Szuperliga? Szuper kapitalizmus!

2021. április 21. 18:55

Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog
A Szuperliga mint cseppben a tenger mutatja a Nagy Újraindításra keresztelt „szép új világ” mintáját.

„Milyen sorsot szánnak a világ valódi urai a nyugati társadalmaknak a járvány után? A Szuperliga mint cseppben a tenger mutatja a Nagy Újraindításra keresztelt »szép új világ« mintáját. Ha 2022-ben jól döntünk, Magyarország ebből kimaradva a térség új Svájca is lehet.

A sok pénznél csak a még több pénz jobb! Igen ám, de egy alapjában kapitalista, vagyis versenyalapú társadalomban erre nincsen garancia. Hát akkor csináljunk! — mondta 12 futballklub vezetése és egy olyan kartellt akartak létrehozni, amelyben nincsen verseny, ahová csak meghívással lehet bekerülni és ahonnan nem lehet kiesni ők határozzák meg a szabályokat. Egy elitklub, örök pénznyomtatási garanciával.

Az elitprojekt azért is tűnt vonzónak, mivel több focicsapat részvénye a tőzsdén forog, egy ilyen bejelentés már rövidtávon jót tesz az árfolyamnak, utóbb pedig magasabb árfolyamon lehet új részvényeket kibocsátani. Ha létrejött volna a projekt, az elitklubokhoz vándorló reklám- és egyéb bevétel miatt az osztalékkal sem lett volna baj. A kezdeti költségekre egy amerikai bank 3,25 milliárd eurót adott volna, ami klubonként 2-300 millió euró.

A szervezők nem is titkolják, hogy az amerikai gigavállalatokat elitligákat másolják, ami a sport mellett sokkal inkább az üzleti modell átvételét jelenti. A befektetők ugyanis rühellik a rizikót és olyan konstrukciókat keresnek, amelyek biztos és kiszámítható megtérülést hoznak. Amelyben a nagyhalak megeszik a kicsiket. Ennyit a tőzsdegurukról.

Az amerikai modell azonban zsákutca. Donald Trump megválasztása az amerikaiak azon reményének volt köszönhető, hogy megállítja, vagy legalább lassítja a globalizációnak azt a gyorsuló ütemét, amelynek a nyugati világ középosztálya és a kkv-szektor a vesztese. Trumpnak ezért kellett mennie, mert a járvány előtt működőképes és vonzó alternatívát kínált a neoliberális globalizációhoz képest. Az elit ugyanis mást akar.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az európai kupáknak úgy lenne értelmük, ha minden csapat csak saját országából származó játékosokkal állhatna fel. A gazdag klubok az összevásárolt játékosállománnyal már nem városukat. országukat, hanem a befektetőket képviselik.

Igen, akkor lesz a világnak szebb - nem tökéletes... - jövője, ha a kereszténység önmagára talál. Kicsiben ez már történik is: a családokban, a hívők szívében, a sok nem látványos, a sajtóban alig megjelenő szeretet-cselekedetben. És persze, a feltámadt Krisztus a történelem Omega pontja, az időbe behozta a győzedelmes véget. Azaz, semmiféle igazi jóság és áldozat nem marad jutalom nélkül, hiába tűnik tehát látszat szerint a gonoszság és önzés erősebbnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés