Rasszista víz – az Alapjogokért Központ szemléje

2021. április 20. 10:40

Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Az Alapjogokért Központ szemléje a politikailag korrekt hírekről.

Az Alapjogokért Központ szemléje

„Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a levegő is lehet rasszista. Most azonban kiderült, hogy a négy őselem közül már a víz is az. A feketéknek ugyanis csupán 2 százaléka úszik rendszeresen. Mi állhat a háttérben? Természetesen a rasszizmus. Az úszósapkák például eleve nem a feketék hajviseletére lettek tervezve, alkalmatlanok a raszta haj szárazon tartására. További problémaként lép fel, hogy gyakorta a víz is túlságosan hideg sötétebb bőrű embertársaink számára. Szerencsére azonban a Guardian újságírói ezúttal is résen voltak, hiszen mi lehetne fontosabb egy pandémia alatt, mint hogy a feketék nem járnak eleget az amúgy is lezárt uszodákba?

A Black Lives Matter társalapítója, Patrisse Cullors, képzett marxista és szabadságharcos, nemrégiben egy 1,4 millió dollárt érő házat vett Los Angelesben. „És? Who cares? – mondja az angol.” (Piros pont jár annak, aki tudja, kitől származik az idézet.) Talán egy fekete nem érdemli meg ugyanazt a jólétet, mint egy fehér? Ráadásul a város „legfehérebb” területére esett a feketék Che Guevarájának választása. Nyilván a környék etnikai homogenitását akarta ezzel javítani. Nincs itt semmi látnivaló.

Az Egyesült Királyság faji jelentéstevő bizottsága szerint a szigetország társadalma sokkalta nyitottabb és befogadóbb lett. Ez persze nagyon szépen hangzik és papíron bizonyára így is van, csakhogy a gyakorlatban azt lehet látni, hogy a rasszizmus egyáltalán nem szűnt meg és a koronavírus-járvány is lényegesen súlyosabban érinti a kisebbségeket. Lenne itt még bőven tennivaló. Érthetetlen, hogy a bizottság mégis „ezt miből számolta ki”.  

A rasszizmus elleni harc fokozására készített javaslatot a brit óvónők szakszervezete más NGO-kal karöltve. Eszerint az óvodások számára is kötelezővé kellene tenni az oktatást a fehér felsőbbrendűségről. Az ötéves vagy annál fiatalabb gyerekeknek ugyanis nem elég azt megtanítani, hogy mindenkivel bánjanak egyenlően. Ez a hozzáállás csak a rendszerszintű – a fehérekben lakozó – rasszizmust segít ugyanis fenntartani. Az előítéletektől mentes nevelésre való törekvés tehát nem elég. A rasszizmus elleni harcot nem lehet elég korán kezdeni, kérdéses, hogy nem kellene-e inkább már az óvodában kezdeni.

Az HBO végre újragondolja a Scooby Doo-t.  A legokosabb nyomozó, Vilma ezért egy külön sorozatot kap. Az internet népe meglehetősen előítéletes módon viszonyult a karakterhez, azt találgatva, hogy milyen is lesz Vilma nemi identitása. De miért kell azt feltételezni egy rosszul öltözködő, teltkarcsú, rövid hajú, szemüveges nőről, hogy leszbikus? Vilma ugyanakkor az HBO új sorozatában természetesen leszbikus lesz. Reméljük mindez kellően hangsúlyos szerepet kap majd a rejtélyek megoldása közben.

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy immár a liberálisok mondják meg, hogy ki fehér és ki nem, továbbá arról is, hogy egy középkorban játszódó játékból sem maradhatnak ki az LMBT-karakterek, valamint arról is, hogy lehetséges, hogy Trump mégsem tévedett mindenben.”

A teljes szemle itt olvasható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés