléka szerint a járványügyi és a gazdasági mutatókat együtt kell figyelembe venni,

és ezek alapján meghozni a nyitással kapcsolatos döntéseket, 30 százalék szerint kizárólag a járványügyi adatokra kellene támaszkodni. A jelenlegi járványügyi intézkedéseket a többség támogatja. 79 százalék egyetért az utazásokkal, 70 százalék az üzletek látogatásával kapcsolatban hozott szabályokkal, 66 százalék pedig egyetért az esti kijárási tilalom enyhítésével. Az óvodák, iskolák újraindításával kapcsolatban – a felmérés készítésének időpontjában – megoszlott a válaszadók véleménye, közel felük (46%) szerint szükségszerű a megnyitásuk. A szülők negyede bizonytalan volt a kérdésben, 43 százalék támogató, 32 százalék pedig elutasító.

Legtöbben a nagycsaládosok közül támogatták az óvodák és iskolák újraindítást.

A Kopp Mária Intézet felmérése azt mutatja, hogy Magyarországon az emberek többsége elégedett a koronavírus elleni oltással, valamint az újraindítással kapcsolatos intézkedésekkel, és hatékonynak találják a vakcina beadásának koordinálását is. 

(Kopp Mária Intézet)

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés